A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb

- Advertisement -

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb

Architects: Hogg and Lamb
Project: Renovation of Queenslander Cottage
Location: Paddington, QLD, Australia
Size: 350m2
Year 2017
Photographer: Christopher Frederick Jones

This project re-invigorates the life of an existing Queenslander cottage in inner city Paddington. A new extension is carefully considered to mitigate the issues of a steep site and overlooking neighbours, creating platforms and private courtyards that extend the functioning ground plane.

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb 1

The new work mitigates the issues of the steep site by creating a series of platforms and courtyards that expand the functioning ground plane. Spatial planning is carefully considered to create an intriguing geometry of interlinking planes that celebrate and embrace a raised grass courtyard on the northern edge. Internal and external volumes interlock, expand and compress in a delightful sense of play, with geometric barrel vaults defining the significance of rooms. Views are edited while portions of the sky, trees and mountains are carefully framed through a series of openings, peepholes and voids.

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb 2

The owners are committed minimalists, and this drove the aesthetic of an elegantly bleached palette and stripped-back surfaces. The crisp aesthetic of the new exterior amplifies the character of Brisbane’s subtropical setting; – sharp light and shadow, bright blue skies and lush green landscapes, in deference to vernacular exemplars. Interior surfaces subtly reflect and play with natural light, while the restrained palette of materials and finishes highlight the essential qualities of what remains in a serene heightened atmosphere of calm.The soothing restrained palette is taken up in the re-organisation of the old cottage which is now dedicated to the family’s three children, with guest accommodation adjacent to the ground level garage.

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb 3

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb 4

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb 5

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb 6

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb 7

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb 8

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb 9

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb 10

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb 11

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb 12

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb 13

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb 14

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb 15

A Traditional Queenslander Cottage Extended and Refurbished by Hogg and Lamb 16

- Advertisement -

Nelson Preserve Retreat For a Family of Four / Studio Zerbey

Recently completed, we designed this home for a family of four in the Nelson Preserve area of Suncadia, where the clients desired a home that hugged the landscape but had a peek-a-boo view of the vistas beyond. The Nelson Preserve retreat steps up the slope in increments to follow the topography of the site.

Tarkett Academy: exhibition and educational space by Modelart Arhitekti

Tarkett Academy is an exhibition and educational space in the industrial complex Tarkett in Backa Palanka and was developed as revitalization of an old...

New Catalan House Inspired by the Old Farm Buildings

This catalan house is inspired by the old farm buildings that they used to appear outskirts the historical cities centre. The idea starts from the colocation of a principal volume that would include the public spaces of the house and the other smaller volumes contain the private ones.

Sui Han San You Restaurant / Jingu Phoenix Space Planning Organization

So the client chose "Sui Han San You" as the name of the restaurant, giving it an artistic charm. The interior design was approached based on such background.

Old Chapel in Belgium Transformed into Office Space

'The waterdog' is a state-of-the-art workspace where working almost becomes a spiritual experience. No more dull and unimaginative offices; be inspired by a challenging working environment where past, present and future are inextricably linked.

Dover House by Shaun Lockyer Architects

Dover house is a project that involves the fusion of a traditional Queenslander and a concrete garden room. The idea incorporates an extruded section of the pitched roof that forms a portal to the back yard, the centre of gravity for family life.

New-build four bedroom family house set in a secluded valley in Monmouthshire

The Nook is a family house designed by Monmouthshire-based Hall + Bednarczyk Architects. Description by Hall+Bednarczyk Architects: The Nook is a new-build four bedroom family...

Pemberton Place Residence in Old West Austin / Matt Garcia Design

The Pemberton Place residence nestles among large heritage oak trees on a rare one-acre lot in West Austin. Set back from the street along the edge of a bluff, this modern treehouse provides spectacular views across pease district park to the state capitol and downtown.

Garden Studio Nestled in the Backyard of a Toronto Home

Created for a young family who needed a separate office and to expand their living space, Garden Studio is designed as a walled oasis and a safe green space for their 1 year old to run around.

Syros Summer House by Block722

Syros Summer House is a vacation home designed by Greek studio Block722 Description by Block722: Situated in the island of Syros, this summer house hosts...

Legea Residential Complex, Thassos / Ark4Lab of Architecture

The Legea residential complex is developed in the Kallirachi village of Thassos, on a land parcel outside urban planning zone, which is part of a special natural landscape, with a steep slope and dense vegetation.