Residential ArchitectureHousesPaddington House in Brisbane / Kieron Gait Architects

Paddington House in Brisbane / Kieron Gait Architects

Paddington House Kieron Gait Architects

Architects: Kieron Gait Architects
Project: Paddington House
Project Team: Kieron Gait, Anna O’Gorman, Samantha Taylor
Location: Brisbane, Australia
Photographer: Christopher Frederick Jones

Paddington House is a private residence recently completed by Brisbane-based Kieron Gait Architects. The idea of the long hallway connects this project to the existing 4 room workers cottage. Set on an elevated site looking over Brisbane city to the East, the house navigates between a series of small rooms and courtyards connected via a hallway running from the front door to the rear garden. Rooms and spaces peel off the corridor to reveal their own identity and relationship with the sheltered garden to the north and outlook to the east.

The materials shift from a solid ground plane of reclaimed brick and concrete to an exposed structure of hardwood framing and exposed joists. The upper level becomes a lightweight volume, lifting up to the Southern sky above the cottage roof.

Paddington House Kieron Gait Architects 2

The elevated structure has a translucent skin, shielded from the sun by a timber screen. Openings punctuated in the skin each focus on a particular outlook. The upper level spaces culminate in a ‘birdcage’ – an external screened terrace nestled amongst the treetops.

Paddington House Kieron Gait Architects 3

Paddington House Kieron Gait Architects 4

Paddington House Kieron Gait Architects 6

Paddington House Kieron Gait Architects 8

Paddington House Kieron Gait Architects 9

Paddington House Kieron Gait Architects 10

Paddington House Kieron Gait Architects 11

Paddington House Kieron Gait Architects 12

Paddington House Kieron Gait Architects 13

Paddington House Kieron Gait Architects 14

Paddington House Kieron Gait Architects 15

Paddington House Kieron Gait Architects 19

Calella de Palafrugell Apartment / Susanna Cots Interior Design

This project consisted of the integral renovation of a large 130 m² apartment located just 50 metres from the beach. The Calella de Palafrugell apartment is located in Costa Brava, Spain.

Tingzhen Beef Rice Noodles: A Dining Space That Carries Memories and Inherits Traditions

The project is Tingzhen Beef Rice Noodles, a small restaurant situated in Wangjing SOHO, Beijing. The client formerly had no experience in the catering industry. With a view to preserving the unique flavor of a bowl of beef rice noodles which has been imprinted in his mind since childhood ...

Light Vault House / Chamberlain Architects

The brief for this project began with “we want a concrete bunker.” Equally as excited by concrete, there was mutual trust and connection between our client and ourselves from the very early stages of the design process.

Snow White in Tiffany / Sim-Plex Design Studio

Sim-Plex is missioned to renovate a 482 sq.ft new home for Labyrinth and Simon. By using snow white storage cabinetry and Tiffany's featured wall to create a living space that is suitable for child's growth but not losing any romance.

Casa Brutale: a perfect home for James Bond

The architect’s description: Casa Brutale is a geometrical translation of the landscape. It is an unclad statement on the simplicity and harmony of contemporary architecture....

Related Articles