facebook

AG Apartment by Duearchitetti

AG Apartment

Located in Varese, Italy, AG Apartment is a residential project designed in 2016 by Italian studio Duearchitetti.

The AG apartment is part of a building from the end of the eighteenth century. The original structure of the building has been able to enhance the quality of the environmental context, establishing a continuous dialogue between the surroundings and the construction. Formerly the residence of a rich family from Milan, the property has recently undergone a complete restoration dividing it in apartments.

AG Apartment 1

The interpretation and the analysis of the construction characteristics of the apartment, developed on the ground floor with a smaller portion at the semi-basement level, have been essential to identify of the proposed project solutions.

AG Apartment 2

The wall mass remains free from interferences; vertical pivot doors are closing the existing passages between the various spaces. The concrete floor is alternated with wooden floors underlining the original difference of floor levels.

AG Apartment 3

The main floor has a shape referable to a square, even though irregular. The presence of a beautiful manger in stone reminds us of its original destination. Thick walls divide more or less randomly the space, cross-barrel vaulted ceilings are flanked by wooden beamed ceilings.

AG Apartment 4

The space presents a twofold relationship between inside and outside. Wide rectangle openings are facing a courtyard and the afternoon light is passing through. A sequence of five arch windows is characterizing the north/east façade. The view continues all the way to the heights of the city if Varese. The light, incident in the first morning hours, softens during the day.

AG Apartment 5

The will to enhance the existing construction brought us to project approach. The apparent spontaneity of the space has been our guideline. We wanted to emphasize the original structure of the building, its materials and its irregularity. The subdivision of the internal space, necessary to satisfy the needs of the new destination, is done by specific interventions with selected materials. Glass is used to delimit the bathroom zones. Wood is used for the containing volumes in order to separate the entrance and to shield the sleeping area.

AG Apartment 6

The choice of integrating the containing elements with the walls allowed us to enhance the empty space and its variability of light and shadows during the whole day. The satin finished glass walls bring a diffused light into the bathrooms enhancing the concise choice of furniture and get like lanterns in the evening hours.

AG Apartment 7

AG Apartment 8

AG Apartment 9

AG Apartment 12

AG Apartment 14

AG Apartment 10

AG Apartment 11

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Surrey House by Sigmar Interior Design Service / London

Designed by London-based Sigmar Interior Design Service, Surrey House is a bright and airy family home, offering a grand yet homely feel that invites...

28 sqm studio in Stockholm with attractive interior design

Although it has a small area of only 28 square meters this apartment has a very attractive interior design, comfortable and bright. The apartment...

Old Carriage House Transformed into a Live-Work Studio

The Wells Fargo building, located in the Hamilton Park neighborhood in Jersey City, was built at the end of the 19th century as a stable for the company’s iconic stagecoach horses. Our clients, who are working artists, had acquired the double-height ground level space hoping to transform it into a live-work studio.

Spotify offices in Stockholm – Adolfsson & Partners

Adolfsson & Partners has designed and created the interiors for Spotify offices located in Stockholm, Sweden. The offices spread on a surface of 8045 sqm and include 660 workstations and 75 meeting rooms.

Quintana 4598 in Buenos Aires by iR Arquitectura

Quintana 4598, at the corner of Arias street, is a building of 12 functional units designed by iR Arquitectura. The structure is modular, easily...

Calhoun House is Composed of Three Pavilions Interconnected by Transparent Garden Spaces

Beautifully situated on a rise overlooking Lake Calhoun, this dynamic modern home was designed to maximize views of the lake and the downtown skyline. In response to the deep urban lot, the house is set back from the street with three pavilions interconnected by transparent garden spaces.