Residential ArchitectureRobins Way House / Bates Masi Architects

Robins Way House / Bates Masi Architects

Robins Way House

Architects: Bates Masi Architects
Project: Robins Way House
Lot size: 1.5 acres
Building size: 2,000 sq. ft.
Location: Amagansett, NY, US
Contractor: Brian Mannix
Interior Designer: Athena Calderone
Photographer: Bates Masi Architects

Robins Way House is a single-family beach house designed by Bates Masi Architect.

From the architect: The clients, an interior designer and a DJ, requested a complete renovation and addition of a 1960’s kit house in Amagansett, NY to be a weekend retreat from their urban apartment. The clients gathered images of objects and conventional materials utilized in new, interesting ways as inspiration for the design. A single design solution that could unify the old remaining parts of the house to the new intervention was sought. This solution should solve acoustical, lighting, equipment coordination and simultaneously address the aesthetic décor requirements of the client’s collection of objects. A vocabulary was developed that allowed the patina and history that the client favored to remain and new experiences to evolve.

Robins Way House 1

The Robins Way house was gutted and reduced down to the skeletal framework allowing the intervention to utilize the post and beam construction that remained. Between the existing ceiling joists, natural rope was woven through a digitally fabricated framework. Weaving patterns were used to signify different ceiling conditions. Lighting penetrates through a crossed weave of the rope. It transitions to a straight weave to shield speakers and utilities from view. Since the client is a DJ, sound is very important. The rope weave acts as an acoustic baffle absorbing background noise, but allows music from the ceiling mounted speakers to be emitted.

Robins Way House 2

To integrate with the décor, the rope was used structurally to support several items such as a large, custom steel framed mirror in the Master Bathroom and the Dining Room Chandelier. A large sliding door is woven with the same rope to provide privacy from the neighbors and shield the sun at various times of the day. The sunlight rakes through the openings casting linear shadows on the bathroom floor.

Robins Way House 3

Unifying the exterior is a dark stained cedar siding that wraps all of the exterior facades and transitions to the matching frames of the replaced windows and doors. The newly constructed interior walls and interior cabinetry were also resurfaced in reclaimed barn wood. Behind a sheet of glass, the same reclaimed wood lines the shower surround and one feels as though they are showering outdoors. The clients now have a quiet escape from city life.

Robins Way House 4

The frequent turnover within a vacation community can be wasteful. Some are eager to tear down what exists and start new. This project preserved the skeleton of the house and the history in the patinaed materials that the client desired. Conventional materials were utilized in new ways to unify the old and the new.

Robins Way House

Robins Way House 12

kitchen, Bates Masi Architects

bedroom, Bates Masi Architects

Robins Way House 15

bathroom, Bates Masi Architects

bathroom, Bates Masi Architects

bathroom, Bates Masi Architects

Robins Way House 8

Robins Way House 9

Thank you for reading this article!

Casa SEL by CampoTaller

Architects: CampoTaller Project: Casa SEL Architect in Charge: Arch. Humberto Moreno H. Structures: Arch. Ricardo Camacho Assistants: Arch. Carlos Jair Odriozola V. Location: Coyoacán, Mexico City, Mexico Photography: Moritz Bernoulli Completed...

Elizabeth House by Dorrington Atcheson Architects

Located in Auckland, Elizabeth House is a contemporary family home designed by Dorrington Atcheson Architects. This new build in the heritage suburb of Freeman’s Bay...

Santa Teresa Apartments: Conversion of a Early XIX Century House

Santa Teresa Apartments project was completed by Portuguese studio Pedro Ferreira Architecture in collaboration with designer Marta Reis. Description by PFArchStudio: The city center has recently...

Lagoon House, Whistler / Measured Architecture

Lagoon House sits on Alta Lake in the resort municipality of Whistler. A sculptural mass of angles, the building is a contextual reflection of its site and landscape, a trapezoidal lot surrounded by a forest of towering conifers, deep-green lake waters, loamy soil, and carpet upon carpet of pine needles.

Concrete Penthouse Inspired by Cubist Art and Arte Povera Movement

Inspired by the beautiful panoramic view of the River Schelde and the bluestone along the gray quayside, the Concrete Penthouse project is arranged around the axes of its views and volumes allowing each zone to take advantage of this spectacular location.

Related Articles