Airbnb Headquarters in San Francisco / WRNS Studio

Airbnb Headquarters by WRNS Studio

Airbnb hired WRNS to help expand their existing headquarters, located on the fourth floor of a historic warehouse building in San Francisco’s South of Market neighborhood (SOMA).

Airbnb wanted their new workplace to reflect who they are: scrappy, design-forward entrepreneurs with a simple idea of bringing the world together. At the same time, they needed a more intentional, functional space layout, one in which their employees might easily choose where and how to work. They needed more space, fast, to accommodate their rapid growth, and it needed to be thoughtful, scalable and replicable.

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 1

The process for this project reflected their culture of hospitality, design and technical innovation. But more ­ the whole team came from the mindset of shaking things up: trial, error, and doing it all again until you get it right. This kind of thinking – dialogic, experimental, critical is what design is all about. Layer the design-thinking mentality with a culture of instinctual decision-making and you have the formula for a truly creative workplace that reflects Airbnb’s personality.

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 2

After 150 employee interviews, it was clear that priorities included more privacy, good acoustics and flexibility for current and future operations. People said their best work happened during intentional collaborations and that more, non-reservable space was needed. In response, WRNS developed a work canvas, or universal condition and kit of parts to allow anyone across departments (engineers, designers, leadership) to work anywhere. A variety of spaces accommodate solo work and all variety group sizes.

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 3

Airbnb’s 3rd floor expansion layers their unique identity and business realties over the urban metaphor prevalent in creative workplace design today. The kit of parts can be understood as a well-considered urban framework that transitions and scales easily from the highly public civic arena to the more private and personal spaces. The large floor plate is organized into human-scaled neighborhoods threaded by clear circulation and sightlines across the floor. In addition to the workplace proper (unassigned, individual workstations), spaces accommodate groups of 1-3 (cave), 4-8 (hideout), 7-12 (listing), and 12-20 (garage). Many of these spaces can open up and grow, by opening the walls or doors. Ample social spaces, and smaller, usable found spaces (nooks, benches) thread the neighborhoods together and enhance the community vibe.

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 4

The overall space can be easily adjusted if and when Airbnb decides to work differently. Internal meeting spaces are made of plywood volumes dropped in to convey a sense of the garage start-up. The armature for this organization is the historic warehouse building itself, a testament to multi-function, timelessness and flexibility.

Architects: WRNS Studio
Project: Airbnb Headquarters
Project team: Kyle Elliot, Wrignt Sherman, Edwin Halim, Stephanie Herbert, Jane Chua, Wesley Wong, Pauline Souza, Sam Nunes
Location: San Francisco, California, USA
Area: 107,000 sq ft
Photography: Mark Mahaney, Jereny Bittermann

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 5

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 6

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 7

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 8

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 9

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 9

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 11

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 12

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 13

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 14

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 15

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 16

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 17

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 18

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 19

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 20

Airbnb Headquarters by WRNS Studio 21

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Modern Two Story Family Home

Modern Two Story Family Home Set Amidst Old Oaks in Carmel Valley, California

This custom designed private residence is situated within the Santa Lucia Preserve of Carmel Valley, California. The Architect’s overriding intention for this modern two story family home centered on achieving an intimate connection between the ‘L’ shaped residence and its setting within a rolling hillside clearing.

Two Orchids Herald the Entrance to Central Park in New York

Once a rare and exotic flower, the orchid has become one of the world’s most ubiquitous indoor plants. From corporate offices to domestic interiors,...

Dolphin Place – Reinterpreting a Midcentury Fisherman’s Cottage in Bird Rock

  Built in the 50s, this fisherman's cottage has been recently completely renovated and modernized by Architects Magnus.  This kind of cottage was very popular...

The Light sculpture Forms in Nature – a fascinating world of roots

There is a real fascination for roots. They are the metaphor for our origins, where we come from and where go, and a link...
Renissans Apartment by Interior Designer Alexey Samotaev

Renissans Apartment by Interior Designer Alexey Samotaev

Renissans Apartment is a condo for a young family located in St. Petersburg, Russia. The main task of the designer, according to the wishes of the customers, was to create an interior in a modern style

More Articles Like This