Aireys Inlet Beach Bush House on Victoria’s South Coast

- Advertisement -

Aireys Inlet Beach Bush House

Architects: Millar Robertson Architects
Project: Aireys Inlet Beach Bush House
Interior Design: Camilla Molders Design
Location: Victoria, Australia
Photography: Derek Swalwell

Set in the coastal bushland of Aireys Inlet, this home weaves along the block between established ironbarks, capitalizing on the bush views and northern aspect, to create a tranquil retreat.

Aireys Inlet Beach Bush House 1

External materials are natural products and the palette of timber, stone, masonry, metal and glass reflect the natural environment of this site. Material selection also defines the built form and installation details had to be suitable for a bushfire prone area. Large areas of double glazing allow a high level of natural light and winter solar gain, while roof overhangs and window awnings provide the sun shading required to prevent solar heat gain during summer. Throughout the house natural cross ventilation is a feature.

Aireys Inlet Beach Bush House 2

With scene stealers like the bluestone fire surround, and the coastal bush views that are visible through the expansive windows surrounding the living area, a neutral colour palette was selected for the furnishings to achieve the exhale that our clients longed for.

Aireys Inlet Beach Bush House 3

Internal zoned planning allows for levels of occupancy to expand and contract as needs arise for accommodating family members and guests. Interior finishes were selected on the basis of quality, longevity and low maintenance, together with an extension of the natural product pre-requisite. The smoked oak flooring reflects colours of the ironbarks that the wide glazed vistas capture and visually connect the outside into the house.

Aireys Inlet Beach Bush House 4

A coffee table with just the right zing with its orange legs was custom designed for the space. What a lovely fortuitous moment that the orange we used on the legs of the custom designed coffee table match so perfectly with the flames of the fire.

Aireys Inlet Beach Bush House 5

Soft furnishings were used in the bedrooms to individualise each room. The custom designed external screens were designed with a subtle pattern reference to the home owners New Zealand heritage.

Aireys Inlet Beach Bush House 6

Timber and metal screens are used in the landscaping to define outdoor living spaces and provide a backdrop to the regeneration of indigenous vegetation.

Aireys Inlet Beach Bush House 12

Aireys Inlet Beach Bush House 7Aireys Inlet Beach Bush House 8

Aireys Inlet Beach Bush House 9

Aireys Inlet Beach Bush House 10

Aireys Inlet Beach Bush House 11

Aireys Inlet Beach Bush House 13

Aireys Inlet Beach Bush House 14

Aireys Inlet Beach Bush House 15

Aireys Inlet Beach Bush House 16

Aireys Inlet Beach Bush House 17

Aireys Inlet Beach Bush House 18

Aireys Inlet Beach Bush House 19

Aireys Inlet Beach Bush House 20

- Advertisement -

Spojovna Brewery / Mar.s Architects

The SPOJOVNA brewery is located on the border of three Prague districts - Chodov, Kunratice and Šeberov. This area is unique for its composition of residents.

Thessaloniki Retro Apartment / Minas Kosmidis

In the city center of Thessaloniki in the sixth floor of an old building, there is an apartment of 90 square meters. The place...

Central London Apartment by Rene Dekker Design

This Central London Apartment was completed in 2015 by René Dekker Design. This 4,000 square foot apartment was a prestigious two year project for the...

Contemporary Glass House / House Ber by Nico Van Der Meulen Architects

Architects: Nico Van Der Meulen Architects Project: House Ber - contemporary glass house Location: Carlswald, Johannesburg, South Africa Residence size: 720 m² Photography: Victoria Pilcher The inspiration for this...

Torres Residence in Seattle / YS Built

Designed by YS Built, the Torres residence is a cool ultra-modern custom residence in Madrona neighborhood in Seattle, WA. It’s a 2400SF of high-quality...

Backyard Pavilion for a Beach House / Chile

This backyard pavilion was completed by Chilean-studio PAR Arquitectos in 2015. Description by PAR Arquitectos: The requirement called for an isolated and open construction, next...

Victorian Maisonette / Larissa Johnston Architects

Situated in a Conservation Area in Islington, this Victorian maisonette has been reconfigured and extended to create a spacious, light and modern family home....

East Coast Compound – LEED Platinum Residence

LEED Platinum residence comprised of a new Main House, new Bunk House, new Guest House and remodeled Boat House, with Olson Kundig Architects, Michael...

Te Kaitaka House Has a Sculptural Shape Inspired by the Alpine Landscape

Te Kaitaka house is nestled amongst the tussock covered hills of Roy’s Peninsula on the shores of Lake Wanaka, in the South Island of New Zealand. It is situated on the edge of Te Wahipounamu / Southwest New Zealand World Heritage Area and Mt Aspiring National Park.

Old Belgian Farm Restored and Modernized by JUMA Architects

JUMA Architects beautifully integrated the entrance door and converted the connecting volume between the two wings of the house into a symmetrical whole, with solid wooden beams that support the new awning.

Jenni Kayne House Looks Both Mid-Century and Modern at the Same Time

The design of the Jenni Kayne home incorporated a dismantled 19th century wood barn, where the different pieces were transformed into new elements. Large beams formed the entrance pavilion, siding was used for exterior siding and interior ceilings, the maple granary for new doors