facebook

Alexandria House / Aqua Perma Solar Firma by CplusC

Alexandria House, Aqua Perma Solar Firma by CplusC Architectural Workshop

Architects: CplusC Architectural Workshop
Project: Alexandria House, Aqua Perma Solar Firma
Location: NSW, Australia
Photography: David O’Sullivan, Michael Lassman, Murray Fredericks

Description by architect: The Alexandria House is tailored to the needs of a modern, environmentally conscious and socially responsible couple. From the street, the initial view is of a spiral staircase which has been integrated into the front façade as a sculptural element in response to the narrow yet deep lot size to maximize the useable floor space.

Alexandria House, Aqua Perma Solar Firma by CplusC Architectural Workshop 1

The glass and timber battens which form the stair enclosure allow light to penetrate through the façade into the living room whilst preserving the residents’ privacy. Inside, a central courtyard allows for natural breezes to cool the house in summer and provides a constant visual link to nature and the outdoors which many inner city terraces lack.

Alexandria House, Aqua Perma Solar Firma by CplusC Architectural Workshop 2

The vertically hung timber framed counterweight glass doors and louvres which enclose the courtyard enable the kitchen, living and dining to function as one big warm and open space when open and maintain a visual connection between the spaces when closed. The timber detailing found throughout the house continues into the back garden where sliding doors open to allow the kitchen and dining areas to spill into the outdoors.

Alexandria House, Aqua Perma Solar Firma by CplusC Architectural Workshop 3

Alexandria House – Aqua Perma Solar Firma is the most sustainable project we have made. The project includes an aquaponics system for fish harvesting, rain water storage for use throughout the home, a wicking bed to filter water, compost, a worm farm and chicken coop working in harmony with a productive vegetable garden, an evacuated glass tube solar hot water system and a 3KW photovoltaic power generation system to run the home and charge the couple’s electric car.

Alexandria House, Aqua Perma Solar Firma by CplusC Architectural Workshop 4

Alexandria House, Aqua Perma Solar Firma by CplusC Architectural Workshop 5

Alexandria House, Aqua Perma Solar Firma by CplusC Architectural Workshop 6

Alexandria House, Aqua Perma Solar Firma by CplusC Architectural Workshop 7

Alexandria House, Aqua Perma Solar Firma by CplusC Architectural Workshop 8

Alexandria House, Aqua Perma Solar Firma by CplusC Architectural Workshop 9

Alexandria House, Aqua Perma Solar Firma by CplusC Architectural Workshop 10

Alexandria House, Aqua Perma Solar Firma by CplusC Architectural Workshop 11

Alexandria House, Aqua Perma Solar Firma by CplusC Architectural Workshop 12

Alexandria House, Aqua Perma Solar Firma by CplusC Architectural Workshop 13

Alexandria House, Aqua Perma Solar Firma by CplusC Architectural Workshop 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Cross Street Project in Bondi Beach, Sydney

The clever design team at CM have renovated this beautiful home in Bondi, Sydney and have listed it on the market to sell as...

Napa Farm House in California / Stephen Willrich Design

Napa Farm House is a single-family home designed by Stephen Willrich Design, located in Napa Valley, California. Inspired by the region's agricultural heritage, the Main...

The Historical Heart of Amsterdam Welcomes CitizenM Amstel in Nineteen-Twenties Former Bank Building

concrete always seeks challenges in improving the concept. For citizenM Amstel, a slightly different room design was created to fit within the monumental building guidelines.

TV House is Made Up by Different Volumes Centered Around a Green Space

TV House is a single-family home designed by Bruno Vanbesien Architects in Eseene, Belgium.  Description by Bruno Vanbesien Architects: The client initially dreamt of a house made up...

A Former Storage Attic Transformed into a Modern Apartment in Amsterdam

After a characteristically steep climb to the former storage attic of this building you enter in the heart of the loft. The skylight creates extra daylight in the darkest part of the house and is the foundation for a future home extension on the roof.

The Vamp – new life for old speakers, by Paul Cocksedge

If you still have old traditional speakers in the house, do not rush to get rid of them because Paul Cocksedge found a way...