Miller Residence / Ark 8 Architects

Miller Residence / Ark 8 Architects

Project: Miller Residence
Architects: Ark 8 Architects
Location: Heathmont, Australia
Area: 250 m2
Year 2018
Photography: Tatjana Plitt

Miller Residence is an exploration of the interstitial spaces and relationships between the existing built form and the surrounds. The existing weatherboard property suffered from piecemeal connections within as well as with the natural environment.

Miller Residence / Ark 8 Architects 1

The diagonally-cascading site and expansive views of the Dandenong Ranges, drove the insertion of two strong geometric forms – one at the front and the other to the rear. The form to the front acts as a marker to the site and to the streetscape. A west-facing sun-shading screen element contributes to the sense of drama and address – acting as an intermediary between the new and the existing. The double-volume form at the rear extends the notion of living space outwards and upwards – reconnecting to the ranges and natural environment beyond.

Miller Residence / Ark 8 Architects 2

Light becomes an activator of the living spaces accentuated through north-facing soaring cathedral ceilings. These spaces were unpacked and re-distributed to revive internal relationships and external connections. The kitchen and pantry was designed as the focal point and as extension of the “weatherboard” mantra – as other spaces were spun around it. The darkened verticality of the new forms are a salient nod as well as a contemporary departure from the horizontality of the existing weatherboard.

Miller Residence / Ark 8 Architects 3

In concert with creating unique spaces for living, Miller Residence aimed to reframe the archetypal suburban home by orchestrating the interplay of formal relationships in reverence to its context.

Miller Residence / Ark 8 Architects 4

Miller Residence / Ark 8 Architects 5

Miller Residence / Ark 8 Architects 6

Miller Residence / Ark 8 Architects 7

Miller Residence / Ark 8 Architects 14

plan 1

plan 2

plan 3

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Shanghai Evergreen Kindergarten – A Beautiful Second Home

Design vision and objective for Shanghai Evergreen Kindergarten is to create a place just like a home and a small communal place for kids. Therefore, we try to establish a social interactive environment.

Lantern House by Herbst Architects

The brief was for a primary residence for a couple without children with provision for occasionally used guest accommodation for friends visiting from overseas. The site as presented was a steep slope with magnificent sea and coastal views to the east into which a building platform had already been cut, with its associated timber pile retaining wall.

Graham Baba Architects Designs Sawyer, a Contemporary Seattle Restaurant Located in a Historic Canal-Front Sawmill

This contemporary Seattle restaurant is helmed by James Beard Award semi-finalist chef Mitch Mayers. The restaurant is located in a building originally constructed as a sawmill in the 1920s in the Ballard neighborhood.

The Spot: Dynamic, Modern and Distinctive Retail Space

The Spot is a new multi brand chain of premium fashion sportswear stores, currently located in three retail spaces in Belgrade and Novi Sad, Serbia. The request of the client was to create a space oriented towards the customers who use sportswear to create their own style and identity.