Residential ArchitectureHousesAn Innovative Renovation and Extension of a Beautiful Federation Home

An Innovative Renovation and Extension of a Beautiful Federation Home

An Innovative Renovation and Extension of a Beautiful Federation Home

Project: A House for Charlie – An Innovative Renovation and Extension
Architects: Tom Robertson Architects
Location: Windsor, Victoria, Australia
Project Year: 2017
Photography: Jack Lovel

Text description by Tom Robertson Architects: An innovative renovation and extension of a beautiful Federation home, the Windsor House complements the warmth of the existing period features with a clean, contemporary addition.

An Innovative Renovation and Extension of a Beautiful Federation Home

The simple yet striking skillion roof structure defines the new addition, with elevated windows and high ceilings creating a spacious family home filled with natural light. The kitchen and living areas occupy the new design, with large expanses of glass connecting these spaces to the outdoors and opening onto the poolside deck. The bedrooms are positioned in the original wing, making use of the warmth of the older heritage spaces.

An Innovative Renovation and Extension of a Beautiful Federation Home

The black and white heritage exterior is sustained inside through the interiors’ minimalist white and grey palette. This subtle continuity ensures the new design is sympathetic to the original home. The new and old are clearly defined yet complementary, creating a sense of progression through the house.

kitchen, Tom Robertson Architects

dining room, Tom Robertson Architects

living room, Tom Robertson Architects

An Innovative Renovation and Extension of a Beautiful Federation Home

bedroom, Tom Robertson Architects

bathroom, Tom Robertson Architects

An Innovative Renovation and Extension of a Beautiful Federation Home

An Innovative Renovation and Extension of a Beautiful Federation Home

An Innovative Renovation and Extension of a Beautiful Federation Home

Subscribe to our newsletter

Private Holiday House in Austrian Alps / Maximilian Eisenköck Architecture

Architects: Maximilian Eisenköck Architecture Location: Abtenau, Salzburg, Austria Area: 204.0 m2 Completion: November 2016 Photography: Maximilian Eisenköck This private holiday house was recently completed by Viennese studio Maximilian Eisenköck Architecture. While...

Asian Inspired Refuge in Amagansett for a New York Art Curator

The Gansett Lane residence is located on a restrictive corner lot in Amagansett set among beautiful mature plantings near Atlantic beach. This renovation and addition has been constructed using green technology and passive solar design.

Cafe Office Shop – A Big City Concept in the Small Town of Markdorf

At the end of last year, Knoblauch, the furnishing and shopfitting specialist from Markdorf, opened the new cafe office shop. As the unusual sounding name suggests, the 1500-square metre area consists of three parts

Casa Landete, Valencia / Destudio Arquitectura

Casa Landete was born as a home renovation project and exudes harmony, elegance and modernity in each of its rooms. Walking through this emblematic house of the Valencian Ensanche represents the union of classic and renovated,

A New Detached Addition to an Existing Home in Marfa, Texas

The Marfa Suite is a new detached addition to an existing home in Marfa, Texas. The impetus behind the project was a desire to build a new private primary suite for a couple to seek refuge when family and friends visit.

Recommended Stories