Residential ArchitectureRenovation ProjectsAncient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

Ancient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

Ancient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

Project: The barn / conversion of an ancient barn
Architects: La Firme
Location: Mont Owl’s Head, Quebec, Canada
Year 2018
Photographer: Ulysse Lemerise Bouchard

A country house like no other
This ancient barn, which now sits near a secondary residence, had outlived its usefulness and was going to ruin. Wishing to save it from an impending loss, the owner decided to convert it into a house for his children: a gathering place to celebrate.

Ancient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

Highlighting the original architecture
La Firme wanted to preserve the vernacular architectural qualities of the original building. So, the initial structure was entirely salvaged. Each piece of the hemlock structure was numbered and ultimately reinstalled. This framework guided the spatial organisation.

Ancient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

A redesign interior
The floor that once sheltered cattle has become the main floor. Thanks to its various open, semi-open and closed areas, it provides to the residents different degrees of privacy. More importantly, its 30 foot ceiling height creates a space which truly breathes and majestically blends with the natural setting.

Ancient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

In sync with nature
We ought to say that the site, nested at the foot of Owl’s Head Mountain, offers a spectacular view from which we took advantage through large windows. From there, the ancient agricultural landscape remains virtually untouched.

living room, La Firme, Canada

Ancient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

kitchen, La Firme, Canada

Ancient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

Ancient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

stairs, La Firme, Canada

Ancient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

staircase, La Firme, Canada

bedroom, La Firme, Canada

Ancient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

Ancient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

Ancient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

Mill Valley Cabins, California / Feldman Architecture

An artist and an avid gardener/yoga enthusiast, the Mill Valley Cabins residents were looking to situate their growing retirement pursuits in spaces that would capture the imagination.  The steeply sloping site that had long been their home offered seclusion and inspirational views ...

Aston Marina Restaurant by Faber Design

Faber were appointed to create a new bar and restaurant at Aston Marina in Stone, Staffordshire. Working with the owners of the marina, we helped them to develop a strategy, branding and venue to create a ‘foodie destination’. 

Passiv TreeHaus / Park City Design+Build

The Passiv TreeHaus is a site driven, highly responsive design + build project. Reacting to the steeply wooded site, the house is arranged in a series of cubic geometries that imbed themselves into the thermal comfort of the hillside

Cultivate by Kripper Studio

The Worcester, Massachusetts location for Cultivate represents the second collaboration with Kripper Studio following architect Amir Kripper’s design of the Framingham, MA location.

Modern Coastal House Nestled in the Lush Australian Rainforest

Known as the Edge of Rainforest, this modern coastal house has been updated to reflect the coastal location throughout, with soft neutral colours, smoked oak floors and white lining boards in joinery.

Related Articles