Architecture and Interior Design StudiosGGA Gardini Gibertini Architetti GGAThis Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way

Project: Italian Stone House
Architects: GGA – Gardini Gibertini Architetti
Architect in Charge: arch. Alice Gardini, arch. Nicola Gibertini
Location: Rimini, Italy
Area: 1080.0 m2
Photography: Ezio Manciucca

‘AP House’ bears witness to the rebirth of an ancient rural hamlet situated on the top of one of the highest hills in Urbino, highly esteemed for its landscape and environment. The new system of buildings stands on ancient remains dating back to Medieval Communes. Linked to each other on the hypogeum level, the structures rest on a red concrete platform (38 X 20 mt) dominating the surrounding landscape. The core of the houses, which forms a single housing unit, reestablishes a central role to this site in the landscape, restoring a direct and empathic dialogue between new buildings and historical stratification.

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way 1

The structures, in their stone shell, free from any superfetations such as gutters or drainpipes and in their measured proportions, are offered to the landscape as pure, discreet and silent artifacts recovering their identity and affinity with the rural cultural matrix of the place. If the project with its architectural compositions and rigor, faithfully interprets the typical formal themes of this Italian region (Marche), in its interiors, in the treatment of the materials, the design of the plant and its furnishings, it wants to vindicate its remarkable contemporaneity.

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way 2

The fair-face reinforced concrete structure of the internal perimeter, creates space for natural light to flood in and releases the volume from any other load-bearing element.

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way 3

The full functional program is arranged on three levels. In order to avoid the parking of cars and the sight of any means of transport at the garden level, the main entrance is located in the large garage in the basement. On the lower level, besides the technical and plant areas, there are all the main facilities: a cinema room, an exhibition gallery in the connecting space between the main building and its annex and a gym with an adjoining SPA.

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way 4

From the basement, the staircase leads directly to the heart of the main building where the view opens up over the stunning hilly landscape and the swimming pool area. The ground floor, completely projected towards the outdoors, has no continuity solution with the garden: This is the living room, dining room, kitchen and private studio space.

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way 5

On the first floor, arranged around a large balustraded landing, is the master apartment and two double bedrooms with their suite restrooms. The furniture design, created entirely by GGA architects and made of natural walnut wood, qualifies and creates order in each room concealing service areas and plant and technology components.

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way 6

The annex of Italian Stone House, with its wooden frame structure, is a barn memory which is often a constant presence in this scenery. A third building is located in the garden upon a little artificial hill. In its basement there is a storage room for the gardening equipment and a barbecue on the ground floor. This part of the garden, with its misaligned geometry made of Corten steps and grass, wants to slightly break away from the severeness of the whole outdoor composition. The energy supply, which is only electrical, is guaranteed by an extensive photovoltaic system hidden in the grounds of the property and located at a distance from the buildings.

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way 7

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way 8

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way 9

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way 11

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way 12

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way 13

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way 14

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way 16

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way 17

A’ Design Awards & Competition – Winners

As supporters of innovative and creative work, we are pleased to share our curated top choices of this year’s A’ Design Award and Competition winners.

Five Wooden Cottages for Marlboro Music Festival

Project Name: Five Wooden Cottages Architect: HGA Location: Marlboro College campus, Vermont, USA Year 2015 Photography: Paul Crosby HGA Architects and Engineers has designed five wooden cottages in the Marlboro...

Symmetry Apartment by Alepreda Architecture

The original layout of this apartment in the center of Prague had four rooms organized around a large entry vestibule–a typical configuration for this typology of elegant residences in the city center.

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space

Located in the St-Henri district of Montreal, this project involves the conversion of a duplex into a cottage for a young professional couple wishing to adapt the layout to their needs. The main challenge : to transform the small, dark and enclosed rooms of this 150-year-old home into a bright and fluid space.

Balnarring Retreat / Branch Studio Architects

Architects: Branch Studio Architects Project: Balnarring Retreat Location: Balnarring, Victoria, Australia Photography: Peter Clarke Located in Victoria, Australia, the Balnarring Retreat was designed in 2016 by Branch Studio Architects. From...

Related Articles