Residential ArchitectureRenovation ProjectsCasa Maca by Workshop Design + Construction

Casa Maca by Workshop Design + Construction

Casa Maca by Workshop Design + Construction

Project Name: Casa Maca
Architects: Workshop, Diseño y Construcción
Project Team: Francisco Bernés Aranda, Fabián Gutiérrez Cetina, Isabel Bargas Cicero, Alejandro Bargas Cicero
Location: Mérida, Yucatán, México
Year: 2021
Photo Credits: Manolo R. Solís, Tamara Uribe
Courtesy of Workshop, Diseño y Construcción

Located a few steps from one of the most emblematic avenues of the city of Mérida, Casa Maca is a historic former residence from the Porfiriato era. Visitors are transported to the past, where they are easily captivated by the vitality of the structure’s colors and textures.

Casa Maca by Workshop Design + Construction

After removing any damaged finishings during restoration, the excellent quality of workmanship with which the original walls were built is easy to appreciate. The original, freshly exposed stone masonry was preserved and framed by lightly colored moldings, as though they are their own works of art.

Casa Maca by Workshop Design + Construction

The historic ceilings located over the first corridor (where the living and TV rooms are located) are constructed with metal beams and wooden joists and were restored in the same tones as the moldings, obtaining a neutral palette. This leaves the role of protagonist to the colorful pasta tiles found on the floors and to the stone texture on the walls.

Casa Maca by Workshop Design + Construction

In the second corridor, both the first bedroom and the dining room are found. Dining room visitors are welcomed by a double-height ceiling, under which there was originally a mezzanine with a room on the upper floor. It was decided to demolish these elements in the design process with the aim of maximizing spatial sensations. However, the doors and windows that were a part of the original design were left, providing a tangible witness to the space’s origins.

kitchen, Workshop Design + Construction

dining area, Workshop Design + Construction

Due to the fact that the wall where the doors and windows are located was tampered with numerous times and with various materials over the years, it was impossible to continue with the same exposed stone treatment that was used on the original wall. Instead, chukum plaster was used to unify the wall, applying the same idea to an added upper wall, perpendicular to it and to the ceiling.

Casa Maca by Workshop Design + Construction

A small covered terrace, ideal for sitting down to relax, connects us to the kitchen, which is a mid-century annex of the property. Practically the entirety of the original structure was preserved; one of the only exceptions to this is the latticework found on the upper part of the terrace. This was added as a reinterpretation of the balcony railing that was found on the second level bedroom, harmonizing perfectly with the Art Deco style found on the transoms above the original doors.

Casa Maca by Workshop Design + Construction

The inner courtyard intentionally breaks with the neutral colors found in the historical part of the house. The courtyard’s intense Mexican pink ties the colors of the carpentry with the tropical vegetation that surrounds the space. The stone floor symbolically links the interior with the exterior as it surrounds the chukum pool, creating the perfect environment to enjoy the warm Yucatecan climate.

Casa Maca by Workshop Design + Construction

bedroom, Workshop Design + Construction

The new construction of Casa Maca is best described as modern yet pure thanks to the blending of contemporary and historic elements such as the pasta tile floors and replicating the design of the original doors. Another bedroom is located on the ground floor where it connects to a private garden, the central patio and a covered terrace.

bedroom, Workshop Design + Construction

On the second level, an iron and bamboo-covered terrace with views of the garden and pool precedes the third bedroom. The room’s antique, white pasta tiles will be familiar, as they were also used in the second bedroom and to border the first corridor. The color on the walls is taken from the tone found on the kitchen island tiles, offering a link to the various elements found throughout the space.

outdoor dining area, Workshop Design + Construction

Casa Maca allows us to travel back in time to a place where we can enjoy the historical values of its architecture while simultaneously surprising us with the energy, livliness and joy of its colors and textures. The structure makes the most of its spaces, which were designed specifically for the enjoyment of those who visit it.

living room, Workshop Design + Construction

Casa Maca by Workshop Design + Construction

Casa Maca by Workshop Design + Construction

Casa Maca by Workshop Design + Construction

Casa Maca by Workshop Design + Construction

Anaz House, Santander / Garciagerman Arquitectos

The Anaz house lies adjacent to the plane-tree covered path, and can be understood as another pavilion along the way to the palace’s entrance sequence. The Project is located in a rural enclave close to the village of San Vitores, a few kilometres away from the Atlantic Coast, and in the former grounds of the Torreánaz Palace.

Prefab Beach House with Green Roof / ArchiBlox

Architect: ArchiBlox Project: Avalon - Prefab Beach House Location: Sydney, New South Wales, Australia Photographs: Michael Wickham This Prefab Beach House was completed recently by Australian studio ArchiBlox...

A Montreal Concrete House Gets a Contemporary Update

A Montreal concrete house built in the 1990s needed an update. The closed-in kitchen created a wall between the living spaces, and the decor, in saturated primary colours, produced a rather cold atmosphere. In 2017, the owners decided to refresh the property with a more contemporary and all-encompassing look.

Douglass Park House in San Francisco/ Azevedo Design

A huge amount of volume and light were freed from this compartmentalized 1970’s house. Situated in Noe Valley, San Francisco, the Douglass Park House has...

Arnold Worldwide / Havas Headquarters in Boston

When Arnold Worldwide/Havas decided to move their headquarters into the historic Burnham Building in Boston’s Downtown Crossing, Hacin+Associates collaborated with Sasaki Associates on the redesign and conversion of the 5th through 8th floors into modern workspace for the company.

Related Articles