Andaz Amsterdam: a Heart That Transmits the Vibration of the City

AndazAmsterdam

Andaz Amsterdam was designed as a sophisticated hotel to express and be compatible with the relaxed nature of the people and Dutch city. Andaz is located in the center of Amsterdam and this localization has inspired the designer Marcel Wanders the idea that the hotel can be viewed as the heart of the city, therefore the interior design must be representative to Amsterdam. The heart must pulsate and transmit through its interior design all the vibration of the city, including the golden age of the city-port, with sailors and their adventures, but also the thrill of the economic metropolis of today. As a space that hosts the visitors of the city, the hotel is like a vessel that connects the foreign guests with the places, being designed to provide a local experience.

Andaz Amsterdam, Marcel Wanders interiors - www.homeworlddesign. com (15)

As a matter of fact the design, graphics and decoration pieces, many of the navigation domain, remind to the guests that Amsterdam was in the seventeenth century – its golden age – one of the richest cities who founded the global trade network. On the ceiling of the entrance hall, there is a fitting decoration symbolizing a constellation of bright stars and an old navigation system used during the conquest of the seas and oceans of the world. The building in which the hotel operates is a public library of Amsterdam that had functioned here until 2007, when it was moved. Images from historic books belonging to this library, some about Amsterdam, served as a source of inspiration for the graphic decors and other decorative objects encountered in Andaz, offering visitors an authentic local experience. Andaz Amsterdam Prinsengracht is winner of the GaultMillau Award 2014 for ‘Hotel of the Year’, Condé Nast Traveler Hot List: The World’s Best New Hotels 2013 and Travel + Leisure It List: The Best New Hotels 2013. Source Marcel Wanders

Andaz Amsterdam, Marcel Wanders interiors - www.homeworlddesign. com (3)

Andaz Amsterdam, Marcel Wanders interiors - www.homeworlddesign. com (4)

Andaz Amsterdam, Marcel Wanders interiors - www.homeworlddesign. com (8)

Andaz Amsterdam, Marcel Wanders interiors - www.homeworlddesign. com (9)

Andaz Amsterdam, Marcel Wanders interiors - www.homeworlddesign. com (7)

Andaz Amsterdam, Marcel Wanders interiors - www.homeworlddesign. com (16)

Andaz Amsterdam, Marcel Wanders interiors - www.homeworlddesign. com (13)

Andaz Amsterdam, Marcel Wanders interiors - www.homeworlddesign. com (14)

Andaz Amsterdam, Marcel Wanders interiors - www.homeworlddesign. com (6)

Andaz Amsterdam, Marcel Wanders interiors - www.homeworlddesign. com (10)

Andaz Amsterdam, Marcel Wanders interiors - www.homeworlddesign. com (20)

Andaz Amsterdam, Marcel Wanders interiors - www.homeworlddesign. com (5)

Andaz Amsterdam, Marcel Wanders interiors - www.homeworlddesign. com (12)

Andaz Amsterdam, Marcel Wanders interiors - www.homeworlddesign. com (19)

Andaz Amsterdam, Marcel Wanders interiors - www.homeworlddesign. com (2)

Andaz Amsterdam, Marcel Wanders interiors - www.homeworlddesign. com (17)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Blend Labs Office in San Francisco by Studio O+A

O+A’s challenge at Blend Labs in San Francisco was to bring the nimbleness and comfort of a modern tech office to a financial services company eager to take the angst out of mortgage transactions.

Apartment B Vienna / Destilat Architecture + Design

Our client bought two apartments on opposite sides of the same corridor on the 4th floor of a Viennese “Gründerzeit” building. The smaller apartment with its 65m2 faces the courtyard while the bigger, approximately 100m2-apartment looks towards the street as well as the courtyard side.

Tom Robertson Architects Turned Dark Workers’ Cottage into a Contemporary Family Home

The Cable House transforms a small, dark workers’ cottage into a contemporary family home, finding elegant solutions to the challenges posed by the dense urban environment, narrow south-facing site and heritage context.