Anoro House – Weekend Retreat by Anna & Eugeni Bach

- Advertisement -

Anoro House - Weekend Retreat by Anna & Eugeni Bach (1)

Anoro House is a weekend house extended and modernized by Barcelona-based Anna & Eugeni Bach Architecture Studio.

Description by Anna & Eugeni Bach: The project consists on the extension of an existing weekend house near the village of Sant Esteve de Palautordera, one hour north from Barcelona. The existing house had been enlarged with small additions after its completion, but the new room program almost doubled the original surface of the house, and therefore, the new construction couldn´t be understood as one more new volume added to the original. The strategy, from the very beginning, was to treat the overall project as a “dancing couple”, where every part has its own role while dancing the same song.

Anoro House - Weekend Retreat by Anna & Eugeni Bach (2)

The original house consisted of a simple volume which had been altered adding a small porch and a gallery. Our first operation focuses on eliminating these additions, leaving the original house as what we understand to be a prototypical house: a simple volume with pitched roof, white walls and small rectangular windows.

Anoro House - Weekend Retreat by Anna & Eugeni Bach (3)

The extention is built with the same goal of spontaneity than the original. It appears as a simple volume which almost repeats the width and is slightly lower than the original house not to compete with the piched roof.

Anoro House - Weekend Retreat by Anna & Eugeni Bach (4)

The new couple is made of two similar characters. The volumes, the dimensions and proportions of the windows, as well as the materials and the construction techniques of the two are similar. They are equal but not identical; none of the two tries to be the main volume, but it is easy to distinguish between both. It is not about twin brothers, like the characters of Dupond and Dupont, but rather, a couple of singularities inside a same unity, like Stan Laurel and Oliver Hardy.

Anoro House - Weekend Retreat by Anna & Eugeni Bach (5)

The most inmediate relationship between similarities and own charachteristics in each volume can be seen in the façades. Even though both volumes have the same origin, and basilcally the same treatment, the new one shows the layers of its construction; the bricks, the plastering, the white paint,… The stripes in the façade give a certain leading role to the new volume, which compensates its smaller dimension and brings some lightness and fragmentation that vanishes the house when facing the garden.

Anoro House - Weekend Retreat by Anna & Eugeni Bach (15)

The new entrance and stairs are placed between the two volumes, working as a joint. This area is slightly set back from the main volumes and its lower height allows it not to be a third piece which could compete with the main couple. It is a space between the leading actors, which works as much for the volumetry as for the internal organization; arranging the circulations and showing the origin, the process and, above all, the main strategy for the whole project.

Architects: Anna & Eugeni Bach
Project: Anoro House
Collaborators: Albert Cabrer, Gracinda Ferreira, Carina Silva
Location: Sant Esteve de Palautordera, Barcelona, Spain
Area: 242.0 sqm
Photographs: Jordi Bernadó

Anoro House - Weekend Retreat by Anna & Eugeni Bach (8)

Anoro House - Weekend Retreat by Anna & Eugeni Bach (9)

Anoro House - Weekend Retreat by Anna & Eugeni Bach (11)

Anoro House - Weekend Retreat by Anna & Eugeni Bach (10)

Anoro House - Weekend Retreat by Anna & Eugeni Bach (13)

Anoro House - Weekend Retreat by Anna & Eugeni Bach (12)

Anoro House - Weekend Retreat by Anna & Eugeni Bach (14)

Anoro House - Weekend Retreat by Anna & Eugeni Bach (7)

Anoro House - Weekend Retreat by Anna & Eugeni Bach (6)

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Clovelly Glow Residence / SJS and H Interior Design

Inspired by the generous nature of the clients, and their desire to live a bold and loving life, we collaborated with H Interior Design to create a home imbued with casual warmth, textural layers and an ethereal glow.

Iberico Tapas Bar – Spanish Feel in the Old Center of Craiova

Iberico Tapas Bar is a project completed by Bucharest - based PickTwo Studio in Craiova, Romania. Description by PickTwo: Spanish Inspired, Iberico Tapas Bar is...

Lawrence Park House, A Contemporary Oasis in a Traditional Toronto Community

Surrounded by the traditional homes of Toronto’s Lawrence Park—an established neighbourhood, with houses circa the 1910s to 1940s—this contemporary 8,657-square-foot house complements its surroundings without blending in.

New Catalan House Inspired by the Old Farm Buildings

This catalan house is inspired by the old farm buildings that they used to appear outskirts the historical cities centre. The idea starts from the colocation of a principal volume that would include the public spaces of the house and the other smaller volumes contain the private ones.

Brickface House is an Amazing Home Built of Recycled Red Brick

Brickface is a compact building situated at the rear of an existing house in Richmond, Melbourne. It consists of a garage at ground level, studio living/guest suite at first floor, and a roof deck.

Gaudin House: Old Barn Converted into Vacation House

This barn, built in 1878, on approximately one mile above sea level, was used as a shelter for shepherds who led their animals for...

High Horse Ranch in California by KieranTimberlake

Accessible only by winding gravel roads, the site for High Horse Ranch in California's Mendocino County is full of steep slopes and open meadows. The owners were struck by the dramatic experience of approach and arrival, where the edge of a cliff falls away and reveals a panoramic view of the forested valley below.

Villa 9010 for a Young Family in a Coastal Village in South County Dublin

Villa 9010 is a new, two-storey, energy-efficient home for a young family in the seaside village of Dalkey, South County Dublin. Constructed in the side garden of the Client’s redbrick childhood home, at the entrance to a typical suburban cul de-sac, the site was previously occupied by the family’s garage and boat shed.

Contemporary Mountain Home in Wyoming Offering Comfort and Seclusion

The exterior of this contemporary mountain home is clad in cedar siding, which dissolves into screens to create pattern and depth at the building entry points. Bonderized steel panels are used to articulate additions and subtractions to the building form.

The Ibiza Campo Loft / Jurjen van Hulzen of the Nieuw and Ibiza Interiors

The owner of Ibiza Interiors and The Nieuw developed this 100 year old warehouse into a design guesthouse and showcase project, called the Ibiza Campo Loft.

Contemporary Barn Conversion – Abbey Hall in the Picturesque Town of Eye

Project: Abbey Hall Contemporary Barn Conversion Designers: Olivia Pomp and Gary Rowland Photography: Dominic French Abbey Hall is a contemporary barn conversion completed by Olivia Pomp and...