Antigua High-Rise Apartment in Mexico City / Alejandro de la Vega Zulueta

- Advertisement -

Antigua High-Rise Apartment in Mexico City / Alejandro de la Vega Zulueta

Project: Antigua High-Rise Apartment
Architects: Alejandro de la Vega Zulueta
Lighting: Iguzzini
Commissioned Artwork: Alejandro de la Vega
Location: Antigua Santa FE, Mexico City
Photo credits: Jaime Navarro

A home is an intimate space that exceeds its limitations as mere real estate. Such was the case in Santa Fe, Mexico City, where architect Alejandro de la Vega Zulueta was commissioned to apply his attention to detail to the interior design of a high-rise apartment. The urban district of Santa Fe contains Mexico City’s largest concentration of corporate and residential high-rises, with an aesthetic concept that has been applied equally to both. However, the residential complex of Antigua, located in one of the district’s hills, is an exception to that rule, with abundant green spaces and walking trails, and its use of terracotta and ochre, against backgrounds of blue and ‘Mexican pink’. This clash of elements is important when putting Santa Fe into context as a district offering the possibility to create a new concept, and a new architectural language, for Mexico City.

Antigua High-Rise Apartment in Mexico City / Alejandro de la Vega Zulueta

Designed and built by Ricardo Legorreta in the 1990s, Antigua High-Rise Apartment offers the dual promise of both a commercial and a residential area, with a unique blend of urban vibe and suburban quality of life. These contrasts extend from the complex’s exuberant gardens to the building’s fuchsia-walled hallways, providing a warm welcome while also highlighting the space. Continuing into the building, colours, textures, and furnishings provide a warm ambiance, reminiscent of a Nordic-style home.

Antigua High-Rise Apartment in Mexico City / Alejandro de la Vega Zulueta

In addressing the residential space, Alejandro de la Vega Zulueta concentrated on three dominant materials, including marble, brushed black granite, and oak wood. The design respects each material in its almost raw presentation, with all of the pieces in synchrony, including a grid of granite tiles on the bathroom floor that matches the marble on the walls, both in size and in layout. The central spaces of the residence include a lounge, a dining room, and a kitchen, each highlighted by its choice of furnishings and art, all designed and built by de la Vega Zulueta. The furniture ranges from relatively simple pieces, including a dining room table and a pair of dressers, to a custom-built kitchen island, a wood and leather chaise longue, and shelving with adaptable modular units. On the walls, de la Vega Zulueta’s parametric art comes to life in prominence, including a white concrete sculpture mounted on a grey granite wall, erected to provide contrasts in lighting and shadows. A variation of the artist’s Warrior sculpture, a 90 degree manipulation gives new interpretation to the piece, which resembles two lovers. In keeping with the artist’s philosophy of marrying art and architecture, adjustments in shaping, manipulations of light, and the formation of angles all contribute to an aesthetic balance between the sculpture and the space that it occupies.

Antigua High-Rise Apartment in Mexico City / Alejandro de la Vega Zulueta

Discrete functionalities further contribute to the space’s openness, including hidden handles incorporated into the granite walls that open up to storage areas, and electric cabinets in the guest bathroom, concealed behind a wall of oak in the hallway. The lighting system is also discrete in its design, with hidden track lighting and iGuzzini micro luminaires, all with motion detectors.

kitchen / Alejandro de la Vega Zulueta

Antigua High-Rise Apartment in Mexico City / Alejandro de la Vega Zulueta

dining room / Alejandro de la Vega Zulueta

bathroom / Alejandro de la Vega Zulueta

bedroom / Alejandro de la Vega Zulueta

bathroom / Alejandro de la Vega Zulueta

plan

- Advertisement -

Weekend House with Contemporary Design Placed in the Brazilian Atlantic Forest

Quinta Da Baroneza house was designed by Candida Tabet Arquitetura. The house is located in Bragança Paulista, São Paulo, Brasil. Description by Candida Tabet Arquitetura:...

RICCA Bar Inspired by Hanami – Cherry Blossom Viewing

RICCA is a bar recently completed by Ryohei Kanda from Roito Studio in Ginza, Tokyo. This project is inspired by Hanami, a Japanese traditional custom of...

Montauk Weekend Residence by Robert Young Architects

An intrinsic connection to, and respect for, nature defines this Montauk weekend residence at every glance. The owners purchased two adjacent lots that were sold as one, a rarity to find in the area. Yet instead of building one oversized house, RYA created two separate structures — a main house and a guest house/garage — on the property.

Off-Grid Guest House in California with Sliding Glass Facade and Green Roof

Architects: Anacapa Project: Off-Grid Guest House Lead Architects: Dan Weber Location: Santa Barbara, United States Area 800.0 ft2 Project Year 2017 Photographer: Erin Feinblatt Located on one of the last remaining...

Piano Shelf – creativity and ingenuity by Sebastian Errazuriz

  The Piano Shelf, as the name suggests, is a structure made of rows of wooden keys, like the keys of the piano, that can...

Casa Terrazas, Chihuahua, Mexico / Garza Maya Arquitectos

Casa Terrazas is located west of the city of Chihuahua, in a subdivision on a hill, on a south facing plot. The clients were looking for a concept in which the views of the city would be used to the maximum while at the same time avoiding direct sunlight in summer

Restoration and Renovation of a 1970’s Home in Mexico City

Built in 1970, Barrancas House has a new life through the restoration and renovation completed by EzequielFarca Architecture & Design. The house is located in...

Empire House by Austin Maynard Architects

Canberra is home to some of the best examples of post-war and modernist architecture in Australia. At Empire House, the brief was for an extension that catches the sun. The result was two pavilions, sympathetic to the existing post-war house, but distinctly contemporary in their detail.

A Heritage House Reborn Through Well Thought Out Design and Cleverly Placed Additions

This charming heritage home has been transformed into a modern three bedroom, two bathroom home. North facing windows capture and disperse natural light throughout the living zones.

The Portobello House Seeks to Reconcile Natural Soil with Architectural Ingenuity

The Portobello house is contiguous to the land, providing a perception of single-storey house on all floors, while the floors become slabs in suspension, that is, terraces in height. Through them, the architectural proposition approaches the tradition of the great Brazilian colonial house - the house surrounded by the generous porch.

A Temporary Rental Housing Refurbished in Valencia, Spain: Late Night Tales

The project presented here, a temporary rental housing, gives rise to these reflections and concerns due to the multiple links that will occur between inhabitants –temporal- and spaces -producers of intensity-.