Stirrup House, Idaho / Olson Kundig

Stirrup House / Olson Kundig

Project: Stirrup House
Architects: Olson Kundig
Project Team: Tom Kundig, FAIA, RIBA, Design Principal; Edward Lalonde, Project Manager; Jamie Slagel, Project Architect
General Contractor: Elias Construction
Civil Engineer: Galena Engineering
Interior Design: Lucas Design Associates
Location: Ketchum, Idaho
Area: 6500 square feet
Photography: Benjamin Benschneider, Aaron Leitz

This 6,500-square-foot home, which sits on a quiet cul-de-sac in Ketchum, Idaho between Bald Mountain and Dollar Mountain, was designed around the client’s collection of contemporary art alongside commanding mountain views. Throughout the Stirrup house, windows frame views of exterior artworks against the forested landscape beyond.

Stirrup House / Olson Kundig

“This is a quiet, introverted home that establishes an intimate home life for the family, but can also accommodate the large-scale artworks in their extensive collection.” –Tom Kundig, FAIA, RIBA, Design Principal

Stirrup House / Olson Kundig

Based on a Latin cross plan, this steel-and-wood-clad home consists of two main forms. The primary form contains the entry foyer and the open plan kitchen, dining, and living areas, along with two guest rooms below and two offices above on the second level. The secondary form completes the “T”-shaped plan, its steel-and-glass entry vestibule and glass-box master suite acting as the yin to the yang of the main house.

Stirrup House / Olson Kundig

Entering the Stirrup house, a double-height foyer with a large art wall showcases a favorite painting by Lawrence Fodor titled Rain Forest, establishing the home’s dual emphasis on art and nature. An adjacent wall features pages from an art book published by the owner called Speak for the Trees, the individually framed images recalling in miniature the framed landscape views found throughout the home. An interior palette of exposed steel, concrete and wood supports the prominence of the owner’s curated art collection.

Stirrup House / Olson Kundig

In the living area, a panel-formed concrete fireplace anchors the space inside, while also serving the exterior deck just outside, which floats out above the landscape. A second private, walled-in courtyard extending from the master suite allows residents to engage with the outdoors throughout the seasons. Art merges with nature even in the home’s exterior spaces, where several sculptural and two-dimensional artworks are installed.

Stirrup House / Olson Kundig

“This project is truly an art house. Art is very much a part of the family’s lifestyle, so the home was designed to work at different scales depending on their constantly rotating collection of artworks.” –Tom Kundig, FAIA, RIBA, Design Principal

stair / Olson Kundig

bedroom / Olson Kundig

home office / Olson Kundig

bathroom / Olson Kundig

Stirrup House / Olson Kundig

Stirrup House / Olson Kundig

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Mimeus Refurbished an Old Winter Bivouac in the Dolomites

The Rifugio Pradidali lies at 2278 m a.s.l. and is a renowned departure point for many excursions and climbs in the Pala group in the Dolomites. Mimeus refurbished the old winter bivouac, which is usually used by mountaineers during the Rifugio’s winter closure.

Floating House / Arno Matis Architecture

Floating House is a single family house designed by Arno Matis Architecture. The house is located in Kerrisdale, Vancouver, Canada. This house is a...

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage

Flexibility was also embedded in the brief for this project. With the idea of staying in this home for years to come, creating experiences was pivotal. The sliding glass and timber-battened screens, for example, fully retract to allow a seamless connection to the garden.

Yarrbat House, Melbourne / K2LD Architects

The brief for Yarrbat house also had the requirement that it be a multi-generational home with the ability for it to provide independent and shared accommodation for the family and their grandparents together.