Apartment Estrela / Aurora Arquitectos

- Advertisement -

Apartment Estrela Aurora Arquitectos

Reflectivity as concept, as much in its use in film or literature as in its appropriation by architecture, refers to that moment when the work suddenly draws focus onto itself as a construct, and as a fictional reality. Likewise, the intervention done in the Apartment Estrela reveals its own renovation logic, making the time-based and formal ruptures explicit, nevertheless acknowledging the reconciliation possibilities between the distinct realities which this action eventually spawns.

Apartment Estrela Aurora Arquitectos 1

Acknowledging the questions raised by the nature of renovation itself becomes even more relevant when we take into account that the apartment not only had a good building quality already, but also was in good conditions and ready to be inhabited. The intervention therefore had more to do with a redefinition of its programme, and ultimately the increase of appropriation possibilities of space by the client.

Apartment Estrela Aurora Arquitectos 2

The project thus comprises two different approaches: the first and more direct one deals with recovering the original design elements and language in order to expand its constructive qualities. The wooden floors, kitchen tiles, door trims, and wall and ceiling decorations were left unchanged. The south side of the apartment, comprising the kitchen, service areas and a bedroom, was also left with its original configuration.

Apartment Estrela Aurora Arquitectos 3

The way we worked on the kitchen’s tiled surfaces shows the desire to highlight the differences between the original traits and the intervention. Besides from allowing a sense of continuity in the renovation process, it also provides contrast with the juxtaposed new elements.

Apartment Estrela Aurora Arquitectos 4

This juxtaposition is made more evident on the north side of the apartment, where we inverted the totality of the programme. The private areas, initially comprising three bedrooms, gave place to a single living room. The social area, comprising the former living-room and a study, became two bedrooms and a walk-in closet. This reconfiguration deals with how to unite what had so far been separate, and divide what had so far been whole.

Apartment Estrela Aurora Arquitectos 5

In the living room, the reference to the demolished walls stands, through its framed negative, as a time-based coordinate, is now defined by a rim of wood and brass. There is also a hint of wall-crossing, left by mere traces of doors, their remaining trims and headers. In its turn, the wall now dividing the bedrooms is a rather affirmative feature, drawing attention back to itself as a separation apparatus, and taking spatial reading back to the original living room.

Apartment Estrela Aurora Arquitectos 6

What could be easily understood as an act of uniting and separating becomes one of the project’s main themes – reversibility. The space issue becomes a time-related concern. Now we have come to accept that renovation is part of an ongoing process of change and constant revising of its own validity.

Apartment Estrela Aurora Arquitectos 7

It is, then, from the constant dialogue between the previous elements and the new ones, that the creation of unexpected possibilities emerges. A kind of palimpsest as a way of rethinking and challenging the pre-established functions and relationships, from dwellers to architecture itself.

Architects: Aurora Arquitectos
Project: Apartment Estrela
Project Team: Sérgio Antunes, Sofia Reis Couto, Rita Ferreira, Pedro França, Bruno Pereira, Tânia Sousa
Location: Lisbon, Portugal
Area: 200 m2
Photography: Do Mal o Menos

Apartment Estrela Aurora Arquitectos 8

Apartment Estrela Aurora Arquitectos 9

Apartment Estrela Aurora Arquitectos 10

Apartment Estrela Aurora Arquitectos 11

Apartment Estrela Aurora Arquitectos 12

Apartment Estrela Aurora Arquitectos 13

- Advertisement -

SC Apartment in Sao Paulo, Brazil / Pascali Semerdjian Architects

The SC Apartment is located in Sao Paulo, Brazil and it was designed for an Art and Design Collector who doesn't intend to live there : it's a space only for hosting parties with close friends.

Dramatic Transformation of one Floor from a 19th Century Warehouse

“Loft living” sometimes forces a compromise between bohemian charm and individual privacy. The informal plan, ample natural light, and uninterrupted views of an open loft are typically at odds with the modern family's desire for private space and distinct bedrooms.

Spicewood Ranch in Texas Hill Country

This Spicewood ranch is located outside of Austin, in the beautiful Texas Hill Country. This ranch is the result of a three year collaborative...

38 Morsim Road Houses, Johannesburg / Daffonchio Architects

38 Morsim Road Houses is a development of 12 luxury stand-alone houses on a desirable road in Hyde Park, Johannesburg, South Africa. Legaro Property Development are known for their holistic approach to residential developments, with a focus on creating a luxury lifestyle, memorable spaces and place to call home

Switchback House in Brooklyn by Light and Air Architecture

The Switchback House is a prototype for the new urban family, inverting the traditional row house in two primary ways. One, by replacing a stacked stair with a switchback stair, and two, inserting a dramatic skylight directly above the new vertical stair volume.

Byton Nanjing Office – An Exploration of Future Workspace by Modular Design

As a pioneering force in the smart automobile industry in China, Byton works to deliver fully outstanding future mobility solutions. It commissioned inDeco to design its office in Nanjing.

1940s Brentwood Ranch House Upgraded by Jamie Bush & Co

The owners of this 1940s Brentwood ranch house (California), a former studio head and her partner, wanted a new screening room that they added with an extension. Additional modifications to the 4,000 square foot home included the additions of a flat roof, new glass-curtain walls and concrete floors.

Spanish Farmhouse Revived with Perfect Mixture of Traditional and Modern Minimalist Design

Located in a small valley of Vallés in Catalonia, this Spanish farmhouse was reborn a few years ago with the creation of horse stable linked to the property. The starting point for the grand renovation was a three-floor building with austere structure and following the lower height buildings added throughout the time around it.

South Circular Road Residence by Kingston Lafferty Design

South Circular Road Residence is a single-family home recently completed by Kingston Lafferty Design in Dublin, Ireland. Description by Kingston Lafferty Design: The design of South...

Trentham Long House / MRTN Architects

Conceived as a collection of contemporary farm buildings gathered under one expansive gable roof, the house's form is immediately provocative of the traditional farming structures that once inhabited the local area.

Lagarde House in Montreal / la SHED Architecture

Designed by la SHED Architecture, the Lagarde House won Grands Prix du Design 2017 Winning Project for the 1600 Square Foot or Less Residential...