Top-Floor White Duplex Inspired by Minimalist Gallery Spaces

- Advertisement -

Top-Floor White Duplex

Project: Top-Floor White Duplex
Architects: Ema Butrimaviciute / Utopium
Location: Vilnius, Lithuania
Builder: Visi Projektai
Area 90.0 m2
Project Year 2018
Photography: Norbert Tukaj

This 100m2 top-floor white duplex is located in modern housing that borders Vilnius old town and cozy park. Laconic architecture of the building inspired to design an airy and light apartment-gallery, where art objects play the main role. White and neat facade of the housing perfectly reflects a leitmotif of interior architecture.

Top-Floor White Duplex 1

The apartment is divided into two functional zones. Ground floor is calm zone for working and sleeping. Three private rooms and a bathroom are connected with a spacious hall where stairs is a core element. Hanging steel structure helps to make the stairs visually lightweight, while glass elements creates playful reflections between natural and artificial lighting.

Top-Floor White Duplex 2

Upper floor is dedicated for living room and kitchen with dining area. Open space planning allows to exploit the natural light that comes from both, eastern and western facades. The only closed area here is a second bathroom. Though it has a visual connection with a staircase through the Smart glass.

Top-Floor White Duplex 3

Texture was a keyword choosing finishing materials. Warm bright colors and halftones makes every object to pop up and make a statement. The only distinguishing built-in elements are kitchen and fireplace. Industrial brushed steel facades contrast with expressive marble pieces. The rest of the space remains neat and clean – perfect frame to expose the art which will be collected through years.

Top-Floor White Duplex 4

Top-Floor White Duplex 12

Top-Floor White Duplex 11

Top-Floor White Duplex 5

Top-Floor White Duplex 6

Top-Floor White Duplex 7

Top-Floor White Duplex 8

Top-Floor White Duplex 9

Top-Floor White Duplex 10

Top-Floor White Duplex 13

- Advertisement -

Voutes Celestes – Generative and Interactive Virtual-Reality Installation

For many years, the Saint Eustache Church has shared in such great moments of the artistic life of the city of Paris as Nuit...

Balnarring Retreat / Branch Studio Architects

Located in Victoria, Australia, the Balnarring Retreat was designed in 2016 by Branch Studio Architects. From the very first discussion with the client it became apparent...

Casa Leutscher / OX Arquitectura

Casa Leutscher is a single-family house recently renovated by Spanish studio OX Arquitectura. From the architect: Our client wanted a warm, cozy home, where wood...

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel

The objective in this large scale prewar Manhattan Apartment with a long dark narrow succession of closed rooms is to create a series of organized open spaces that take advantage of south and west exposures to light and incorporate views of Manhattan’s Central Park.

Itamambuca Beach House Surrounded by a Dense and Rich Rainforest Vegetation

This house, placed at Itamambuca beach, has its starting point on the context and the program. Close to the seashore and surrounded by a dense and rich rainforest vegetation, the site pointed towards a simple conceptual insight.

Cranley Drive Residence by Architecture Building Culture

The Cranley Drive Residence is a single story house that takes its cue directly from the topography as it climbs the sloping property in four large steps. The design reinterprets many of the hallmarks of West Coast Modernism: a simple roof form, an open-plan layout, planar walls, floor-to-ceiling windows and glazed doors that afford an abundance of natural light and bind the inside with outdoor terraces and views.

Ji Apartment, Taipei / KC Design Studio

The light of the low-floor old Ji apartment comes from the 4-meter lane in the front. The front large window introduces sufficient light, forming the single-axis division of the space.

Havai House, Brazil / Grupo Garoa Arquitetos and Chico Barros

The Havai House turns itself to the inside, in a way it is introspective, a feature that comes from the place's specific constraints - the linear conformation of the lot, 5x35m, and its neighbour's tall lateral walls.

Elegant Minimalist House in Kuwait / Studio Toggle

This elegant minimalist house can be described as a minimal composition of 2 seemingly floating masses intersecting at right angles. A 5m cantilever adds drama and gives the composition its unique character.

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture

After many years in state of abandon, the Musico apartment was an empty shell when it was bought by the client, creating numerous opportunities but also challenges to the design team. At a concept level, the main aim was to enhance the character and the materiality of the space by adding only essential new features.

Old stable transformed into a vacation home by preserving its original structural style

Motelparo Villa is a vacation house made by converting a old stable. The villa was designed by Tel Aviv - based Roy David Studio. Description by...