Residential ArchitectureApartmentsDiagonal Apartment by Brain Factory Architecture & Design

Diagonal Apartment by Brain Factory Architecture & Design

Diagonal Apartment by Brain Factory Architecture & Design

Architects: Brain Factory Architecture & Design
Project: Diagonal Apartment
Location: Rome, Italy
Area: 100 sq. m.
Year: 2017

The creative concept used in the design and construction of this 100 sqm apartment located on the outskirts of Rome plays on the distortion of the definition of visual cone, ability that the human eye has in including the object to observe, based on the distance but also on the dimensions, in a scientifically optimal angle between 30° and 40°: this natural process was projectively reinforced by a wall painting, laid in the living room and in the bedroom, on a diagonal pattern.

The observer in both the environments is visibly captured by it and the same reading of the project takes place by layers, starting from the directionality of the diagonal on the wall, passing to the intense yellow color of the living room or to the pink color of the master bedroom and only later to the reading of the context.  The glance of the wide open-space is mitigated by an entrance that gradually widens the perspective: this also thanks to the directional lighting effects obtained by LED at ceiling.

Diagonal Apartment by Brain Factory Architecture & Design 1

The plan of the Diagonal apartment has been completely redesigned to make the most of the space and get not only the open space, but also two bathrooms and two bedrooms. Minimalism and rigor are at the base of the choices of furnishings as well as in the architectural functionality of the spaces.

Diagonal Apartment by Brain Factory Architecture & Design 2

Among the materials used there is the choice of floor-mounted micro-cement and, only in one of the bathrooms, on the wall, which gives a decidedly industrial tone and visual continuity.

Diagonal Apartment by Brain Factory Architecture & Design 3

The master bathroom is characterized by a central totem with a double function: on one side it accommodates the double-basin sink in fenix and on the other hides the wc and the bidet emphasizing privacy of the ambient. The shower, deliberately raised up on steps, is characterized by a satin-finished glass that stands out on a cut of artificial grass on the floor: the back-shower is illuminated by an RGB LED strip that gives relaxing and suggestive light effects.

Diagonal Apartment by Brain Factory Architecture & Design 4

Diagonal Apartment by Brain Factory Architecture & Design 5

Diagonal Apartment by Brain Factory Architecture & Design 6

Diagonal Apartment by Brain Factory Architecture & Design 7

Diagonal Apartment by Brain Factory Architecture & Design 8

Diagonal Apartment by Brain Factory Architecture & Design 9

Diagonal Apartment by Brain Factory Architecture & Design 10

Diagonal Apartment by Brain Factory Architecture & Design 11

Diagonal Apartment by Brain Factory Architecture & Design 12

Les Rorquals Residence / Alain Carle Architecte

Les Rorquals Residence has a rustic look. Its architecture is more rural than modernist, closer to the earth than to the sky. It hugs the profile of the terrain. The exterior volumetry is abstract and intriguing.

150-Year-Old House Transformed into a Bright and Fluid Space

Located in the St-Henri district of Montreal, this project involves the conversion of a duplex into a cottage for a young professional couple wishing to adapt the layout to their needs. The main challenge : to transform the small, dark and enclosed rooms of this 150-year-old home into a bright and fluid space.

Bougainvillea Row House / Luigi Rosselli Architects

Project: Bougainvillea Row House Location: Woollahra, New South Wales, Australia Design Architect: Luigi Rosselli Project Architect: Sean Johnson Builder: Building With Options Pty Ltd Structural Consultant: Rooney & Bye...

Bukit Panjang Apartment by IN-EXPAT Singapore

For the design of this 400-square-metre 5-room Bukit Panjang Apartment in Singapore, we proposed the use of the colour black as a thematic element given its toned down masculine and modern qualities.

AA Apartment in Tel Aviv by Maya Sheinberger Interior Design

A young couple approached interior designer Maya Sheinberger as they were expecting their first baby girl, in hopes of renovating a 110 m2 apartment, located in a quiet neighborhood in Tel Aviv, Israel.

Related Articles