Residential ArchitectureApartmentsApartment G in Paris / Anne-Laure Dubois

Apartment G in Paris / Anne-Laure Dubois

Apartment G in Paris Anne-Laure Dubois

Architect: Anne-Laure Dubois
Project: Apartment G
Location: Paris, France
Area: 100 sqm
Photography: Louise Desrosiers

Anne-Laure Dubois has renovated Apartment G, a family-home of 100 m² in the 11th district in Paris, to suit a family of 5.

In order to stay in the limited budget the main structure was kept intact and the renovation concentrated on the modifications of the following key spaces:
– The entrance and it’s relation to the kitchen
– The open kitchen and it’s relation to the living room
– The passage leading to the bedrooms
– The bathroom and the toilet.
These were punctual interventions that allowed to make the circulation fluid and to give a sense of unity to the apartment.

Apartment G in Paris Anne-Laure Dubois 1 The different axes of the renovation were as following :
Light:
The quality of the double exposed living room + kitchen +entrance has been reinforced by the demolition of a piece of wall and the exposure of the original metal load bearing beams, as well as the demolition of a massif and obstructive entrance cupboard. These modifications have made the room more open, lighter and has created a stronger relation between the different 3 spaces, that still maintain their funcitons and identities.

Apartment G in Paris Anne-Laure Dubois 2

Fluidity of the circulation :
By restructuring the walls in the passage leading to the bedrooms the circulation becomes more fluid. The width of the kitchen elements are integrated in angle of the new wall and this makes them part of in the open volume of the room. The initial parquet floor has been revealed in the passage of the kitchen and assures thus a material continuity between the living room and the bedrooms. The reorganisation of the bathroom has made possible a continuous storage wall in the parental bedroom.

Apartment G in Paris Anne-Laure Dubois 3

Floor texture as common thread:
The cement tiles used through the apartment function as a common thread and provides a continuity in the apartment. From the floor in the old stove in the living room to the parental bathroom, a variation of motives, colours, and sizes is developed, all containing one common feature: a dark blue colour. This colour also comes back as a wall paint in certain rooms (parental room, corridor, kitchen)

Apartment G in Paris Anne-Laure Dubois 4

Materials:
The number of colours and materials used throughout the project is limited in order to create coherence and unity in the apartment. Simple and robust materials have been privileged. The parquet has been restored to it’s original colour, the bathrooms tiled with cement tiles, the kitchen furniture are clad in poplar plywood, and bench surfaces are in Corian. The glass separation is in steel responding to the original load bearing steel beams.

Apartment G in Paris Anne-Laure Dubois 5

Apartment G in Paris Anne-Laure Dubois 6

Apartment G in Paris Anne-Laure Dubois 7

Apartment G in Paris Anne-Laure Dubois 8

Apartment G in Paris Anne-Laure Dubois 9

Apartment G in Paris Anne-Laure Dubois 10

Apartment G in Paris Anne-Laure Dubois 11

Apartment G in Paris Anne-Laure Dubois 12

Lake Austin Scenic Home Features a Spectacular Art Collection

While this 3,500 plus square foot home was designed to be a relaxed family lake house, it also serves as a hub for entertaining friends and hosting events.

Jakoba Mulderhuis: Educational Theatre of the Future

Jakoba Mulderhuis on Rhijnspoorplein is the Amstel Campus’s grand finale, situated on Wibautstraat. The building will accommodate some 6,000 to 7,000 students from the Faculty of Technology, encompassing approximately 25,000 m2 worth of teaching programmes.

San Francisco Beach House / Form4 Architecture

This San Francisco beach house is a beautiful contemporary three-storey residence completed by Form4 Architecture. Designed for two artists this rear addition to a one-bedroom house symbolizes...

Modular Extension to an Old Brick House in Brunswick, Australia

Peeking above a brick wall in Brunswick sits a modular extension that creates a powerful contrast from the existing architecture. The corner block called for a modular design that engages with the site’s existing streetscape from multiple viewpoints.

Alexandra House by Shaun Lockyer Architects

Alexandra House involved the conversion of a turn of the century boarding house and pathology lab into a functional family home.

Related Articles