Residential ArchitectureApartmentsApartment in Almirante Reis in Lisbon by BA.LA Atelier de Arquitectura

Apartment in Almirante Reis in Lisbon by BA.LA Atelier de Arquitectura

Apartment in Almirante Reis in Lisbon by BALA Atelier

Project: Apartment in Almirante Reis
Architecture: BA.LA atelier de arquitectura
Main Architect: Mariana Póvoa, Sílvia Rocio, Pedro Pedroso
Location: Avenida Almirante Reis, Lisboa, Portugal
Year: 2020
Area: 90 sqm
Photography: Ivo Tavares Studio @ivotavaresstudio
Text by BA.LA atelier de arquitectura

By intervening on a roof space, more specifically in the attic of a building dating from 1906, in the 21st century, a dialogue is established between the different times and ways of living, but also between the respective construction methods that should coexist harmoniously.

Apartment in Almirante Reis in Lisbon by BALA Atelier

Thus, in the genesis of the rehabilitation intervention of this 90 sqm apartment, in addition to reverse the weak pre-existing living conditions, the preservation of the historical legacy of this constructive typology was also pursued, conserving the elements considered to be relevant to the characteristics of that time period.

Apartment in Almirante Reis in Lisbon by BALA Atelier

Examples of this are the stonework, the irregular stone masonry wall, the wooden beams and pillars of the roof, which are revealed and become a memory of the original construction system. A rigorous approach is established with a special focus on detail, choosing the pine wood as the primary material, valuing the harmony and compatibility between this material and the others selected.

Apartment in Almirante Reis in Lisbon by BALA Atelier

The Apartment in Almirante Reis was initially very partitioned and with low ceilings. Its spatial transformation arised immediately and intuitively, and involved transforming into a more open plan with higher ceilings taking advantage of the preexisting attic.

Apartment in Almirante Reis in Lisbon by BALA Atelier

Opening the central area, a new functional organization is established, with greater visual relations between the different spaces. Its volumetric was increased, the depth of the apartment was enhanced in its visual relation of the east/west axes, and the natural lighting and ventilation increased. The new configuration of the space allows a dynamic and flexible experience of the house.

Apartment in Almirante Reis in Lisbon by BALA Atelier

The closed kitchen space is abandoned and a large kitchen countertop and dining room are defined in the central space with a greater ceiling height.

bedroom, BALA Atelier

The relocation of the bathroom to the interior of the apartment makes it possible to free all the windows to the central space. This bathroom becomes the only interior space of the house, in which a light tunnel with skylight is introduced. This new interior and central volume stand out from the attic as it is covered in polished brass, reflecting the spaces around it.

Apartment in Almirante Reis in Lisbon by BALA Atelier

The informal bedroom space relates to the others in the house and can be opened or closed through a scenic element – a golden velvet and silk curtain – that runs along the extension of the brass wall.

bedroom, BALA Atelier

The wallpaper introduces a rich chromatic palette, which spreads to the ceramic tiles of the old chimney and bathroom walls and to the kitchen countertop stone.

Apartment in Almirante Reis in Lisbon by BALA Atelier

Furniture, lamps, rugs and the plants were carefully selected as an extension of the architectural project narrative.

Manufacturers/Brands
Lighting: Flos, GUBI, DCW, Miniforms, HAY, Tom Dixon, Lefroy Brooks, Marset, Manufactum, Areti
Furniture: Zanat, Porada, Sollos, E15, Artek, ClassiCon, Fermliving, Design House of Stockholm
Rugs: AYTM, Linie Design
Wall Paper: Thibaut
Tiles: Viúva Lamego
Curtains: Atelier Fátima Neto
Switches: Berker/Hager
Kitchen: Bulthaup, BORA, Smeg
Others: GSI, Olivari, SAL concept store
Plant Styling: Superbotânica

floor plan

bathroom, BALA Atelier

shower, BALA Atelier

Apartment in Almirante Reis in Lisbon by BALA Atelier

Apartment in Almirante Reis in Lisbon by BALA Atelier

Subscribe to our newsletter

Black Ridge House / Neil Dusheiko Architects

The Black Ridge house is an extension to an existing 3-bedroom Victorian terraced house forming part of the Warner Estate in Walthamstow. The project creates a light filled spacious extension with an open plan kitchen, dining, living area at ground floor.

Innovative Sustainable Villa Built from Glass, Steel and Concrete

Project: Innovative Sustainable Villa Project architect: Paul de Ruiter Project team: Willem Jan Landman Advice construction: Van Rossum Location: Thuringia, Germany Gross floor area: 248 m² Volume: 867 m³ Programme: Energy...

Kindred Townhouses by Megowan Architectural

At home amongst the leafy Glen Iris surrounds and classic pitched roofs, Kindred townhouses mix timeless design with all the trimmings of a luxury development.

Weatherboard Cottage Extended by Welsh + Major Architects

Set behind an existing weatherboard cottage, a series of interlocking masonry volumes are placed to gain the maximum amount of light and air. A new lightwell was created immediately behind the cottage, followed by three new brick volumes which slide down the southern side of the site.

Desert Wash Residence / Kendle Design Collaborative

Desert Wash Residence is a unique modern home designed to celebrate nature and desert living. A home that turns an unwelcome obstacle for traditional residential design, a desert wash which periodically floods throughout the year, into a focal feature of natural beauty that delights and inspires a young energetic family, teaching life lessons everyday about living as one with nature.

Recommended Stories