Residential ArchitectureApartmentsBlue Terracotta Apartment / Rina Lovko

Blue Terracotta Apartment / Rina Lovko

Blue Terracotta Apartment / Rina Lovko

Project: Blue Terracotta Apartment
Architects: Rina Lovko
Location: Kyiv, Ukraine
Area: 200 m2
Year: 2020
Photographs: Yevhenii Avramenko

Radial walls – the feature of this apartment in a new residential complex in the center of Kyiv. The custom layout of the space created certain difficulties. But at the same time, it caused us professional excitement. The customer dreamed of modern, functional living space. Comfortable and with bright accents but at the same time not dry and strict. Standard techniques did not work here because of the complex geometry, although the total area of space is quite large – 207 square meters. That’s why each solution was developed individually.

Blue Terracotta Apartment / Rina Lovko

The layout of the Blue Terracotta Apartment is part of a circle divided into sections. We combined several sections into a living-dining room-kitchen-hallway. In the next room, there is a bedroom, in which there are two entrances: from the main corridor and the dining area. Another section was used for the dressing room with a make-up area by the window, two terracotta wardrobes, an island chest of drawers, and a case made according to our sketches. Part of the walls was replaced with glass partitions with integrated doors to increase the illumination of dark areas. That’s gives an opportunity for daylight to reach the most remote corners of the apartment.

kitchen, Rina Lovko

The master’s bathroom also was placed behind such a partition. Based on the principles of minimalism, we deliberately hid all nonessentials. For example, storage panels and an electric panel were hidden behind the panels at the entrance to the apartment. We organized several hidden areas to relieve the main space from cupboards and household items not of prime necessity. We organized additional dressing rooms, a laundry room, and a guest bathroom. Even TVs were refused. Instead, projectors are used in the apartment, and the walls of the bedroom and living room serve as screens for projecting images and videos.

Blue Terracotta Apartment / Rina Lovko

The profession of the client obliged us to pay special attention to the kitchen. The Big kitchen island was conceived as a place for meeting friends and cooking together. Its tabletop is covered with terracotta Mutina tiles. In the main kitchen, we abandoned the upper cabinets, moving the storage place for dishes to the lower units. All cabinet furniture for this object is made according to our sketches.

The decoration concept is to preserve the exposed concrete of columns and ceiling, which we covered with translucent varnish. With the visually corresponds micro cement floor. We wanted to avoid boiling white colour. Therefore, the walls have a warm beige hue. Terracotta kitchen, sky blue dining table, and green bedside table set color accents in space. Space turned out to be quite cozy, despite the strict forms and a minimum of furnishings.

Blue Terracotta Apartment / Rina Lovko

Blue Terracotta Apartment / Rina Lovko

Blue Terracotta Apartment / Rina Lovko

Blue Terracotta Apartment / Rina Lovko

bedroom, Rina Lovko

bathroom, Rina Lovko

floor plan

Brii Biosciences Global R&D Center by QUCESS Design

Brii Biosciences global R&D center project is located in Beijing. The brief called for a new visual identity for the company’s workspaces, drawn from both their own background in medical and health care, as well as the corporate social responsibility.

Red Creek Road Residence / Marvel Architects

Marvel Architects designed this weekend house, for year-round use, on Red Creek Road in the town of Southampton, New York. Situated on a 3.64 acre site, the house has stunning views to both The Great Peconic Bay and the forest.

Lafayette Loft in New York / Lang Architecture

The Lafayette Loft project is a 4,000 SF full floor loft with 4 solar exposures. All existing walls were removed, making way for a...

A Sculptural Tiny House on the New York Atlantic Coast

This 600 square foot house explores a geometric solution to create luxury with a minimum footprint. The experience and function of this sculptural tiny house is similar to the much larger neighboring homes, despite it’s limited size.

Museum Building for Kistefos Sculpture Park – Bjarke Ingels Group

The 1400 m2 museum building, designed by BIG - Bjarke Ingels Group in collaboration with AKT II, Max Fordham, Davis Langdon, and GCAM, is the latest addition to Kistefos Sculpture Park

Recommended Stories