Armadale Penthouse: Delightful Home Extension by Pleysier Perkins

Armadale Penthouse, Pleysier Perkins Architects

Project: Armadale Penthouse
Architects: Pleysier Perkins Architects
Builder: Mark Will
Location: Armadale, Victoria, Australia
Year 2018
Photography: Michael Kai

Armadale Penthouse was recently completed by Pleysier Perkins Architects for a young family with three children.

Text by Pleysier Perkins: What sits now as a beautiful and calm retreat over the rooftops of Armadale – lovingly dubbed ‘the Eagle’s Nest’ by the client – is in fact the result of an adventurous and complicated journey to add a penthouse upon a design intervention done by Pleysier Perkins back in 2006 to a quirky old double storey warehouse. The client came back a few years on and wanted to add a hide-out for the parents on top and give the kids more space dedicating them the whole mid-level. After battling for council approval and finally finding a builder who was up for the challenge, the extension was added and it was all worth the effort.

Pleysier Perkins Architects, architectural design, stairs

A sculptural spiral staircase with a spectacular circular skylight leads into what feels like a detached world of light and views. Glimpses of roof tops, trees and the city are present from every room, whilst maintaining a sense of privacy. A simple palette of timber, natural stone and soft whites and greys creates a warm and relaxed environment to the penthouse addition and cleverly designed and beautifully crafted joinery accommodates all the intended uses (reading, sleeping, working) whilst creating an abundance of storage space and hiding services.

 Pleysier Perkins Architects, residential, interior design

Externally the sharp and pristine black penthouse addition, intentionally clad in stark contrast to its rough cousin, sits atop the existing cement rendered warehouse building. Internally it was crucial to preserve the ‘old’ renovation’s gallery feel, so existing slot skylights and double height voids were maintained and additional structure sensitively inserted. Only a fresh lick of paint and a lighter varnish to the timber floorboards brought the ‘old part’ from more than 12 years ago up to standard with the new (thanks to our signature approach to keep interiors simple and timeless).

Pleysier Perkins Architects, kitchen, interior design

Pleysier Perkins Architects, interior design

Armadale Penthouse, Pleysier Perkins Architects, bedroom

Armadale Penthouse, Pleysier Perkins Architects, bedroom

Pleysier Perkins Architects, home office

Pleysier Perkins Architects, bathroom

Pleysier Perkins Architects, residential, interiors

Armadale Penthouse, Pleysier Perkins Architects

stairs, Pleysier Perkins Architects

Armadale Penthouse, Pleysier Perkins Architects 4

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The Burj Residence in Dubai / VSHD Design

The Burj Residence is located in one of Dubai’s busiest residential neighborhoods and accordingly surrounded by many low rise houses.

Hoa House: Conversion of a 150-Year-Old Melbourne Hotel by IOA Studio

Hoa House is the conversion of the 150 year old Kings Arms Hotel in North Melbourne into a three bedroom home. The existing two level office space was stripped back and transformed ...

Into the Wild House is Clad in Weathered Wood with Accent on the Black Steel Windows Frame

Into the Wild is an über-modern residential project on 2.3 acres of undeveloped land in the heart of Saint John, New Brunswick, Canada. The house was designed by Acre Architects in close collaboration with the homeowners - Judith Mackin and Robert Moore from Tuck Studio.

Casa Largo dos Martires designed by Studio Arte

Casa Largo dos Martires lies adjacent to a small public garden in the centre of Silves – a picturesque town in the Algarve hinterland,...

Mount Maigmo House / Alfredo Paya Benedito

Access to the Mount Maigmo house is via a steep and narrow zigzag track that ends in a small parking lot alongside the service volume. From here, a long footpath leads up to the house itself.

Sacramento Modern Residence with Classic Charm

Klopf Architecture designed and Van Gelder Construction built a new Sacramento modern residence to replace an existing ranch home. The owners, who previously lived in a Streng home (similar to an Eichler), liked clean lines, simple details, and openness to the outdoors.