Residential ArchitectureLoftsUp-Cycled Warehouse / Zen Architects

Up-Cycled Warehouse / Zen Architects

Up-Cycled Warehouse by Zen Architects

Architects: Zen Architects
Project: Up-Cycled Warehouse
Location: Richmond, Melbourne, Australia
Photography: Emma Cross

Completed by Zen Architects, the Up-Cycled Warehouse project transforms a 1960’s warehouse into a comfortable, sustainable family home. Although the existing structure lacked the inherent beauty of older Victorian era factories, the unique character and history of this building were retained and enhanced through the detailing and materiality of the new additions.

The ethos behind the conversion of this 1960’s warehouse was to retain and re-use as much of the existing building as possible while still transforming it into a comfortable and energy efficient family home.

Up-Cycled Warehouse by Zen Architects 1

The philosophy of retaining and re-using materials was applied throughout the project. In addition to the building envelope being retained, many original elements were re-used including light fittings, sprinkler pipes, doors, cladding and roof sheeting.

Up-Cycled Warehouse by Zen Architects 2

The existing warehouse floor slab was also kept, partially due to restricted site access, but also for its inherent embodied energy.

Up-Cycled Warehouse by Zen Architects 3

The addition of a north-facing courtyard provides a generous amount of light and heat in winter in an otherwise poorly oriented building. Cross ventilation is achieved through new high level louvres. Mezzanine rooms float within the original volume and structure of the warehouse. A new raised deck links the living areas with the courtyard.

Up-Cycled Warehouse by Zen Architects 4

By inserting a garden and light into an existing warehouse we have created an warm and liveable family home.

Up-Cycled Warehouse by Zen Architects 5

Up-Cycled Warehouse by Zen Architects 6

Up-Cycled Warehouse by Zen Architects 7

Up-Cycled Warehouse by Zen Architects 8

Up-Cycled Warehouse by Zen Architects 9

Up-Cycled Warehouse by Zen Architects 10

Up-Cycled Warehouse by Zen Architects 11

Up-Cycled Warehouse by Zen Architects 12

Up-Cycled Warehouse by Zen Architects 13

Up-Cycled Warehouse by Zen Architects 14

Up-Cycled Warehouse by Zen Architects 15

Up-Cycled Warehouse by Zen Architects 16

Evans Family Home by Bull O’Sullivan Architecture

Bull O’Sullivan Architecture ( B/OS ) have designed Evans Family Home in Auckland, New Zealand. Description by architect: In the early decades of the 20th...

Lone Pine Compound House by CLB Architects

The Lone Pine compound house is set at the base of the Teton Range in a resort development at the edge of an open valley. Sited to take advantage of open spaces and view sheds, the house is oriented to screen neighboring structures while capitalizing on near views of the adjacent ski resort and surrounding mountain ranges.

Odivelas House, Portugal / Sérgio Miguel Godinho Arquiteto

Located in a neighborhood characterized by illegal buildings, a house is defined with its outer oblique borders, thus designing the different spans of the two-storey dwelling with accessible roof, so as to contemplate the view.

House Refurbishment in Palma de Mallorca, Spain

House refurbishment project built with € 18,000 budget that aims to bring empty homes back into use for people in housing need, which is a huge problem right now at tourist areas like Mallorca island.

Fall House, Anchored in the Imposing Beauty of the Californian Coast

This holiday house is situated on the spectacular coast Big Sur, anchored in the imposing beauty of the Californian landscape. The place, located at...

Related Articles