Residential ArchitectureHousesLefty Ranch by CLB Architects

Lefty Ranch by CLB Architects

Lefty Ranch by Carney Logan Burke Architects

Project: Lefty Ranch
Architects: CLB Architects
Project Team: Eric Logan, Kevin Burke, Jennifer Mei, Bryan James, Justin Dhein, Leo Naegele
Interior Design: Frank Sattervall
Landscape Architect: Eckersley Garden Architecture
Location: Jackson, Wyoming, United States
Area: 8702 ft2
Year: 2017
Photo Credits: Matthew Millman Photography
Text by CLB Architects

The history and splendor of Wyoming’s natural environment factor heavily into the design of Lefty Ranch.

Nestled perfectly between the Snake River and valley proper — with panoramic views of the Tetons to the west and north and Gros Ventre mountains to the east — Lefty Ranch speaks directly to the pond it borders, as well as the big timber and historic corrals that dot its 35 acres.

Lefty Ranch by Carney Logan Burke Architects

A dramatic approach teases views of the home through a sea of trees before carrying visitors over a bridge and onto the property. While most ponds in Teton County require a 50-foot buffer between home and water, this man-made body of water has the freedom to forego that restriction. The resulting interplay, which flows from the living area to a partially covered heroic porch and eventually to the water’s edge, spotlights the deliberate connection between the home and its surrounding environment.

Lefty Ranch by Carney Logan Burke Architects

The structure itself was crafted around an unconventional residential program. Rather than breaking the home into a series of smaller components housed in distinct pavilions, everything at Lefty Ranch is linked under a single roof that cradles an interior courtyard. The shape is reminiscent of a horseshoe, entirely consistent in its roll from south to west.

Lefty Ranch by Carney Logan Burke Architects

Inspired by a series of existing corrals along the northern edge, the house represents not only the history of the property, but the region as a whole. Here, the simple shed form has been mimicked and abstracted, providing deeply carved overhangs that create shelter and a signal for entry.

living room, Carney Logan Burke Architects

The private program is comprised of offices, a gym, and the home’s lone bedroom. The living room features a move known affectionately as the ‘pull tab’— a hole cut into the ceiling to provide patterns of light that trace the room during daylight hours. This design choice doubles as a clever formal move, where views from the south elevation provide undulating ridges and valleys in the building’s profile. Locally quarried limestone transitions from the exterior to an indoor fireplace, while the remaining materials palette (white oak, cedar siding, and glass) presents an elegant and restrained composition.

interior design, Carney Logan Burke Architects

With meticulous attention to setting and history, CLB has conjured a contextually inspired architectural gem that eschews coastal trends in favor of the singular voice of the modern American west.

residential architecture, Carney Logan Burke Architects

kitchen, Carney Logan Burke Architects

dining room, Carney Logan Burke Architects

bedroom, Carney Logan Burke Architects

Lefty Ranch by Carney Logan Burke Architects

Subscribe to our newsletter

Returning Hut Gives a Feeling of Cutting Off from the Noisy City

FM.X Interior Design has designed Returning Hut, a retreat with a simple and clean design that offers a peaceful life away from the city...

Take a Tour Inside the $85-million Home for Sale in Beverly Hills

Welcome to The Top of Hillcrest, Beverly Hills’ most stunning and cutting edge estate completed in September 2014. Occupying a surface of approximately 23,000...

Paramount Residence Featuring an Elegant Exterior Coupled with a Colorful and Nuanced Interior

Paramount Residence is a reimagining of an existing 1959 brick bungalow. Our clients’ previous home was a striking mid-century modern structure in California. In designing this new residence, the firm was excited to step out of its comfort zone and design in a way that simultaneously looked to the past and to the future for inspiration.

House of Trees by Sala 03 Arquitetura

Located in the state of Sao Paulo’s countryside, the House of Trees was developed for a couple and their young daughter, who relocated from the capital seeking to enjoy a greater quality of life and host family and friends on the weekends and holidays.

K-pub Pizza, Hai Phong, Vietnam / StudioW

K-pub Pizza is a restaurant project that was renovated from a typical townhouse in Vietnam. The street context is shaped by horizontal positioning of balconies and advertising signages. If not handled well, the building can easily be submerged in the entire neighborhood.

Recommended Stories