Astley Castle Renovation by Witherford Watson Mann Architects

Astley Castle Renovation by Witherford Watson Mann Architects (13)

Project: Astley Castle / Construction of a new house within the remains of a Grade II* listed historic structure
Architects: Witherford Watson Mann Architects
Location: Astley, Warwickshire, UK
Client: The Landmark Trust
Consultant: Price & Myers structural engineers
Duration: 2007–2012
Contract value: £1.25m
Gross external area: 285m2
Photography: Héléne Binet
Awards
RIBA Stirling Prize 2013;
Fritz Höger Preis für Backstein-Architektur 2014 (Transformation Category)

In a competition of ideas, Witherford Watson Mann Architects were chosen to give a new life to Astley Castle, an old fortified manor in Warwickshire, proprietary of the royal family.

Astley Castle is a remote site with rich historic resonance: a moated castle, lake, church and the ghost of pleasure gardens are grouped around a shallow ridge. After decades of decline and decay, the project opens this private estate for public access through a network of new pathways and salvages the ruins of the castle, binding them into a vivid new house for the Landmark Trust.

Astley Castle Renovation by Witherford Watson Mann Architects (7)

Contemporary brick, concrete and timber construction sits directly on the medieval rubble walls, re-occupying the ancient manor house, while Tudor and Jacobean wings are retained as outdoor rooms. The large gashes in the ruined walls have been retained, making it an unusually light castle.

Astley Castle Renovation by Witherford Watson Mann Architects (6)

The house is animated by slashes of sunlight on stone walls and views over the ancient landscape. At the dining table, you look out from twelfth and twenty-first century construction to fifteenth and seventeenth century walls – the dialogue across the centuries frames conversations between friends.

Astley Castle Renovation by Witherford Watson Mann Architects (2)

Astley Castle Renovation by Witherford Watson Mann Architects (8)

Astley Castle Renovation by Witherford Watson Mann Architects (3)

Astley Castle Renovation by Witherford Watson Mann Architects (12)

Astley Castle Renovation by Witherford Watson Mann Architects (4)

Astley Castle Renovation by Witherford Watson Mann Architects (5)

Astley Castle Renovation by Witherford Watson Mann Architects (11)

Astley Castle Renovation by Witherford Watson Mann Architects (14)

Astley Castle Renovation by Witherford Watson Mann Architects (1)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Tom Robertson Architects Turned Dark Workers’ Cottage into a Contemporary Family Home

The Cable House transforms a small, dark workers’ cottage into a contemporary family home, finding elegant solutions to the challenges posed by the dense urban environment, narrow south-facing site and heritage context.

The Burj Residence in Dubai / VSHD Design

The Burj Residence is located in one of Dubai’s busiest residential neighborhoods and accordingly surrounded by many low rise houses.

Contemporary Art – Eccentricity of Wood, by Olga Oreshyna

„In my belief, wood retains the spirit of the living tree and I just try to honour it. Wood is an excellent medium. It’s...

Urimonduba Apartment is a Mix of Genres and Styles

Urimonduba apartment was designed by Brazilian architect Candida Tabet in São Paulo, Brazil. Description by Candida Tabet: I had the great pleasure of developing the...

Industrial-Style Home in Taiwan Enhanced by Textural Diversity

The original pattern of the material itself is quite enthralling, acting in concert with the changes of light beams inside the spaces of this industrial-style home. This allows a further incorporation of lifestyle and residence.

Minimalist Spanish Duplex With a Very Friendly Design

This minimalist Spanish duplex is surrounded by five-storey blocks of flats and, consequently, the lack of privacy on the terraces, which would restrict extended use of these, worried the client. The decision was taken to use sliding aluminum slats on the front of the terraces which would filter the solar and visual impact of the exterior to create an environment with the required privacy.