facebook

Atlas Hotel Hoi An is an Impressive Building Surrounded by Greenery

Atlas Hotel Hoi An

Atlas Hotel was completed in 2016 by the Vietnamese studio Vo Trong Nghia Architects. Located in Hoi An Old Town, the hotel provides 48 guest rooms including all kinds of resort services such as restaurant and café, healthcare center with spa, foot massage, gym and swimming pool. By installing more than 100 cantilevering concrete planters, the greenery appears at all the façades balconies, along the narrow corridors and rooftop as well.

Project description: Atlas Hotel Hoi An is located in Hoi An’s “Old Town; an area which has rapidly grown since it was officially named by UNESCO as a World Heritage Site. Recently, most of the ancient houses have been converted into shops and restaurants that serve the daily influx of tourism.

Atlas Hotel Hoi An 1

The neighborhood is well known for its beautiful tiled-roofscape and its internal courtyards that provide a layered spatial quality between the inner and outer spaces. This quality has been slowly eroded due to chaotic commercial flow. As a consequence, Old Town has lost its charm of a calm and peaceful lifestyle.

Atlas Hotel Hoi An 2

Located in an irregular plot of land, the design approach of Atlas Hotel is to turn this constrain into its unique character. The linear layout is divided into several internal courtyards, and by lifting the building above the site, it completely frees the ground floor to create an inter-connected network of courtyards. This spatial quality reflects the dynamism of the new Hoi An but also retains the charm of the Old Town.

Atlas Hotel Hoi An 3

The five story hotel includes 48 guest rooms as well as various leisure functions such as restaurant, café, rooftop bar, spa, gym and swimming pool. Due to the complexity of the site, each guest room is shorter and wider than typical hotel rooms. Rather than a problem, this presented an opportunity for the rooms to have greater access to greenery not only from the bedroom but also from the bathroom.

Atlas Hotel Hoi An 4

The building façade is clad with locally-sourced sandstone pieces used in combination with an exposed concrete slab and a series of planters along the corridors. The planters are arranged along the entire façade of the hotel not only provides solar shading but also allows cooler air to ventilate the spaces. In addition, the perforated stone walls admit daylight without blocking air flow. This scheme allows the place to be naturally ventilated to minimise the use of air conditioner.

Atlas Hotel Hoi An 5

The use of these green and natural elements embodies the particular interest of the office and the House for Trees concept: to integrate greenery into design as a way to rejuvenate urban areas and to contribute to societal improvement. At its core, Atlas Hotel reconnects man with nature.

Architects: Vo Trong Nghia Architects
Project: Atlas Hotel
Status: Completed in 2016.04
Location: 30 Dao Duy Tu, Hoi An, Quang Nam, Vietnam
Site Area: 1,348 sqm
GFA: 3,115 sqm
Design Credit: Vo Trong Nghia, Tran Thi Hang, Le Thanh Tung, Pham Huu Hoang, Le Duc Toanv Pham Khac Hung, Nguyen Thi Ha Vi, Lê Thanh Tan, Nguyen Ngoc Thien Chuong
Photography: Hiroyuki Oki

Atlas Hotel Hoi An 6

Atlas Hotel Hoi An 7

Atlas Hotel Hoi An 8

Atlas Hotel Hoi An 9

Atlas Hotel Hoi An 10

Atlas Hotel Hoi An 11

Atlas Hotel Hoi An 12

Atlas Hotel Hoi An 13

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Leblon Apartment by F Studio Arquitetura + Design

The Leblon apartment is situated in a 50's building in Rio de Janeiro, Brazil. The scope of interior design signed by F.studio was to rescue of materials present in the original apartment and create new environments to accomplish the needs of the new residents.

A Three Storey Extension of an Existing Semi-Detached Bungalow

A three storey extension to the rear of an existing semi-detached bungalow on a steep, river front site that PP first completed back in ‘08. In 2017 we revisited the interiors adding detail and texture to the original building footprint and palette.

Takapuna Beach House: Boatsheds by Strachan Group Architects

Takapuna Beach House - Boatsheds was designed by Strachan Group Architects in association with Rachael Rush. Located in Takapuna, Auckland, this house is NZIA Auckland Award Winner - 2015 - Housing.

Block Island Barn Renovation by Taylor Interior Design

When our clients purchased this peninsula property, it had an existing barn that required demolition. Within its somewhat constrained footprint, our clients built a new 4-bedroom home that required a mix of clever design solutions to accommodate guest rooms and plenty of entertainment space.

Poisson Blanc Chalet / Naturehumaine Architects

The concept of Poisson Blanc Chalet results from the rugged topography of its site, a sloping terrain on which the project is anchored in the bedrock, revealing an angular and monolithic architecture.

Casa Meco / Atelier RUA

The triangular shaped plot has a total area of 13.850 m2 and is oriented South/North. The path to the plot runs alongside a white wall, showing the way to the entrance. Entering the plot, the building reveals itself.