Laurentian Ski Chalet, Weekend Retreat Located on the Steep Slope of a Former Ski Hill

- Advertisement -

Laurentian Ski Chalet - Weekend Retreat Located on the Steep Slope of a Former Ski Hill (1)

Architects: RobitailleCurtis
Project: Laurentian Ski Chalet
Location: Mont-Jasper, Québec, Canada
Photographs: Marc Cramer

Laurentian Ski Chalet was designed as a weekend retreat for a family with school age children. The project was completed in February 2016 by RobitailleCurtis, a multidisciplinary design practice in architecture, landscape architecture, urban design, and interiors that is based in Montréal, Québec and Burlington, Vermont.

Sited on the steep slope of a former ski hill, Mont-Jasper, near the village of Saint-Donat. At an elevation of 2,435 feet above sea level, the site is among the highest residential building lots in the Laurentians and Lanaudière regions. From this elevation, surrounded by a dense forest of spruce, maple, beech and birch trees, the chalet commands 100-mile panoramic views over beautiful Lac Archambault.

Laurentian Ski Chalet - Weekend Retreat Located on the Steep Slope of a Former Ski Hill (6)

To maintain the natural topography of the steep mountainside and to minimizes the footprint of construction, the house was built on 8” x 8” western red cedar pilotis. Elevating the house allows snow and spring run-off to flow freely beneath the structure. In spring and summer, a forest floor of native ferns and moss extends uninterrupted beneath the structure.

Laurentian Ski Chalet - Weekend Retreat Located on the Steep Slope of a Former Ski Hill (7)

The home is accessed via an entry bridge, with the living level 30’ above grade. The main floor has an open plan connecting the kitchen, dining area, and living room. Spanning the length of the kitchen and dining areas is a 27-foot-long bay window and window seat. Below the upholstered seat cushions is concealed storage. A dramatic panoramic window wall runs the full width of the bay and focuses views on the remarkable landscape beyond. A continuous clerestory window runs the full length of the house bringing in morning light and high views of the mountain above.

Laurentian Ski Chalet - Weekend Retreat Located on the Steep Slope of a Former Ski Hill (16)

The kitchen features a large central island that contains a gas cook top and a prep sink so that the host does not turn their back to the views or the family and friends they are entertaining. The kitchen`s adjacency to the long window seat, creates a generous and comfortable place for the family and guests to gather after a day of skiing.

Laurentian Ski Chalet - Weekend Retreat Located on the Steep Slope of a Former Ski Hill (12)

The east side of the kitchen and dining room are built into a shallow bay that articulates itself on the entry façade. The efficient use of this cantilevered bay coupled with that of the larger bay on the north side of the house allows for a slender and efficient 14’-2” deep main structural footprint.

Laurentian Ski Chalet - Weekend Retreat Located on the Steep Slope of a Former Ski Hill (11)

The living room occupies the southern end of the home where daylight streams in from windows on three sides. A fireplace anchors the living room, while a smaller, cozy window seat with mountain views provides additional seating. Directly adjacent the living room, through a wall of glass sliding doors, is an expansive south-facing deck with an outdoor fireplace.

Laurentian Ski Chalet - Weekend Retreat Located on the Steep Slope of a Former Ski Hill (10)

At the north end of the main living level is the master suite. The master bedroom and bathroom also benefit from large windows that maintain the home’s visual connection to the surrounding landscape.

Laurentian Ski Chalet - Weekend Retreat Located on the Steep Slope of a Former Ski Hill (4)

On the lower level, the children`s bedrooms, a guest bedroom, steam room, and a play room all enjoy expansive views. One of the children’s bedrooms features a custom designed bunk bed, while the other has a cozy built-in bed, above drawers, set flush with the full-width window. Adjacent the steam room, the spa occupies the lower deck where it enjoys private framed views of the forest beyond.

bedroom, Weekend Retreat Located on the Steep Slope of a Former Ski Hill (15)

The exterior of the house is uniformly clad in dark stained white cedar siding. The angle of the metal roof matches the slope of the mountain. The exposed deep eaves of the roof as well as the finish material of the ceiling throughout the interior of the main living level is square-grooved clear western red cedar.

master bathroom, Weekend Retreat Located on the Steep Slope of a Former Ski Hill (13)

The chalet’s thermal envelope is highly insulated and was carefully detailed to minimize thermal bridging and energy consumption.

bathroom, Weekend Retreat Located on the Steep Slope of a Former Ski Hill (14)

Laurentian Ski Chalet - Weekend Retreat Located on the Steep Slope of a Former Ski Hill (2)

kids bedroom, Weekend Retreat Located on the Steep Slope of a Former Ski Hill (9)

Weekend Retreat Located on the Steep Slope of a Former Ski Hill (8)

Laurentian Ski Chalet - Weekend Retreat Located on the Steep Slope of a Former Ski Hill (5)

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa

JUMA Architects transformed a typical 1976 bungalow into a contemporary Belgium villa with a pleasant holiday feeling. Nothing remains of the original layout. The changes...

BigRep proposes a new 3D printer. Print your furniture

Do you think that pieces of furniture can be "drawn" at the printer? Let's see what the German engineers  think! The conventional 3D printers...

Beauty and Essex at The Cosmopolitan Las Vegas

TAO Group and Chef Chris Santos will debut Beauty and Essex at The Cosmopolitan of Las Vegas. The opening marks the second location of...

Oaks Residence / Maryann Thompson Architects

The Oaks Residence remains mysterious and de-objectified, and the landscape takes on the reading as the primary object of the project. The interior of the house develops along an unfolding spatial sequence that constantly orients and reorients the viewer to the site as one moves through the project, knitting the site and the house together.

Mantiqueira House / Una Arquitetos

Mantiqueira House is a private residence designed by Una Arquitetos, an association of architects formed in 1996 by the Architecture and Urbanism College, University...

Room No Roof – Extension of a 1950s Residential Building in West London

Room No Roof is situated on a prominent corner of West London. It is a house extension and refurbishment of a 1950s residential building on Portobello Road that reacts to the surrounding environment, including the local property market.

Minimalist Vietnamese Home Adapted to a Long and Narrow Lot

The remaining spaces are bedrooms, stair, roof, toilets which are designed minimally and practically to maximize space utilization and minimize construction cost. This minimalist vietnamese home is complete with the joy of the host and create new exciting atmosphere to residents walking across the road in front of the house.

Lincoln Road House – Extension and Renovation in North London

Lincoln Road House is our latest project in the "county roads" of East Finchley. Following a visit to our Durham Road project while it was under construction, the homeowners Ed and Elena signed us up to help renovate and extend what was perhaps the last unloved house in the neighbourhood.

Child Friendly House in Ealing, London / Office S&M

A family in Ealing, with three children, commissioned Office S&M to refurbish their house. We created a child-friendly house in the broadest sense of the word, adding curves to the walls, a playful snakes-and-ladders bannister to the new room, and an arched window for each child.

Pinwheel Residence in Texas by Baldridge Architects

The Pinwheel Residence is a 7,000 sq ft home and guest house located on a 1.4 acre lot in central Austin’s Tarrytown neighborhood. Designed around an equilateral triangle, the house is organized into three programmatic wings that radiate from a central conversation pit, negotiating the 30′ of grade on the property.

Schjelderup Trondahl Architects Have Designed a Family House on the Edge of a 120m Vertical Cliff

Designed by Schjelderup Trondahl Architects, Off/Ramberg House is a site-tailored house on the edge of a 120m vertical cliff in Holmestrand, Norway. The site...