Austin Dogtrot House / Charles Di Piazza Architecture

Austin Dogtrot House / Charles Di Piazza Architecture

Project: Austin Dogtrot House
Architects: Charles Di Piazza Architecture
Location: Austin, Texas, United States
Project size: 1400 ft2
Completion date 2019
Photo Credits: Ibai Rigby
Text by Charles Di Piazza Architecture

Austin Dogtrot House refurbishes a bungalow from 1926 which has undergone numerous renovations. Surveys indicate that the house was originally a two-unit “dog trot”, a uniquely American typology, here re-interpreted in a contemporary configuration.

Dogtrot House / Charles Di Piazza Architecture

Four independent ‘cabins’ sit between a deck and a roof. These units articulate two breeze-ways, ‘trots’, that separate functions and bring exterior features to the interior. Each cabin is singularly tasked for either Living, Cooking, or Sleeping. One trot accommodates the open tasks of dining and office, while the other serves as an axis between the front and back doors.

Austin Dogtrot House / Charles Di Piazza Architecture

Movement between cabins requires passage through either Trot via thresholds that are identically detailed on both interior and exterior. To reinforce the independence of these cabins, traditional clapboard siding and overlaid trim are contrasted with contemporary full glazing at the end of each Trot – creating a void between each unit, and allowing passage of light and breezes.

library / Charles Di Piazza Architecture

What are the sustainability features?
The project was an adaptation to an existing bungalow. Keeping as much of the existing building fabric as possible (foundation, roof, studs, diagonal sheathing) and limit waste was adopted early as a crucial sustainable first step.

interior design / Charles Di Piazza Architecture

Passive energy systems include new operable double-glazed windows to promote significant daylighting whilst letting each ‘Trot’ act as a breezeway; open-cell spray foam insulation so as to reduce heat gain and accommodate energy-efficient active HVAC system.

Dogtrot House / Charles Di Piazza Architecture

Key products used:
Engineered teak floor and ceiling; wood windows for the ‘traditional’ cabins, and floor to ceiling wood clad windows and doors for ‘contemporary’ trots / breezeways.

Austin Dogtrot House / Charles Di Piazza Architecture

What were the key challenges?
Combination of modern and vernacular expressions. Making an intervention in an older structure, as opposed to a strict preservation.
One of the quirks of the existing structure is that it had extremely high ceilings for a house of its era: 11′-6″. We took advantage of this condition by using it to further distinguish ‘trot’ breezeways from ‘cabins’ with sectional variation. While the breezeways take full advantage of the height, in the cabins the ceiling is dropped to 9′-6″, further reinforcing the cozier feeling of shelter withing these spaces. Thresholds in the teak flooring, demarcated in black – the same as the threshold that separate inside from outside – add another sign of difference. The ceiling in the breezeway is also teak, where, in the cabins, they are drywall.

plan

When designing a house on a tight budget, it’s important to concentrate on the essentials of the architectural idea so that intent and legibility are maintained in the final product. In other words, draw things that the builder will be able to do well.

kitchen / Charles Di Piazza Architecture

Dogtrot House / Charles Di Piazza Architecture

plan 2

Austin Dogtrot House / Charles Di Piazza Architecture

Dogtrot House / Charles Di Piazza Architecture

bedroom / Charles Di Piazza Architecture

Austin Dogtrot House / Charles Di Piazza Architecture

Austin Dogtrot House / Charles Di Piazza Architecture

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Park Slope Modern Row House / CWB Architects

This residence was a complete gut renovation of a 4-story row house in Park Slope, and included a new rear extension and penthouse addition. The owners wished to create a warm, family home using a modern language

Otura Design Collection – Modular Furniture by Rianne Koens

Otura Design is a collection of drawers made by the Dutch designer Rianne Koens, which offers the possibility to use them separately or to stack them by various models. This modular furniture offers you the possibility to realize your own combination of drawers.

Apartment without Walls for a Young Tech Guy / Katarina Mijić

Apartment of 43m2 featuring almost no walls was what I designed for a dear friend in Paris. All zoning has been achieved with furniture partitions as well as floor finishes and their heights.