IBOBI International Kindergarten / Shenzhen VMDPE Design

- Advertisement -

IBOBI International Kindergarten / Shenzhen VMDPE Design

Project name: IBOBI International Kindergarten
Design company: VMDPE Design
Main designer: Vinci Chan
Design team: Sim Chow, Echo Jia
Project location: Jingshan Villa, Shekou, Nanshan District, Shenzhen, China
Building area: 630m2
Indoor area: 930m2
Photography: Kevin Ho, VMDPE Design

Project Background
IBOBI International Kindergarten is located inside the Jingshan Villa, a high-end property development in the Shekou Area of Shenzhen City. As a residential area for overseas Chinese and expats in Shenzhen, local families urgently require educational institutions according to their needs. Entrusted with the project, VMDPE Design has created a professional educational space for the IBOBI Educational Team.

IBOBI International Kindergarten / Shenzhen VMDPE Design

IBOBI International Kindergarten Brand Understanding
The spatial design for IBOBI follows the Montessori educational approach, that is to say, respect for children’s nature and learning in consonance with their own characteristics, innate talents and interests. VMDPE Design firmly believes that children will instinctively and eagerly interact with their surroundings, while adults need only to observe and assist their needs, as well as to provide them with thoughtfully prepared environments. VMDPE Design deeply understands and caters to IBOBI’s appeal as a brand. The concept of “hidden management” was used in the design of the project, transforming the “human-made” management that often makes teachers anxious into an “environmental-made” approach that allows children to take the leading role in this space, while teachers can feel more at ease conducting educational work rather than managing education.

IBOBI International Kindergarten / Shenzhen VMDPE Design

“Child-Scaled” Design Highlights
The entire building has been child-scaled, whether it is stairs, handrails, doors, windows, etc., everything has been scaled to fulfill children’s needs, to make them feel safe and restraint-free. Soft rubber floors have been installed on selected indoor locations to allow children to exercise their sense of balance. There are also a few small slopes inside the kindergarten that allow the children’s sensory integration to develop comprehensively while they are active.

IBOBI International Kindergarten / Shenzhen VMDPE Design

Architectural Performance
The present design creates a more natural, full of warmth, growing environment for children. VMDPE Design considers such an environment to be essential for children’s development, as a kindergarten is not an amusement park, nor it is a school, but a place where children live, a great environment that keeps them deeply interested and full of vitality, a space where they don’t resist and don’t feel afraid, allowing the liberation of their own nature and cultivation of self-awareness and interests, to prepare them for the rest of their lives.
The repartition of the façade makes the entire structure even more open and allows different views from the interior of the building. Aluminum, preservative-treated wood, white glass, among other materials, match with the interior decoration. Even more, this design method eliminates the feeling of being enclosed. At the same time, it is consistent with the eye level of children and presents more distant landscapes and views, to a degree that children, teachers and even neighbors are able to enjoy it.

IBOBI International Kindergarten / Shenzhen VMDPE Design

Indoors Section
The project aims to transform an old and outdated building into a contemporary educational space, ample and with energy-saving features. Here, VMDPE Design set up an art room, a music theatre room, an interactive projection room and a library. Outside there is a garden area for children to engage in planting activities and various types of sports venues. Furthermore, VMDPE Design transformed the entire staircase to be perfectly safe and aesthetic at the same time.

library / Shenzhen VMDPE Design

Despite space limitations, VMDPE Design imbued a vast spatial sense into the building and provided it with efficient functionality. At the same time, extensive research on scale planning was made during the design process. For example, large angled walls on the one hand “steal” space, and on the other hand create a very simple but fun spatial experience. Glass elements are used between multiple areas, effectively enhancing the sense of space and facilitating observation and interaction between children and teachers, as well as children and parents. Simple and irregular lines, combined with large amounts of wood used in the interior, provide a warm and safe atmosphere. Considering the peculiarities of Shenzhen’s damp weather, six different kinds of materials were selected for the project, all safe and easy to handle, with a uniform texture that adapts to a plethora of actual conditions, achieving a simple and unified charm.

plan

Conclusion
At VMDPE Design, we aim to create a space where children feel free to explore and develop at their own pace, where they are always at the center, away from adult-oriented environments. We want to provide a corner of the world where children can stay for a long time without constant stimulation, but rather under a natural environment with dynamic and calm moments, where they can be social or feel independent at will. As a final touch, we carefully studied every window to allow sunlight into specific corners of the building, so that children can watch weather changes and the beautiful scenery gifted by the course of the four seasons.

IBOBI International Kindergarten / Shenzhen VMDPE Design

games room / Shenzhen VMDPE Design

interiors / Shenzhen VMDPE Design

IBOBI International Kindergarten / Shenzhen VMDPE Design

IBOBI International Kindergarten / Shenzhen VMDPE Design

- Advertisement -

Trevose House Has a Garden Veranda Wrapped Around It Like a Spiral

Trevose house is a home for a large family, designed by Singapore-based AD Lab Pte Ltd. Description by AD Lab Pte: Situated at a corner...

Hugo Road House by Robert Rhodes Architecture + Interiors

The Hugo Road house was extended once before in 2003 by the same clients, working that time with Studio Cullinan and Buck Architects Ltd. Part of our brief involved updating the RIBA award-winning work done by SCABAL - most importantly the all-glass kitchen extension with the pioneering green roof.

FFWD Arquitectes Turned an Old Carpentry Workshop in Industrial Loft

Spanish architectural studio FFWD Arquitectes has transformed an old carpentry workshop in a small living space attached to a house. From the architect: When dealing...

Norwegian Mountain Cabin with a Distinctive, Hood-Like Roof

A weathered mountain top with a magnificent view and strict building regulation determined Arkitektværelset’s design of this secluded cabin.

200m2 Apartment Transformed into a Cozy One-Bedroom Studio

The 200m2 apartment was transformed into a 1-bedroom studio and organized into two main areas: the social area taking up the width of the front façade, which include the living and dining rooms with an integrated kitchen;

Adaptation of an attic space for summer

Czech office ORA Architecture has renovated and furnished this attic space in order to be inhabited. The attic has 140 sqm and is located in...

The Tree House in Mérida, Mexico / AS Arquitectura

The protagonist of the project is an 80-year-old "Pich" tree. The Tree House is design around the tree, through the use of an "L" scheme, geometrizing the land, an opening gesture is achieved towards the tree.

Hadar Hus – Modern Rural Home on the Coast of Norway

Designed by Asante Architecture & Design, Hadar Hus is a small house on the coast of Norway, just next to the water, overlooking the neighboring...

Traditional Style House Transformed into a Modern Home in Barcelona

The materialization is answering the desire to recover and/or emphasize the original condition of the traditional style house. A piece of natural terracotta is placed on a running board as the pavement and the walls are stripped to expose the original factory work with all its defects and textures.

Vertical Extension in Camden for Two Neighbours Across Two Flats

The vertical extension creates a strong relationship with the garden over multiple levels, creating space to sit, step and look between inside and out – the large sliding glass doors are key to this connection

Hart House: Contemporary Interpretation of the One-Room Beach Shack

Hart House is located on the idyllic shoreline of Great Mackerel Beach, and was conceived as a contemporary interpretation of the quintessential one-room Australian beach shack.