Railley House / Daniel Marshall Architects

Railley House , Daniel Marshall Architects

Project: Railley House
Architects: Daniel Marshall Architects
Team: Daniel Marshall, Shiqi Shelley Lin, Sukshma Paranjpe, Hana Scott
Location: St Heliers, Auckland, New Zealand
Year 2018
Photographer: Sam Hartnett

Jeremy and Emma approached Daniel Marshall Architects late in 2015 after they had recently purchased a 1970’s St Heliers house designed by the architect, Robert Railley, for his own family home.

Railley House , Daniel Marshall Architects 1

The Railley house had been poorly maintained since the Railley’s had moved on, but the original house had fantastic potential and the clients were open to ideas and had wonderful style. The architectural relationships of a 1970’s house and various other aspects, including the scale of the rooms, allowed us to explore different spatial processes to what we might normally have in a new build home.

Railley House , Daniel Marshall Architects 2

Houses designed in the 1970’s got a lot of things right, primarily the spatial arrangement. The design language combined with the use of more enclosed rooms and changes in levels and heights, led to the experience of energetic and adventurous spaces while still using relatively humble materials. Railley’s work was influenced at this time by his friend and architectural contemporary, Claude Megson, to create ‘explosive space’. The houses were generally smaller than those designed today, while fully optimising each space.

Railley House , Daniel Marshall Architects 3

A key issue for our clients was that the living areas were not arranged around the sunny outdoor living spaces, which included the pool. Our design response was to retain as much of the existing structure as possible, while completely changing the functions of the northern and western wings.

Railley House , Daniel Marshall Architects 4

Due to a deteriorating roof that would have needed to be completely replaced, the proposed design included a new level to the dwelling. Located at the top end of the site, this level allowed the design to step down, following the natural topographical slope. We were able to engage with the proportions of the original built forms without overpowering them. While maintaining the qualities of the original outlook as one approaches the house, the transformation has re-equipped the building to serve new families for a further 40 years.

Railley House , Daniel Marshall Architects 5

Railley House , Daniel Marshall Architects 6

Railley House , Daniel Marshall Architects 7

Railley House , Daniel Marshall Architects 8

Railley House , Daniel Marshall Architects 9

Railley House , Daniel Marshall Architects 10

Railley House , Daniel Marshall Architects 11

Railley House , Daniel Marshall Architects 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Narrow Apartment Renovated in a Historical Stone House

This ' ground floor apartment ' is part of a wider ongoing renovation process of an historical stone house, located in the old town of Koper. House V consists of three apartments that we have named V1, V2 and V3.

This Private Lake Retreat Offers a Weekend Respite from Urban Life

The Lakehouse by Collective Project is a private lake retreat designed as a space for entertaining, and as a respite from urban life. Located on a steeply sloped and rocky site overlooking the Durgam Cheruvu Lake in Hyderabad

Island Refuge on Atlantic Coast / WOJR: Organization for Architecture

Dwelling is a long house on Atlantic coast for the families of three siblings. The site has a rich history; it was once home to the Narragansett people, which is evidenced by archeological findings indicating the Narragansetts settled on the site.

Giacomo Yandoit House – Modern Classic Transformation of a Former Church

Seamlessly integrating classic design with contemporary architecture, the spectacularly restored Giacomo Yandoit house is the perfect example of different design aesthetics working in harmony. The...