Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas

Architects: Matt Fajkus Architecture
Project: Autohaus Residence
Project Manager: David Birt
Design Team: Matt Fajkus, AIA, David Birt, Sarah Wassel, Jooyoung Kim
Location: Austin, Texas, United States
Phase: Completion 2017
Photography: Charles Davis Smith, Perfecto Creative, Casey Woods, MF Architecture

The Autohaus is a car collectors’ garage and residence in central Texas. The design features compact living quarters, expressed as a single mass, floating above an open area for flexible gathering and automobile calibration/display. The second floor volume is shifted forward to allow for double-height views to the garage space at the back, while creating an everyday carport beneath the hovering bed chamber in the front. The twenty-foot cantilever is made possible by W30x116 steel beams, and a light-filled stairwell provides physical access between the two volumes. Custom-made steel and glass sliding doors open up the living space to a large roof terrace surrounded by tree canopies, enabling indoor/outdoor living in an urban setting.

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 1

A collaborative design and construction process was key to the project. The Matt Fajkus Architecture team worked with the general contractor, Risinger Homes, to design, fabricate, and install the large custom steel doors and windows. A makeshift steel fabrication and paint shop was temporarily set up inside the house’s garage during construction. The doors and windows were built in-house on the ground floor before their installation in its floating living quarters. This process allowed for greater quality control, high-end craftsmanship, full customization, and immediate installation, to produce a structure for a unique function and equally unique living experience.

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 2

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 3

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 4

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 5

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 7

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 7

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 8

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 9

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 10

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 11

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 12

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 13

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 14

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 15

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 16

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 17

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 18

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 19

Autohaus Residence and Car Collectors’ Garage in Central Texas 20

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

De La Canardiere Residence / Atelier BOOM-TOWN

The De La Canardière residence was designed to enable a sister and brother to meet as a family on special occasions and to unwind in contact with nature. This project sprouted along the shores of a lake up in the Laurentians in a wooded area with a significantly consistent slope.

1908 Noe Valley Cottage Transformed into a Cohesive Modern Dwelling

A research scientist with an eye for detail approached us with a modest vision and a couple of basic practical needs: First, transform a 1908 Noe Valley cottage– with a history of subpar alterations – into a cohesive modern dwelling.

Eastwood Residence in Chicago / Searl Lamaster Howe Architects

The defining characteristic of the Eastwood Residence is its contextual responsiveness. While contemporary in expression, it relates to its Lincoln Square, a historically German and family oriented neighborhood on Chicago’s north side, location in a number of ways.