Las Lomas Residence / Nelsen Partners Architects

Las Lomas Residence, Nelsen Partners Architects

Architects: Nelsen Partners Architects
Project: Las Lomas Residence
Location: Austin, Texas
Area 5,300 SF
Photographer: Casey Dunn

Sited on a wooded lot in Austin, the property had long been passed over due to the extreme (30%) slope and hillside soils conditions. To further complicate the design goals on this steep site, the owner was committed to a single level, open floor plan with large entertaining areas that could take advantage of the view, while also providing gallery space for their collection of contemporary art.

Las Lomas Residence, Nelsen Partners Architects 1, hall

The site, with a sweeping view above the tree line, presented an opportunity to mitigate the challenges with a unique solution. The design solution bridges the frame over the drive and cantilevers the public space above the tree line. The frame is enclosed within a dark bronze metal skin, lined with white painted cypress that forms a neutral palette for the display of art. The metal skin, devoid of windows on the south elevation minimizes heat gain through a ventilated façade. This structure rests on a stone base with the garage, rain water collection system, and study at the lower level.

Las Lomas Residence, Nelsen Partners Architects 2

The Las Lomas Residence is envisioned in two distinct elements; the “frame” which defines the public realm and main living areas, while the limestone clad volumes enclose the private family areas of the house.

Las Lomas Residence, Nelsen Partners Architects 3

Las Lomas Residence, Nelsen Partners Architects 4, living room

Las Lomas Residence, Nelsen Partners Architects 5, living room 2

Las Lomas Residence, Nelsen Partners Architects 6, kitchen

Las Lomas Residence, Nelsen Partners Architects 7, dinning room

Las Lomas Residence, Nelsen Partners Architects 8

Las Lomas Residence, Nelsen Partners Architects 9

Las Lomas Residence, Nelsen Partners Architects 10

Las Lomas Residence, Nelsen Partners Architects 11

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Zinc Residence, a Lakeview Home with a Strong Connection to the Outdoors

Zinc House was designed for a couple and their three children. They wanted a Lakeview home with a strong connection to the outdoors that preserved privacy in their dense urban neighborhood.

Off-Grid Tiny Cabin Inspired by Japanese Design: Bruny Island Hideaway

Tucked away in a clearing surrounded by 99 acres of forest, this off-grid tiny cabin is an escape from the high stress of our client’s busy work life. Born in Taiwan, she spent her childhood in traditional Japanese houses (built during occupation).

Flipboard cafe – solution to intelligently exploit a space

Architect Martin Heide and the interior designer Megg Evans, both from Melbourne have found the solution to intelligently exploit a space only of 25...

Monte Novo da Cruz: Architectural Project Dedicated to Rural Tourism

Monte Novo da Cruz is a rural property, situated on the coast of Alentejo, Portugal, which covers an area close to 10 hectares, on...

Barcelona superb apartment with modernist floors and high ceilings

Piedra Papel Tijera Interiorismo recently completed this superb apartment, located in the Gracia district in Barcelona. Description by Piedra Papel Tijera: 3 double bedrooms, 2...

Vans Headquarters in Costa Mesa, California / RAPT Studio

The new Vans headquarters designed by Rapt Studio is LEED Platinum, the highest standard for sustainability, making it the most sustainable in all of Orange County. The 182,000 sq ft center houses 5 fully merchandised showrooms with upcoming collections, a retail mock store, and a working library.