Residential ArchitectureHousesHouse U by Atelier 56S

House U by Atelier 56S

House U by Atelier 56S

Project: House U
Architects: Atelier 56S
Location: Laval, France
Area: 182 m2
Year: 2021
Photographs: François Dantart
Text by Atelier 56S

The site is located in an urban plot in Laval, France. The location of the house in the middle of the plot frees up the views to the north and south and preserves the remarkable trees all around.

House U by Atelier 56S

House U by Atelier 56S

The House U is built on a rectangular base inside which is extruded a rectangular space, giving to the house a sort of large exterior room open to the sky, protected from winds and vis-à-vis. The living room widely opens to the south and north, while the more intimate programs (bedrooms, bathroom, garage, laundry room) develop on the eastern and western limits.

House U by Atelier 56S

The swimming pool, the central terrace, the living room, the covered terraces to the south form a large continuous common space accessible from each part of the house. This plan seeks to create a multiple and hybrid place where the boundaries between interior and exterior are blurred.

deck, terrace, Atelier 56S

The structural elements made of a wooden framework are set on a solid base made of concrete. The black oiled wood siding that covers all of the walls and the exterior loggias contrasts and highlights the green of the natural landscape. The insulation of the House U is made of natural and ecological materials: cellulose wadding insufflated into the wooden structure, wood fibre for the exterior, and wood wool for the interior. Creating efficient insulation with an R-value of 6 for the walls and 10 for the ceiling.

House U by Atelier 56S

living room, fireplace, Atelier 56S

living area, Atelier 56S

House U by Atelier 56S

terrace, pool, Atelier 56S

Lake House Völs in South Tyrol: On to New Horizons

noa* was commissioned by the municipality of Völs to build a small, attractive swimming hut with attached public changing rooms and sanitary facilities that would complement the scenic setting.

Le Comptoir is the New Restaurant Concept for Campanile Hotel

Le Comptoir is a project completed in March 2015 by Dutch studio UXUS Design. This new restaurant concept will be implemented in all Campanile hotels. Description...

Cottage Inspired by a Ship Cabin

The small cottage, concealed with sunburned larch planks, located in the greenery above the Vranov Dam, provides surprisingly big interior space.

“Pull Me to Life” Is a Drawer That Change the Color When it Is Pulled

" Pull Me to Life " is a alive furniture series designed by Dutch designer Juno Jeon. Description by Juno Jeon: “ Pull me to life ”...

Black Urban Cottage by CoLab Architecture

Architects: CoLab Architecture Location: Christchurch, New Zealand Architects in Charge: Tobin Smith, Blair Paterson Area 80.0 m2 Project Year 2016 Photography: Stephen Goodenough This Black Urban Cottage was designed by...

Related Articles