Back Bay Studio, Nova Scotia / Peter Braithwaite Studio

- Advertisement -

Back Bay Studio, Nova Scotia / Peter Braithwaite Studio

Project: Back Bay Studio
Architecture and Design: Peter Braithwaite Studio
Construction: Peter Braithwaite Studio Ltd. (Peter Braithwaite, Ben Biggley, Devin Harper, Jeff Shaw, Ryan McNeill, Tom Lutes, David Burlock)
Structural Engineering: Andrea Doncaster Engineering
Drawings and Models: Matt Gillingham, Peter Braithwaite
Location: Terence Bay, Nova Scotia
Year 2019
Photographs: Julian Parkinson, Peter Braithwaite, Jason Petersson
Text by Peter Braithwaite

Situated along a rocky outcropping that overlooks Back Bay, the Back Bay Studio is sited within the culturally rich community of Terence Bay. This small fishing community, located along Nova Scotia’s eastern shore, is made up of rocky cliff faces and rolling hillsides that extend down to the ocean’s edge.

Back Bay Studio, Nova Scotia / Peter Braithwaite Studio

The architectural form of the building is driven by a desire to frame the rich coastal landscape. The procession through the studio invites the user into a double height volume that captures a dramatic view of the Back Bay. The strategic fenestration captures a panoramic view of the rugged terrain and takes advantage of natural cross ventilation. The consistent presence of dramatic views reinforces our firm’s commitment to create architecture that directly engages with the natural landscape.

Back Bay Studio, Nova Scotia / Peter Braithwaite Studio

We felt the bold expression of structure was an opportunity to integrate design and craftsmanship. The six large LVL rigid frames creates a rhythmic motif throughout the building that clearly defines the spatial division the interior program. Also, as the firm continues to grow, this structural strategy allows the interior to be adjusted to meet the company’s changing needs. The exterior wall assembly allows a maximum efficiency of interior space, freedom to compose the fenestration and a strong clarity of form. Inspired by local building practices, the cladding of the exterior is composed of locally sourced wood slats and aluminium siding which enables the exterior of the Studio to age naturally and withstand the harsh Atlantic climate.

Back Bay Studio, Nova Scotia / Peter Braithwaite Studio

Back Bay Studio provides a great opportunity to feature the integrated approach of the firm’s design and construction teams. It gives prospective clients the ability to experience a built project that expresses the quality of craftsmanship the company strives to maintain in each and every project. This building exemplifies the firm’s commitment to maintaining design excellence and the highest-level of craftsmanship.

staircase, Nova Scotia / Peter Braithwaite Studio

office / Peter Braithwaite

kitchen, Nova Scotia / Peter Braithwaite

Back Bay Studio, Nova Scotia / Peter Braithwaite Studio

bedroom, Nova Scotia / Peter Braithwaite

bedroom, Nova Scotia / Peter Braithwaite

bathroom, Nova Scotia / Peter Braithwaite

 

building, Nova Scotia / Peter Braithwaite Studio

house, Nova Scotia / Peter Braithwaite Studio

house, Nova Scotia / Peter Braithwaite Studio

plan

- Advertisement -

This Wooden Tower is a Space for Grooming, Contemplation and Delicacy

Designed as a collaboration between Norwegian studio Gartnerfuglen and Spanish architect Mariana de Delás, the Grooming Retreat was the “dream” request of a woman...

Villa Emma, Summer Retreat by Mario Mazzer Architects

Villa Emma by Mario Mazzer Architects is a summer retreat located in Costa Smeralda, one of the most prestigious holiday spots. This house combines the conceptual rigour of a traditional Sardinian Stazzu with the client’s desire of having a warm house with valuable materials.

Stanley Ridge Shed: Colorado Weekend Retreat by SALA Architects

Accompanying a mutual friend nearly as long ago, the architect visited the site as a guest and years later could easily recall the inspiration inherent in the site. Ultimately dream and inspiration met to create this weekend retreat.

MON House & Brick Extension / (ma!ca) architecture

The MON house, with its large north-facing garden, had very little natural light and the living space on the ground floor was segmented into too many sections with low ceilings. Load-bearing walls and partitions have been removed in order to create a homogeneous and airy place.

Treves & Hyde Restaurant / Grzywinski+Pons

Treves & Hyde is a new restaurant and bar designed by Grzywinski+Pons near Whitechapel in East London. From the architect: The environment is intended to...

Cornerstone House in London / Merrett Houmoller Architects

Cornerstone House project is an extensive refurbishment, rear extension and landscaping works to o large terraced house in North London. Responding to a brief to modernise the historic house, Merrett Houmøller has reorganised the domestic layout and removed floors and walls.

Hawaiian Summer Camp by Walker Warner Architects

The Kahua Kuili residence was conceived as a modern interpretation of a classic Hawaiian summer camp. The project site is located at the base of the island’s large cinder cone, Pu’u Kuili, and offers expansive views of the Pacific Ocean and Kua Bay as well as mountain views to Hualalai.

Appareil Architecture Has Renovated a Historic Duplex in Montreal

APPAREIL architecture has completed Percée Residence in Montreal, Canada. This project is a renovation of the ground floor level and basement of a historic duplex....

XX Century Patio-Apartment Refurbished and Adapted to Mediterranean Climate

This early XX century patio-apartment presents the opportunity to reformulate the dwelling's conditions, adapted to Mediterranean climate, in the urban density of Gracia’s district.

The Patterned House / MWAI

The design of the interior lighting and furniture was chosen to compliment the style of the architectural fit-out - with bold accents of colour, metalwork details and form to lift the atmosphere and enhance the hierarchy of spaces within the new open plan layout of the Patterned house.

Complete Refurbishment and Extension of a Dilapidated Semi-Detached House in South London

The Pelham Road project was the complete refurbishment and extension of a dilapidated semi-detached house in South London. The clients wanted a bespoke four bedroom house and had some specific requirements, such as extending the ground floor to create a large and airy entertaining space.