facebook

Wooden Beach House Integrated in a Spectacular Coastal Landscape

Wooden Beach House Integrated in a Spectacular Coastal Landscape (1)

Casa Encallada is a wooden beach house designed by Whale! Architecture and located on the Pacific coast, in Tunquen, Chile.

Description by Whale! Architecture: The house is located in Tunquén, 122 km away from Santiago, in an área with gullies and ravines that steer the water into the valley. The site overlooks a landscape where the boxed estuary opens to the Tunquén wetland, before merging with the main beach and the Pacific Ocean.

Wooden Beach House Integrated in a Spectacular Coastal Landscape (12)

The main plan is a simple beach house, with 3 bedrooms, 2 bathrooms and an open space for living room, dining room and kitchen; plus 2 terraces, one indoor and one exposed. The scheme is built in two volumes that are intersected and overlapped. The floor layout reflects the turning point of the concave topography in relation to the landscape .

Wooden Beach House Integrated in a Spectacular Coastal Landscape (3)

The construction system is made of rigid frames, built on pine wood (2 x 6″), and distanced 95 cm, where each frame is different from another. However, the roof is continuous and homogeneous, trapping in a single gesture the different moments of the house.

Architects: Whale! Architecture
Project: Casa Encallada / wooden beach house
Design Team: Branko Pavlovic, Pablo Lobos-Pedrals
Location: Tunquen, Algarrobo, Región de Valparaíso, Chile
Area: 180.0 sqm
Photographs: Hugo Bertolotto

Wooden Beach House Integrated in a Spectacular Coastal Landscape (4)

Wooden Beach House Integrated in a Spectacular Coastal Landscape (5)

Wooden Beach House Integrated in a Spectacular Coastal Landscape (8)

Wooden Beach House Integrated in a Spectacular Coastal Landscape (10)

Wooden Beach House Integrated in a Spectacular Coastal Landscape (11)

Wooden Beach House Integrated in a Spectacular Coastal Landscape (2)

Wooden Beach House Integrated in a Spectacular Coastal Landscape (6)

Wooden Beach House Integrated in a Spectacular Coastal Landscape (7)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Vermont Modern Barn by Joan Heaton Architects

The Vermont modern barn, a small, simple, get-away home is sited to take advantage of southern exposure and views to the west. The barn, modeled on the local form, is updated with a structural system of steel beams and big expanses of glass in the windows and doors.

Pop Up Box & Food Corner: convertible retail space that offers a customizable presentation area

Pop Up Box & Food Corner is a multifunctional system designed by German studio Dittel Architekten. Description by Dittel: The Pop Up Box is a...

Hawthorn House: A Refurbishment and Extension of an Existing Dwelling in a Victorian Transitional Style

The intention was two-fold, firstly to lengthen and consolidate the experience of the original Hawthorn house by extending the formal corridor to a third bay, and restoring the original ceiling height and heritage detail throughout.

Remodelled Duplex in Vallcarca, Barcelona / Marina Sezam Studio

Comprehensive redistribution and remodelling project of a duplex with 85 m2 of usable interior space, for a couple with two children. The couple desired maximum use of natural light and space to create a home with three bedrooms, a study, and an open-concept kitchen connected to the living room, with direct access to the exterior.

Jinonice Family House / Atelier 111 Architekti

A narrow street, where the sleepy character of old Jinonice is still preserved, broadens out to create a tiny square with a well. It was dominated by an abandoned house, formed by gradual addition of masses, some of which overtopped the original one.

Albert Park Residence / GOLDEN

Honoured with the task of revitalising one of Melbourne’s most significant heritage listed homes, Albert Park Residence finds resolve in a respectful balance between authentic preservation and contemporary design.