Residential ArchitectureHousesBallarat East House by Porter Architects

Ballarat East House by Porter Architects

Ballarat East House by Porter Architects

Project: Ballarat East House
Architects: Porter Architects
Builder: Abbott Builders
Location: Ballarat, Victoria, Australia
Photos: Derek Swalwell
Project Size: 200 m2
Project Year: 2018
Budget: $400,000
Text by Porter Architects

On the fringe of Ballarat on a native treed half acre plot looking over the regional city, this house sits in it’s environment engaging every element of its site.

Ballarat East House by Porter Architects

A seasonal and 24 hour experience, it engages the winter months with beautiful natural light and views out to changing weather patterns. In summer the raised platform and large open areas accommodate natural ventilation whilst the large interior courtyard is protected from the elements and becomes a second living zone. At night the bedrooms look out over the city lights through large glazed areas and welcome the melancholy non direct morning light through the eucalyptus trees to great the day ahead.

Ballarat East House by Porter Architects

A strict tight building envelope within a native vegetation and koala overlay governs the built footprint. The Ballarat East House is organised into 4 areas, namely a central transitional entry circulation zone, a public living zone, a private sleeping/ amenity area and a large private courtyard (which all other zones circulate).

kitchen, Porter Architects

The Ballarat East House is wrapped in a locally sourced vertically clad native Australian hardwood board and batten cladding. This emulates it’s vertically native treed environment whilst light and shadow change on the three dimensional cladding throughout the days progress. The two main living/ private pavilions are defined by a dark stained Australian hardwood ship lap vertically clad entry/ circulation area enlivening the architectural experience from the hideaway laneway view. The passaby pedestrian is welcomed with an unassuming surprise in a neighborhood of common suburbia. Internally, a similar theme of textures continues. Locally sourced recycled Australian hardwood floorboards line the floor, whilst un-apologetically character filled native hardwood joinery celebrates the craft of local tradesmen and qualities of local wood. Travertine stone in the kitchen picks up on the warm tones, but shows many layers of geology adding to the experience of the material.

Ballarat East House by Porter Architects

bedroom, Porter Architects

bathroom, Porter Architects

Ballarat East House by Porter Architects

Uplands Road House, London / Mulroy Architects

This refurbishment and extension maximised the potential of this existing Victorian terrace home. Moving from a heavily compartmentalised layout to a new open plan arrangement has increased functionality and brought light into the center of the Uplands Road House.

Elsternwick House / Clare Cousins Architects

Elsternwick House provides a growing family with more space and greater amenity, while preserving and celebrating the heritage of their original home.

Erskine House by Kennedy Nolan

We approached Erskine House from a number of different angles. Our brief was to make alterations and additions to a substantial family home accommodated in a gracious Victorian dwelling with well-proportioned rooms.

Easy and Minimalist Living Style: White House by AD Architecture

This white house is located in a community that is far away from the downtown and rural area. Here we can see a large farmland and a branch of Han River outside the window. In terms of design, our philosophy is to create a minimalist white house with the simplicity and purity of black, white and gray,...

Office Refurbishment by Studio 3Mark

Office Refurbishment Project for the Artea Foundation's operational headquarters. The premises are located in an early 20th century building in the centre of Cuneo.

Recommended Stories