Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (1)

Project: Bar Botanique Cafe Tropique
Design: Studio Modijefsky
Team: Esther Stam, Natalia Nikolopoulou, Kristina Petrauskaite, Moene van Werven, Carlotta Bassi
Location: Amsterdam, The Netherlands
Size: 350sqm
Photography: Maarten Willemstein

A tropical addition to the restaurant scene in Amsterdam East, Bar Botanique, designed by Studio Modijefsky, brings a fresh and green interior to the former local Dutch café, De Ponteneur. Located adjacent to the multicultural Javastraat, Bar Botanique Café Tropique is the place to be from early mornings to late in the evening.

Double high large windows cover the entire façade of the corner building and spill in plenty of daylight, creating a direct link between the interior and its surroundings. The windows are a focal point in the design and concept of the interior, mirrors hang from the ceiling reflecting light and the scenery. A train, running by opposite the café, creates a flickering reflection which is captured in the bar back wall with the diverse use of colour, fabric and mirror strokes.

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (12)

The space has been divided and defined using railings in a playful way. Inspired by the old railings in the café, the new railings reach up to the high ceiling and create a clear path between the bar and lounge area. Warm oak plinths cover the floor while a bright green concrete floor naturally connects the different areas of the interior.

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (11)

Located on the entresol and souterrain the dining area is separated from the rest of the interior. Warm pink walls, a flower press menu-board and green velvet bench rolls give the souterrain a special character of its own. Custom light fixtures which are made using simple glass plates with engraved circles on them create pleasant circular shadows along the wall up to the ceiling.

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (13)

A glossy ceiling creates reflections and connects the soutterain and entresol. A green tiled menu with papyrus plants stretches along the wall in the entresol. Furnished with pink marble tables, the souterrain has a spectacular view looking into the space.

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (14)

Historically a gym and later a local café, the new interior takes a great part of its identity from its past. New elements in the interior are introduced such as surprising hanging elements, geometric rings holdings plants from the ceiling, bold geometric shapes, organic motifs, custom glass racks with light tubes and furniture details, which pay respect to the past.

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (9)

The botanical sensation of the space is visible in the colour scheme and the organic shapes which form the bar front, bar back wall, the hanging mobiles and lights. A rich colour pallet inspired by nature is used for the furniture and compliments the interior. Colorful marble table tops in green and pink stand by velvet banquets which reflect the identity of the former café in their details. A stroke of bright blue, the lounge chairs, appear in the interior in front of the bar with the brown marble top, giving it yet another colour boost. The bar front, tiled in a tropical pattern with a marble counter top is complimented by a completely custom made back bar. It consists of a composition of rounded shapes, metal mesh and light boxes, with a centre piece showcasing the bottles. A bright yellow coffeemachine shines in the custom made copper coffee corner, adding another touch of colour to the space.

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (10)

Plants have a strong presence in the interior. Palm trees, philodendron, ferns and monsteras create an ever changing interior. Highlighted with lamps, the plants create dramatic effects on the ceiling and walls, as the sun goes down the shadows become more present and the bar life begins.

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (8)

Logo design and identity has also been completed by Studio Modijefsky. A custom font has been designed for the logo to reflect the playful nature of the concept, it appears in the interior on custom signage. The logo wraps around the building on the facade, each letter on a window forming BAR BOTANIQUE all the way around the corner. The house number, 581, can be seen on the main entrance glass door while the number 8 forms unique and custom made door handles.

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (20)

The menu design follows the design principles of the interior, organic shapes and the custom font have been used to make collages. Organically shaped, the forms on the menu take their colours from the interior design. The collages form an artwork which is used as a canvas to design a random, unique and tropical menu for this botanical café.

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (21)

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (17)

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (16)

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (15)

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (22)

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (18)

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (19)

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (2)

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (6)

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (7)

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (3)

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (4)

Bar Botanique Cafe Tropique by Studio Modijefsky (5)

Thank you for reading this article!

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Residence St-Ignace / Nathalie Thibodeau Architecte

Residence St-Ignace / Nathalie Thibodeau Architecte

Between the road and the river, the St-Ignace house allows you to enjoy the landscapes around it by creating distinct experiences with unique scenes that border it. Quietly revealing the St. Lawrence River, it allows you to contemplate nature while inhabiting it.
Almington Street House / Amos Goldreich Architecture

Almington Street House / Amos Goldreich Architecture

Almington Street House is a Victorian terraced house in Finsbury Park and comprises a side extension, as well as ground floor internal reconfiguration and refurbishment.
SRG Partnership Portland Office - Collaboration by Design

SRG Partnership Portland Office – Collaboration by Design

The design for the firm’s Portland office effortlessly connects people to each other, the firm’s work, and their creative resources by encouraging spontaneous interactions and accessible views of each other’s current, in-the-moment projects.
Belvedere Penthouse in Downtown Montreal, Desjardins Bherer 12

Belvedere Penthouse in Downtown Montreal / Desjardins Bherer

Throughout the Belvedere penthouse, special attention has been paid to concealing mechanical services and creating a harmonious whole. Small recessed lighting fixtures form luminous rectangles on the ceiling, motorized curtains retreat into specially designed niches, kitchen cabinets are free of handles, and door frames fit flush with the walls.
A Williamsburg Row House Gets a Modern Update 2

A Williamsburg Row House Gets a Modern Update

The clients purchased this wood frame row house in east Williamsburg after falling in love with this beautiful, small tree-lined street. Their new neighbors were undertaking a renovation to restore their house to match the 1940’s-era tax photo.

More Articles Like This