Open Kaart Designed a Painting Workshop on the Structure of an Old Shed

- Advertisement -

Open Kaart Designed a Painting Workshop on the Structure of an Old Shed

Architects: Open Kaart
Project: Painting Workshop
Architect in Charge: Pieter Graaff
Area 19.0 m2
Location: Woerden, The Netherlands
Project Year 2017
Photography: Rufus de Vries

The long cherished wish of a private painting workshop became reality in the backyard. An unsightly shed grew to a light studio with attic. The side walls of the barn remained as witnesses for those who couldn’t believe this would be possible.

Open Kaart Designed a Painting Workshop on the Structure of an Old Shed 1

After renovating the house and garden, there was a simple shed waiting for a destination. At first glance, it offered little possibilities: it was small, did not have any insulation nor foundation and a leaking roof. In addition, the function as a storage space had to be retained. Even though, by replacing the roof and one of the facades for a light wooden volume, enough space was created to carry out the owner’s business – giving painting workshop – at home.

Open Kaart Designed a Painting Workshop on the Structure of an Old Shed 2

By building on the existing shed, a studio with attic could be realized within a limited budget. Through the sophisticated detailing, the conservative local requirements are united with the desire to add an elegant building to the cluttered sea of sheds.

Open Kaart Designed a Painting Workshop on the Structure of an Old Shed 3

Co-creation
The clients have worked intensively with the project. Many design sessions have taken place at the kitchen table. The youngest son of the client made a model of the preliminary draft. A brother in law made a new stained glass window. Neighbours have been consulted early and expressed a positive attitude about the extra quality and possibilities introduced by the plan.

Open Kaart Designed a Painting Workshop on the Structure of an Old Shed 4

Transformation
It has been chosen to leave 3 of the 4 walls of the barn. Within these limits a new wooden volume has been raised. The half-stone masonry is maintained, which expresses the relationship between old and new. The planks and slats of preserved wood give depth and rhythm to the simple volume.

Open Kaart Designed a Painting Workshop on the Structure of an Old Shed 5

All-electric
The interior is finished with multiplex plates in which led lights, rails for paintings and an infrared radiation panel are embedded. The floor is equipped with electric underfloor heating and the tap water is heated with an electric boiler. With this the studio is all-electric and energy efficient.

Open Kaart Designed a Painting Workshop on the Structure of an Old Shed 6

Future
The attic is spacious enough to function as storage space and retreat at the same time. A tree in the garden offers privacy and a pleasant view through the dormer. The design took into account the option of expanding the studio later on with a bathroom. It can then serve as a tiny house for one of the sons or as a custody house for a future owner.

Open Kaart Designed a Painting Workshop on the Structure of an Old Shed 7

The project shows how unexpected possibilities can be added to the backyard with modest means.

Open Kaart Designed a Painting Workshop on the Structure of an Old Shed 8

Open Kaart Designed a Painting Workshop on the Structure of an Old Shed 9

Open Kaart Designed a Painting Workshop on the Structure of an Old Shed 10

- Advertisement -

Old Belgian Farm Restored and Modernized by JUMA Architects

JUMA Architects beautifully integrated the entrance door and converted the connecting volume between the two wings of the house into a symmetrical whole, with solid wooden beams that support the new awning.

Nob Hill Condo with Majestic View over the City of San Francisco

Located on top of Nob Hill, in the building 1200 California on California Street, this apartment has a majestic view over the city of San Francisco, with perspectives that range from Coit Tower and Transamerica Pyramid to the Financial Center.

KaiF Apartment by FORM Bureau

KaiF apartment is located in a residential complex in Kiev and it was designed by Shkliar Victoria and Olga Antontseva architects, part of FORM...

Otura Design Collection – Modular Furniture by Rianne Koens

Otura Design is a collection of drawers made by the Dutch designer Rianne Koens, which offers the possibility to use them separately or to stack them by various models. This modular furniture offers you the possibility to realize your own combination of drawers.

XX Century Patio-Apartment Refurbished and Adapted to Mediterranean Climate

This early XX century patio-apartment presents the opportunity to reformulate the dwelling's conditions, adapted to Mediterranean climate, in the urban density of Gracia’s district.

Ocean Kitchen with beautiful large aquarium for a base

Dutch interior designer Robert Kolenik has created a stunning kitchen counter-top - Ocean Kitchen - that has a beautiful large aquarium for a base. The...

Miller Residence / Ark 8 Architects

Miller Residence is an exploration of the interstitial spaces and relationships between the existing built form and the surrounds. The existing weatherboard property suffered from piecemeal connections within as well as with the natural environment.

Fort Greene Brownstone House Divided into Three Duplexes for an Extended Family

The family hired BFDO to help them create three duplexes and a private suite for him and his wife, which required the addition of three new stairs to connect the two floors in each unit and maintain a common access to the roof terrace, rear yard and cellar.

Shibui House in Tamahere, New Zealand / Red Architecture

Located in a rural Waikato community, Shibui House is a four-bedroomed family home with one of New Zealand’s most beautiful garages – a sculptural faceted form covered with cedar shingles.

An Existing 1950s Suburban House in Sydney Gets an Elegant Refresh

The project was to refurbish an existing 1950s suburban house in Sydney’s Eastern Suburbs for a young family of 5 who are great art lovers and deeply creative people. They wanted to ‘fix’ the dark, disconnected parts of the south facing house and create a home that embodied their unique character.

Desert Palisades Guard House by Studio AR&D Architects

The guard house was originally conceptualized as a gateway to this long awaited residential development, located on the elevated hillside overlooking Palm Springs. Upon initial visits to this captivating site, and witnessing the expansive views and natural setting