Victorian Semi in Toronto Gets a New Life

Victorian Semi in Toronto Gets a New Life

Project: Victorian Semi Riverdale Carport
Architects: ASQUITH Architecture
Location: Toronto, Ontario, Canada
Photographer: Nanne Springer Photography

This renovation to a Victorian semi in Toronto’s Riverdale neighbourhood is a fine balance of restoration and the introduction of contemporary elements. The kitchen was moved from the rear of the house to the middle, with the dining room situated at the front of the house in the former parlour. The rear room was reserved for a new more casual living area with large doors opening to the yard and a new side entry and small mudroom was introduced.

Victorian Semi in Toronto Gets a New Life 1

New wide plank flooring was added throughout with a dark oiled finish giving it a more contemporary, but slightly rustic look. The owners, designers themselves, had a very good sense of how to contrast the old and new and how to achieve that fine balance. The house is long and narrow on a rather short lot and doesn’t leave much room for a backyard. Situated on a rear laneway, the owners requested a carport that could open up and double as expanded yard space.

Victorian Semi in Toronto Gets a New Life 2

The carport is a light, airy structure that doesn’t feel overly obtrusive in the rear yard. Steel frames support a series of whitewashed wood beams and purlins. The roofing consists of translucent polycarbonate panels with clear panels along the sides and front that provides full view of the sky. The result is a backyard refuge in the middle of a busy city!

Victorian Semi in Toronto Gets a New Life 3Victorian Semi in Toronto Gets a New Life 4

Victorian Semi in Toronto Gets a New Life 5

Victorian Semi in Toronto Gets a New Life 6

ASQUITH Architecture 7

ASQUITH Architecture 8

ASQUITH Architecture 9

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

House on a Suburban Plot with a Wonderful View

House on a suburban plot with a wonderful view. The plot has a significant slope of terrain to which the house has been matched. The main idea was to protect and highlight a view after entering the plot. That's why the hole comes to existence.

Interior Design for a Venetian Rural House / Didonè Comacchio Architects

Interior design project for a Venetian rural house built in the early 1900s and restored in the early 2000s. The project, designed for the functional needs and aesthetic tastes of the client