Biasol Converts 1870s Warehouse into Restaurant and Cocktail Bar in Clerkenwell, London

Biasol Converts 1870s Warehouse into Restaurant and Cocktail Bar in Clerkenwell, London

Designer: Biasol
Project: Clerkenwell Grind – Restaurant and Cocktail Bar
Location: Clerkenwell, London, United Kingdom
Photography: Paul Winch-Furness

The rich heritage architecture of an 1870s warehouse was the backdrop for our eighth collaboration with Grind. The project occupies a prime location in London’s up-and-coming Clerkenwell neighbourhood, alongside some of the city’s next generation of dining venues.

Biasol Converts 1870s Warehouse into Restaurant and Cocktail Bar in Clerkenwell, London 1

For the Grind team, this project represented the next step in the growth of their business, marking their transition from successful coffee and cocktail venues to a full-scale restaurant and cocktail bar. From a design perspective, this meant redefining the visual language that we developed for their other locations and building a new flagship for the Grind brand that would set the direction for their future venues – a dynamic new take on the contemporary British dining experience.

Biasol Converts 1870s Warehouse into Restaurant and Cocktail Bar in Clerkenwell, London 2

The building is a restored Grade II heritage-listed warehouse that once belonged to colour merchant Thomas Mabe. Behind its intricately patterned brick and terracotta facade, we sought to create a vividly coloured but elegant interior that would contrast with the architecture while respecting its heritage.

Biasol Converts 1870s Warehouse into Restaurant and Cocktail Bar in Clerkenwell, London 3

The venue spans 260 square metres across two floors, with four distinct zones – at ground level, the main dining room accommodates sixty diners, with a cocktail bar and private dining space, while the basement level houses a more intimate bar and night spot, alongside the open kitchen and amenities.

Biasol Converts 1870s Warehouse into Restaurant and Cocktail Bar in Clerkenwell, London 4

The project’s materials palette draws together custom design elements and products from places near and far – Denmark, India, the United States and Australia, to name a few. In the main dining room, a plush banquette in a navy blue velvet wraps around the walls, below navy timber panels with a chevron pattern. Slender brass lamps and beautifully worn timber floors nod to the building’s history while, overhead, angled oval mirrors create unexpected connections between groups of diners. The furniture is light and elegant – marble-topped tables in circle, square and rectangle configurations with slender Ferm Living chairs upholstered in dusky pink velvet.

Biasol Converts 1870s Warehouse into Restaurant and Cocktail Bar in Clerkenwell, London 5

Alongside the entry, the casual dining zone features a second banquette – upholstered in a blush-hued velvet – which looks toward the main bar clad in herringbone-patterned Carrara marble tiles. Behind the bar, display shelving continues the brass theme. Opposite, a neon artwork by Toronto tattoo artist Curt Montgomery is a playful addition. A key challenge was to open up the interior, so we worked within the existing floorplan and strategically removed walls to make it function as two interconnected zones.

Biasol Converts 1870s Warehouse into Restaurant and Cocktail Bar in Clerkenwell, London 6

Downstairs, the materials palette continues in the intimate cocktail bar. We wanted to give the space a relaxed, feminine vibe, with delicate materials and a finely resolved colour palette. Structured around a bar topped with cool Verde Guatemala marble, the space is equipped with slimline furniture – high and low marble tables, and brass-legged stools and sculptural Gubi Beetle chairs wrapped in pale pink felt. Chevron timber panelling reappears, this time in a rich green above a teal velvet banquette. Along the bar, counter-top lamps with a bulbous, almost retro form create a moody lighting scheme, perfect for late nights and good times.

Biasol Converts 1870s Warehouse into Restaurant and Cocktail Bar in Clerkenwell, London 11

Across our eight collaborations with the Grind team, we’ve evolved the brand to give each project a distinctive identity. Here, those design elements come together to form a sleek new flagship that celebrates the brand’s character.

Biasol Converts 1870s Warehouse into Restaurant and Cocktail Bar in Clerkenwell, London 12

Biasol Converts 1870s Warehouse into Restaurant and Cocktail Bar in Clerkenwell, London 7

Biasol Converts 1870s Warehouse into Restaurant and Cocktail Bar in Clerkenwell, London 8

Biasol Converts 1870s Warehouse into Restaurant and Cocktail Bar in Clerkenwell, London 9

Biasol Converts 1870s Warehouse into Restaurant and Cocktail Bar in Clerkenwell, London 10

Biasol Converts 1870s Warehouse into Restaurant and Cocktail Bar in Clerkenwell, London 13

Biasol Converts 1870s Warehouse into Restaurant and Cocktail Bar in Clerkenwell, London 14

Biasol Converts 1870s Warehouse into Restaurant and Cocktail Bar in Clerkenwell, London 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Studio Tate Designs a Contemporary Double Storey House in Prahran, Australia

A new addition for this young family prompted a major change to their living environment – a contemporary double storey house off a laneway in one of Melbourne’s inner-city suburbs.

Sherwood Hill House / Maguire + Devine Architects

Designed for a young couple escaping from the hustle and bustle of life in Melbourne, this modest house frames views of the surrounding forested hills. Living spaces open onto a sheltered terrace that catches the northern sun throughout the day.

Beats By Dre Headquarters / Bestor Architecture

Bestor Architecture designed the Beats By Dre Headquarters located in Culver City, California. Beats, formerly focused on electronics, was established in 2006 and has grown rapidly to include music streaming services and lifestyle fashion.

360 Villa by 123DV Modern Villas

Dutch studio 123DV designed 360 Villa, a single family house for a couple and their beautiful Alaskan malamute dogs. From the architect: This time, our...

Winery and Tasting Room Designed by goCstudio in Lyle, Washington

COR Cellars is located on Old Highway 8 just outside of Lyle, Washington in the heart of the Columbia River Gorge. Within a designated National Scenic Area, the site offers stunning views to the east and west ...

Creating a fairytale atmosphere with joyful wallpapers

When we speak about a child’s room, imagination, individuality and style should merge to create a fairytale atmosphere. An important role of the decorating...