Biophilia – Slate House Northcote / Marc Bernstein-Hussmann

Biophilia – Slate House Northcote / Marc Bernstein-Hussmann

Project: Biophilia – Slate House Northcote
Architects: Marc Bernstein-Hussmann / Melbourne Design Studios
Location: Melbourne, Australia
Year: 2019
Photo Credits: Peter Clarke

Biophilia – Slate House Northcote: A well-proportioned, high-tech, sustainable home for a family of five that connects with nature, benefiting the residents’ health and well-being. The pitched slate form, reminiscent of the traditional vernacular, combines with contemporary minimalist detailing, bridging past and present : A re-think of the suburban house.

Biophilia – Slate House Northcote / Marc Bernstein-Hussmann

Biophilia – Slate House is designed to interact and engage with nature, the essence of Biophilic design. Below the strong monolithic slate form, a simple ground floor plan interweaves with nature, meandering out and in, carving two courtyards, at once grounding the house in the garden and drawing the garden back into the house. The building invites the adjacent park into the garden, borrowing natural vistas and extending the backyard, whilst embracing its wider contextual surroundings. Urban food production, green roofs and integrated planters create additional intimate connections with nature.
Natural materials predominate, slate, timber – inside and out, brick – old and new, and different natural stone treatments complement the biophilic nature by creating texture, inspiring continuous engagement with delightful architectural spaces.

Biophilia – Slate House Northcote / Marc Bernstein-Hussmann

Courtyards play a key role in this; allowing direct north sun deeper into the house and also promoting excellent natural ventilation. Seamlessly integrated technology such as a large solar PV array forms part of the architecture, and the integrated external shading coupled with correct orientation adds to the energy efficiency strategy.

dining room / Marc Bernstein-Hussmann

In summary, nature, craftsmanship and environmental sustainability are fundamental to the success of this design. The strong vernacular form upstairs, created by traditional slate cladding, ties the house well into the streetscape.

Biophilia – Slate House Northcote / Marc Bernstein-Hussmann

Sustainability
Holistic sustainability concept integrated seamlessly into the design, e.g.
1. Green roof and planters enhance biodiversity, mitigate urban heat island affect, reduce stormwater runoff
2. Biophilia–a deep connection with nature benefits occupants’ health and well-being.
3. Re-used materials, natural materials, low-VOC materials reduce embodied energies/create a healthy living environment
4. Passive solar design–High insulation levels with vapour control/airtightness membrane, thermal mass, active+passive shading, high performance windows (thermally broken and double glazed), courtyards for ventilation and deep solar access, etc
5. Integrated active systems like the large solar PV array forms an integral part of the overall design
6. Home automation assists a sustainable lifestyle, eg. alarm is raised when switching on AC while window is open, etc.
7. Innovative Heating/Cooling strategy via solar PV and heat pump technology maximises free solar energy, designed to be Net Zero. The house was designed to maximise passive solar heating, while cooling is provided when ample energy is generated up on the roof. Excess energy then cools the slab, effectively turning the slab into a battery for renewable energy storage.

pool / Marc Bernstein-Hussmann

bedroom / Marc Bernstein-Hussmann

pool / Marc Bernstein-Hussmann

Biophilia – Slate House Northcote / Marc Bernstein-Hussmann

Biophilia – Slate House Northcote / Marc Bernstein-Hussmann

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Single Room, Five Places / Tommaso Giunchi Architect

The design of this studio apartment arises from the customer’s request to have a very flexible space that could accommodate different needs: comfortable for working, business meetings, relax, b&b and pied-à-terre.

Eleven Spitalfields Gallery Re-Opened / Chris Dyson Architects

Eleven Spitalfields is located to the rear of the Dyson House and Gallery project, which is the residence of Chris Dyson and his wife, Sarah. This structure was originally built in 1840, and consisted of the king trusses, supporting piers and large lantern rooflight we see at ground floor level today.

Rockbound Park House / Kaplan Thompson Architects

he interior of the main house has an open kitchen and living space, with a getaway loft that provides a distant glimpse of the water, and a wood stove that reduces the energy load and warms up those coldest winter island days.

Openspace Apartment / Yulia Tkachenko

Openspace apartment was designed for the couple with two children in a modern style. It is located in Lviv, Ukraine. The apartment was designed...

Passeig de Gràcia Apartment Reconverted into a Dwelling for Tourists

Passeig de Gràcia apartment was designed by interior designer Katy Schiebeck in Barcelona. Description by Katy Schiebeck: An apartment of 400m2, located on Paseo de Gracia....

Beijing Textile Factory Converted into an Office for Media Company

The new Beijing office of media company CWITM is located in an old textile factory in creative compound. The space is divided in two sections by a longitudinal industrial shed roof with skylight.