Bivvy House by Vaughn McQuarrie Alludes to Old Improvised Miner’s Huts

Bivvy House by Vaughn McQuarrie Alludes to Old Improvised Miner’s Huts

Project: Bivvy House
Architects: Vaughn McQuarrie
Location: Southern Alps, New Zealand
Year 2018
Photographer: Simon Devitt

This compact dwelling follows the line of the hillside, bravely and unconventionally sloping down towards the view. The stepped plan stretches the view of the mountains long and low, just like a rock outcrop would. The interior of Bivvy House is crafted with a charm that is addictive – slots between volumes and fissures in the concrete walls allow you to move effortlessly between spaces; the shower is a literal waterfall cascading from a great height down moss coloured walls into a deep pool. “I was always fascinated by the gold miner’s huts: the stacked stone walls; the sheets of iron for shelter. These beautiful little ruins dotted all around the area.” says architect, Vaughn McQuarrie

Bivvy House by Vaughn McQuarrie Alludes to Old Improvised Miner’s Huts

Bivvy House by Vaughn McQuarrie Alludes to Old Improvised Miner’s Huts

Bivvy House by Vaughn McQuarrie Alludes to Old Improvised Miner’s Huts

dining room and kitchen, Vaughn McQuarrie

living room, Vaughn McQuarrie

Bivvy House by Vaughn McQuarrie Alludes to Old Improvised Miner’s Huts

fireplace, Vaughn McQuarrie

Bivvy House by Vaughn McQuarrie Alludes to Old Improvised Miner’s Huts

Bivvy House by Vaughn McQuarrie Alludes to Old Improvised Miner’s Huts

bathroom, Vaughn McQuarrie

Bivvy House by Vaughn McQuarrie Alludes to Old Improvised Miner’s Huts

bedroom, Vaughn McQuarrie

Bivvy House by Vaughn McQuarrie Alludes to Old Improvised Miner’s Huts

Bivvy House by Vaughn McQuarrie Alludes to Old Improvised Miner’s Huts

Bivvy House by Vaughn McQuarrie Alludes to Old Improvised Miner’s Huts

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Traditional Colt House Modernized by SOUP Architects

The original house was a timber framed Colt House (see info below) extended by a previous owner with a two-storey brick addition in the 1990’s. The site is approximately a mile inland from the Suffolk Coast and surrounded by a number of individual residential properties set within generous well-established landscaped plots.

Carvalhal House / Pereira Miguel Arquitectos

Carvalhal House is a single family house, composed of two separate rectangular volumes, parallel to each other and to the access road to the West.

Dark and Confined Two Level House Turned into a Bright and Airy Oasis

Deertrack Lane was a 1960's era two level house that needed a spark. Our focus was on reworking the entryway, stair and interior and exterior living areas to address our clients' interest in a more comfortable and livable home.

Hereford Apartment: A Central Auckland Retreat by Hare Interiors

A central Auckland apartment with magnificent views of the harbour. Hare Interiors has created a calm retreat away from the bustle of Ponsonby Road. A subtle palette within the interior is complimented with textural stones, bold forms and accents of colour.

Net-Zero Lakeside Home Nestled on the Shores of Lake Stoney, Canada

Negotiating the steep topography of a lake-side site, this holiday house consists of two volumes stacked on one another. The lower volume nestles into the landscape so that it is barely visible as one first approaches the house.

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion Overlooking the Mountain Snøhetta

The Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion is located at Hjerkinn on the outskirts of Dovrefjell National Park, overlooking the mountain Snøhetta. The 90 m2 building is open to the public and serves as an observation pavilion for the Wild Reindeer Foundation educational programmes.