Origami Rock House in Kuwait / AGi Architects

- Advertisement -

Origami Rock House , AGi Architects

Project: Origami Rock House
Architecture & Interior Design: AGi architects
Main architects: Nasser B. Abulhasan, Joaquín Pérez-Goicoechea
Project leaders: Lucía Sánchez-Salmón, Lulu Alawadhi
Project team: Ma Eugenia Díaz Gwenola Kergall Abdulhafiz Bahi El Din Hanan Alkouh
Furniture supplier: Gunni & Trentino
Lighting: Lara Elbaz
Location: Abdulla Al Salem, Kuwait
Year 2018
Photography: Nelson Garrido

Origami Rock House is a single family house located on a corner plot of the residential district of Abdulla Al Salem, Kuwait. The concept stems from a controversial duality imposed by the clients need for complete privacy as well as the desire for distinguishing the house into an iconic building from within the neighborhood.

Origami Rock House , AGi Architects 1

The buildings’ structure is composed of reinforced concrete formed similarly to a folded origami, and the structure rotates around itself creating a central courtyard from which all the spaces in the house are turned towards.

Origami Rock House , AGi Architects 2

The openings overlooking the street rarely occur, however when they appear they are inclined to prevent views and excessive sun light into the interior. With relatively smaller spaces than the local standards, the design intent is to give maximum functional flexibility, by introducing multiple routes to enable continuous communication between different rooms without interruptions.

Origami Rock House , AGi Architects 3

Similar to traditional Muslim architecture, the use of corridors is avoided, instead the house is seen as a whole entity comprised of changing conditions based on the various activities unraveling throughout the course of the day.

Origami Rock House , AGi Architects 4

Origami Rock House , AGi Architects 5

Origami Rock House , AGi Architects 6

Origami Rock House , AGi Architects 7

Origami Rock House , AGi Architects 8

Origami Rock House , AGi Architects 9

Origami Rock House , AGi Architects 10

Origami Rock House , AGi Architects 11

Origami Rock House , AGi Architects 12

Origami Rock House , AGi Architects 13

Origami Rock House , AGi Architects 14

Origami Rock House , AGi Architects 15

- Advertisement -

Garden Residence in Sydney by James Design Studio

Garden Residence is a new house in the upper north shore using vernacular forms and gables defined by differing materials with a link in the middle giving a glimpse of what lies beyond while providing a framework for privacy.

By Removing a Wall Full of Cabinets, this Small Kitchen Feels Larger and Looks Refreshed

Small kitchens require careful design to help them live larger. Before this remodel, this petite kitchen was closed off from the rest of the space and nearly dysfunctional.

Inner-City Terrace in Sydney by Breathe Architecture: Double Life House

This “hide-out” is a narrow inner-city terrace in Sydney. It is a haven; custom-made for a mild mannered dynamic duo and the double lives they lead.

Kalgup Retreat Designed to Embrace the Western Australian Landscape

Designed to suit the rural setting, the Kalgup Retreat embraces the Western Australian landscape with its extensive side verandah and sweeping views, feature bush poles, exposed rafters and feature weatherboard cladding.

Duplex Apartment in Tel Aviv / Fun-ctional Box by K.O.T Project

What happens at the junction of a design rich aesthetic from the 50s through the 70s and the “cleanliness” of current design? When minimalist,...

Complete Refurbishment and Extension of a Victorian Semi-Detached House

Highlever Road is a Victorian semi-detached house in West London that was completely renovated and expanded by London-based Haptic Architects. The architect’s description:  The intention was to form...

Polzeath Beach House on the North Cornish Coast / McLean Quinlan

Project: Polzeath Beach House Architects: McLean Quinlan Architects Interior Design: McLean Quinlan, Jam Interiors Structural Engineer: Frank Van Loock Associates Location: Polzeath, Cornwall, England, United Kingdom Year 2019 Photography: Jim...

Estefania Apartment / Estudio Branco Delrio Arqitectos

Located in Lisboa, Portugal, the Estefania Apartment was completed in 2016 by João Branco and Paula del Río. Two wishes coexist in the future inhabitants...

Zinc House / OB Architecture

Zinc House is a contemporary house in a wonderful location overlooking the sea. The house was designed by British studio OB Architecture. The site presented...

Maison Terrebonne – Transformation of a 90’s Bungalow

La Shed Architecture has completed Maison Terrebonne, a modern bungalow-home located in Terrebonne, Quebec, Canada. Project description: Born from an extreme transformation of a typical...

Villa L’escalet in Ramatuelle – with a Panoramic View to the Sea

Realized by the architect Vincent Coste, Villa L’escalet is located in Ramatuelle, near Saint Tropez, on an abrupt terrain, with a panoramic, beautiful view to the sea. As an architectural design, the house resembles a building block made from independent volumes, which allow space saving, by reducing the passage ways.