Black and White Slow Living Student Apartment

Black and White Slow Living Student Apartment

Project: Black and White Slow Living Student Apartment
Designer: Nico Andriano / Co+in Collaborative Lab
Location: Depok, Indonesia
Year: 2020
Photos Courtesy of Co+in Collaborative Lab

Located nearby universities within Jakarta, Indonesia, the apartment targeted students within the area with the concept of the student center, with facilities that focus on student necessity.

kitchen, Co+in Collaborative Lab

The initial design brief is to present Australian vibes with a cold design for the 1+1 Bedroom, and warm for the studio unit. The occupant of the units are students who need a place to easily commuting between the premise and the campus.

Black and White Slow Living Student Apartment

Taking the student life as consideration, space has to have the capacity to utilize the space for the occupant to have a slow living manner as in enjoying the day by reading books, enjoy a cup of tea or coffee, or having friends over, despite the limited area.

Black and White Slow Living Student Apartment

We end up adopting black and white as the subject and take the client’s love of marble as the main feature of the design.

Black and White Slow Living Student Apartment

In the case of the studio unit, we embrace the black tone material that envelopes the space with a mixture of concrete on walls, which bring the warm and homey ambiance, while at the same time edgy and modern. The cabinetry is combined to maximize the limited space while bringing out unity. The day bed located by the window, function as additional storage, social space for gatherings, or simply to relax and enjoy the view of surroundings.

kitchen, Co+in Collaborative Lab

On the flip side, the 1+1 unit provides a cold yet comfortable design. The curved ceiling presents the resemblance of a subway train, picturing different place that is not Jakarta. The dominant white, marble, and white texture, helps to highlight the tidiness of the space, while grey tone helps to tone down the coldness of the space. While having the space saturated, mint color for the and terrazzo for the kitchen become the focal point in the space. Bar table used for dining and study purposes instead of a dining table, which offers more flexibility of the occupant routine.

interior design, Co+in Collaborative Lab

Black and White Slow Living Student Apartment

Black and White Slow Living Student Apartment

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Apartment for a Musician / Architect Štěpán Havlík

The subject of design is the furnishing and facilities of a part of the apartment for a musician and his partner. The space in question is a new apartment on the second floor of a new apartment building in Ústí nad Labem.

Aperture Residence / Paul Archer Design

Secret courtyards, skylights and perforated brickwork, flood Aperture Residence with natural light, a new build home in Islington enclosed in brick.

Ciel 10 House / Retro+Fit Design

Designed by Retro+Fit Design, Ciel 10 House is a dramatic mountain home that captures views of downtown Asheville and the Blue Ridge Mountains beyond....

Atherton House by Butler Armsden Architects

This gently sloped 1.75 acre lot in Atherton provided a rare opportunity to create a contemporary courtyard house that also has commanding views of the surrounding hills. The pleasantly varied massing and simple wood siding gives this house the look and feel of a structure that has evolved over time, while remaining contemporary and fresh.

André Pihl Designs Villa G to Provide Vast Views of the Swedish Archipelago

Villa G is located in a quiet bay off the southeastern region of the Swedish archipelago. This region is renowned for the oak forests that have contributed to the Swedish boat-building tradition for centuries. The western section of the site is oriented toward the coastline, giving access to the southern horizon of the Baltic Sea.

The Manufacturing and Administrative Building of the Pilana Karbid Company

The manufacturing and administrative building for a rapidly growing family company. The construction with a green roof and transparent spaces support contact and communication within the company. The new building complies with the strict norms of manufacturing.