Cyril Mansions Flat, London / Astrain Studio

- Advertisement -

Cyril Mansions Flat / Astrain Studio

Project: Cyril Mansions Flat
Architects: Astrain Studio
Contractor/ Builder: Robert’s 21st Century Design
Structural Engineer: Galbraith Hunt Pennington Ltd
Building Control: Stroma Ltd
Location: London, United Kingdom
Project size 62 m2
Completion date 2019
Photography: Richard Chivers
Text by Astrain Studio

The Cyril Mansions flat is a London pied-a-terre for a business lady who lives in the countryside and stays in London a few days a month (she does not wish to be named). The flat is in the prestigious Cyril Mansions in the Prince of Wales Drive fronting Battersea Park. The flat had been rented out for a few years, was old and tatty and had a dark kitchen area and an entrance lobby leading to a bathroom (and a view to the WC!).

kitchen / Astrain Studio

What was the brief?
The brief called for a renovation that would provide the 1 bed flat with a better flow, more light, that would still feel like a mansion flat but with contemporary and fun finishes that would be calm with some minimal splashes of colour and geometric patterns.

Cyril Mansions Flat / Astrain Studio

What were the key challenges?
In terms of design difficulties, the biggest challenges were that the flat was dark and that we needed to arrive at a flat design that would be of its time but would also reflect and respect the original Victorian mansion block building.

Cyril Mansions Flat / Astrain Studio

What were the solutions?
In order to make the flat brighter:
The Mansion block flat suited maintaining a series of rooms rather than really open plan living. So we kept this idea but we created larger openings were possible and moved the location of the bathroom and the dining area to allow for borrowed light between rooms and better connecting views. The flat was quite dark so we had to play all the possible tricks to gain more light into a least the main spaces, prioritising for example the light into the kitchen and dining area over that into shower room. This also meant we could add some double glazed fire doors and fan lights between the kitchen and the hallway allowing light to filter through all the way into the entrance.
To arrive at a flat design that would be of its time but would also reflect and respect the original Victorian mansion block building, we did this by sticking to a rule where anything that would form the fabric of the flat such as walls, doors, fireplace, skirtings etc would reflect in most cases a traditional Victorian style, even if they were new. Whereas, anything that would be a natural addition or upgrade from Victorian times, such as the kitchen, bathroom and furniture could be of a more contemporary style.

Cyril Mansions Flat / Astrain Studio

plan

dining room / Astrain Studio

Cyril Mansions Flat / Astrain Studio

living room / Astrain Studio

Cyril Mansions Flat / Astrain Studio

bedroom / Astrain Studio

home office / Astrain Studio

plan 2

Cyril Mansions Flat / Astrain Studio

- Advertisement -

Paseo de las Lilas House / Taller David Dana

The Paseo de las Lilas House stands 15 meters above ground. The main floor seats at the treetops level. This atypical architectural intervention seeks to create a direct bonding with the surrounding nature & also to maximize views & daylighting.

Furniture by Lugo Design: colourful, attractive design and handmade

Have you ever dreamt of having furniture designed especially for you? Well, now your dream can come true, thanks to the creative designers from...

Miko Laneway House: A Reimagination of the Traditional Colonial Style

Point Grey Laneway, also known as Miko Laneway house, is a re-imagination of the traditional colonial style laneways proposed by the City of Vancouver’s Laneway program into form based and respectful of the Japanese Canadians that have lived in Vancouver for generations.

Single-Story Mid-Century House Gets an Inspiring Upgrade

Teaberry is a master suite addition to a simple, single-story mid-century house on a wooded lot overlooking the northern San Francisco Bay. The owners dreamed of a serene, modern retreat immersed in the nature.

Townhouse Studios / Granit Architecture and Interiors

Townhouse Studios project was recently completed by Granit Architecture and Interiors, a London architecture and interior design practice. From the architect: The site was Virgin’s famous Townhouse...

JR Apartment / Nicolas Schuybroek Architects

Located in the 6th arrondissement in Paris, on a busy street near Montparnasse, JR apartment hadn’t been restored in over 40 years. The project...

Oak Pass House with Panoramic Canyon Views / Walker Workshop

Oak Pass House is a modern single family residence designed by Walker Workshop. The house is located in Beverly Hills, Los Angeles County, California, United States. Description...

Art Collector’s Retreat, a Mid-Century Transformation by Rerucha Studio

The Art Collector's Retreat is an interior and exterior renovation designed by Jill Rerucha of the Seattle-based Rerucha Studio. Originally designed by noted Pacific Northwest architect Paul Kirk in 1958, the residence is located in the Enatai neighborhood of Bellevue, Washington.

Ocean-Front House on the South Shore of Long Island, New York

This ocean-front house, built on the south shore of Long Island, is envisioned as a social platform for the owner, his family and many friends and guests who come to visit and enjoy themselves outside of New York City. The Entry, Living, Dining and Kitchen are the central core where the social activity mixes.

Gambrel-Roofed Home Renovated by Kaplan Thompson Architects

The original, gambrel-roofed home in Waldoboro, Maine was built in the 1980s and set back from the water a few hundred feet. The home needed a major update and expansion, and the owners wanted to really make it a place that reflected their family spirit.

Gibson Bronte House / Nick Bell Architects

Gibson Bronte House is a renovation and expansion project completed by Nick Bell Architects, a Sydney based Architects founded in 2008. This freestanding home sits on a...