Residential ArchitectureHousesGawthorne's Hut by Cameron Anderson Architects

Gawthorne’s Hut by Cameron Anderson Architects

Gawthorne's Hut by Cameron Anderson Architects

Project Name: An Intimate Garden for a culinary blogger
Architects: Cameron Anderson Architects
Builder: Callander Constructions
Structural Engineer: Barnson PL
Location: Mudgee, New South Wales, Australia
Project size: 40 m2
Project Budget: $252000
Completion date 2020
Photo Credits: Amber Hooper
Courtesy of Cameron Anderson Architects
Awards:
Small Project Award – 2021 Australian Institute of Architects NSW Country Division Architecture Awards
Airbnb Host Awards – Best Unique Stay Australia 2021

Gawthorne’s Hut is a luxury, 2 person, off grid, tourism experience within a working rural property 10 minutes from the centre of Mudgee. The project intends to create a unique and sustainable tourism experience that responds directly to the history and context of the property. The angled galvanised clad shell and rich timber lined interior reference the predominant rural vernacular of hay sheds and outbuildings and in particular the existing hay shed that was destroyed by a storm in 2017. The angled roof form of galvanised steel is both a reference to the relic of the existing shed and also the client’s desire to accommodate the solar array on the building. The solar array meant the need to maximise the Northern roof area. The angled form is emphasised internally through a blackbutt lined ceiling which also frames the valley views to the East.

Gawthorne's Hut by Cameron Anderson Architects

The Micro floor plan of 40m2 internal area is maximised through the use of an open floor plan and minimal joinery, the only enclosed area being the WC. A low height brick wall provides a small degree of separation to the bathroom functions. The recycled bricks have been meticulously repurposed from the only surviving part of the original cottage on the property, the fireplace. Like many rural properties throughout NSW the only sign of a previous building is the defiant existing chimney still standing strong after all around it has been destroyed. The recycled brick wall within the space is a tongue in cheek reference to the existing chimney while also allowing services to come down from the ceiling and provide a degree of separation to the bathroom. The stack bond coursing emphasises the fact that the bricks are no longer load bearing. Gawthorne’s Hut is named after the historical owner of the property Benjamin Gawthorne, the recycled bricks coming from the remains of the original cottage.

Gawthorne's Hut by Cameron Anderson Architects

Critical to the project is the concealment of the services so as to not detract from the picturesque rural setting and visitor experience. Great effort has been taken to conceal services out of sight with large galvanised clad door to the Western façade opening to reveal storage, solar batteries and inverter, electrical board and a gas hot water unit. The location of services here also provides a heavy buffer to the Western sun. The project also achieves a BAL 12.5 bushfire rating. The property demonstrates to guests the opportunities of building smaller footprints and incorporating sustainable design elements. Critical to this project are a 6.6kw off grid solar system and 12kw battery storage, 40,000 Litres of rain water storage, Double glazed blackbutt windows and doors, thermal mass via a polished concrete slab, gas hot water, efficient bathroom fixtures and passive solar shading via the Western buffer created by the services enclosure. Stage 2 will see the addition of shading to western and southern glazing however the client is looking to assess the thermal performance over 12 months first before completing the works.

Gawthorne's Hut by Cameron Anderson Architects

What are the sustainability features?
100% off grid building
6.6kw solar system with 12kw of battery storage
Rainwater collection and reuse
Double glazed Blackbutt windows and doors
high levels in insulation in roof and walls
Concrete slab and masonry for thermal mass
Recycled brickwork is reused
Low VOC internal finishes for timber
Off cuts of internal linings recycled for joinery
Low water use fittings and fixtures
Gas Instantaneous hot water
Solar Shading to Western façade via placement of services

Gawthorne's Hut by Cameron Anderson Architects

Gawthorne's Hut by Cameron Anderson Architects

Gawthorne's Hut by Cameron Anderson Architects

Gawthorne's Hut by Cameron Anderson Architects

Gawthorne's Hut by Cameron Anderson Architects

A Beautiful Selection of 15 Living Rooms, Decorated in Classic Style

A beautiful selection of 15 living rooms... The living room is the place where we spend  the most of the time, usually, being the  brightest...

Apartment with Bright and Fresh Design by Hamid Nicola Katrib

Hamid Nicola Katrib was born in Romania but grew up and studied fine arts in Lebanon. Currently, he has returned and develops his activities...

Maine Rural Modern / GO Logic Architecture

Designed for an active, outdoor-oriented couple, Maine Rural Modern stands on 10 acres of gently rolling pasture ringed by mixed woodland, a property it shares with a four-stall horse barn.

Marvell St Studio by Harley Graham Architects

Marvell St Studio is an additional chapter to Harley Graham Architect’s exploration into the ‘Garden Studio’ typology. This ongoing discourse expands on ways to address the need for increased urban density by re-imagining the quarter acre block.

Penthouse in Prague by Petrjanda/Brainwork

The space of the apartment is not limited within the physical layout, the city surrounding the building becomes part of it and the added facade glazing only maintains the comfort of the indoor climate, connecting the city into an extended peripheral perception.

Related Articles