Blackpool House / Glamuzina Architects

Blackpool House by Glamuzina Architects

Designed by Glamuzina Architects, the Blackpool house stands as a black monolith in a densely populated native landscape. The brief was to design a house that was at home in the tree canopy. The architectural solution created a tower that vertically responded to the topography and allowed choreographed connections to the landscape.

Entry to the steep site is from above and you descend through dense native trees along a winding path where you are presented with an entry porch cut into the austere form. The southern wall is conceived as a defensive wall anchoring the building into the site, and setting up a layering of the space within. The entry compresses you on arrival, followed by a sense of expansion offered by the interior double height space beyond.

Blackpool House by Glamuzina Architects 1

The tower is a one bedroom house for a couple and was completed on a very modest budget. The house consists of 4 interior split levels and 2 decks that allow for varying connections to the landscape, with kitchen and dining on one level and living 900 mm below. The second floor has a bedroom and bathroom with a mezzanine library on the stair landing. Ground floor footprint is 47sqm with 34sqm across the second floor and mezzanine.

Blackpool House by Glamuzina Architects 2

The chiselled roof form, shifting floor plates and deck follow the contours of the land. The undulating north-west face responds to the enclosure of the tree canopy, negotiating the connection between interior and exterior conditions. The dining room looks across to a deck to the east and back into the double height volume of the living room.

Blackpool House by Glamuzina Architects 3

To achieve a singular and continuous form in the landscape, black metal cladding for the exterior skin and aluminium joinery for the apertures was chosen. Recycled totara floor was used for the flooring with pine with a clearcote finish for the dining ceiling and void walls. The void ceiling has dark stained Meranti ply and black rafters.

Blackpool House by Glamuzina Architects 4

The interior is seen as a poche’ cutting of the internal volume generating a series of surface conditions which articulate the program within the house. The volumes accentuates the verticality of the site, and allows differing spatial parti; from intimate to vast. The library rises up through the space to the intimate mezzanine becoming a vertical exposé of programmed structure which terminates at the ceiling rafters. The irregular and undulating north face responds to the enclosure of the tree canopy.

Architects: Glamuzina Architects
Project: Blackpool House
Project Team: Dominic Glamuzina, Aaron Paterson
Structural Engineer: Thorne Dwyer Structures
Area: 81.0 sqm
Location: Waiheke Island, Auckland, New Zealand
Photography: Samuel Hartnett

Blackpool House by Glamuzina Architects 5

Blackpool House by Glamuzina Architects 6

Blackpool House by Glamuzina Architects 7

Blackpool House by Glamuzina Architects 8

Blackpool House by Glamuzina Architects 9

Blackpool House by Glamuzina Architects 10

Blackpool House by Glamuzina Architects 11

Blackpool House by Glamuzina Architects 12

Blackpool House by Glamuzina Architects 13

Blackpool House by Glamuzina Architects 14

Blackpool House by Glamuzina Architects 15

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

From Rural to Modern - D89 House by Architect Raz Melamed

From Rural to Modern – D89 House by Architect Raz Melamed

This house in Tel Aviv went from rural to modern, and under the professional hands of architect Raz Melamed, it underwent a full transformation that eventually suited its occupants like a glove, suited to both to their daily life and large scale hospitality that takes place on a regular basis.
Viewfinder House by Faulkner Architects

Viewfinder House by Faulkner Architects

Viewfinder House is built as two elevated rectangular boxes with deeply recessed apertures focused on a singular view. Sheathed in a red cedar rain screen and closed on three sides, the boxes open to the Pacific Crest to the southwest.
Gounod Residence Appareil Architecture 5

Gounod Residence / Appareil Architecture

Gounod Residence is a Montreal duplex recently renovated by Appareil Architecture for a young family. The young Montreal firm faced a major challenge when it...
Rooms Remodeling in Azoris Royal Garden Hotel by box: arquitectos

Rooms Remodeling in Azoris Royal Garden Hotel by box: arquitectos

The project approach to the remodeling accommodation units, is based on two remarkable pre-existing principles.
Live/Work Apartment in a Former Biscuit Factory in Bethnal Green, London

Live/Work Apartment in a Former Biscuit Factory in Bethnal Green, London

This skilfully designed live/work apartment have been entirely redesigned by multidisciplinary architectural studio SUPRBLK and the result is a wonderfully versatile set of rooms, ...

More Articles Like This