Residential ArchitectureHousesLow Budget House Collected in a Single Structural Gesture

Low Budget House Collected in a Single Structural Gesture

Low Budget House Collected in a Single Structural Gesture 1

Architects: NARCH
Project: Low Budget House
Project Team: Joan Ramón Pascuets, Mónica Mosset
Area: 240m²
Location: Catalonia, Spain
Photography: Adrià Goula Photo

The low budget house, located in Calders (a small village in the centre of Catalonia), is the new home to a couple with two children. The site is at the end of the village with the natural park of “Sant Llorenç del Munt i l´Obac” just in front. They requested to include an office, common living space, three private rooms, two bathrooms and a garage.

Low Budget House Collected in a Single Structural Gesture

The site has a slope of one floor. All the houses of the neighbourhood have the garage in the ground floor next to the garden and the living space area in the upper floors. Our decision was to make the opposite. We placed the garage and the studio in the upper floor at the level of the street and the common living area and rooms in the ground floor in order to connect them with the garden.

Low Budget House Collected in a Single Structural Gesture 2

The acces through the garage is used as a garden, a porch, a flexible in-between space. A double-height at the living and dining area opens onto the garden and the natural park. A steel staircase in white match the flooring on the lower level. The staircase is flanked by wires to accentuate the lightweight airy feeling you get from being height up with a view down to the rest of the house.

Low Budget House Collected in a Single Structural Gesture 3

This is a house with a very small budget but with open-minded clients. We wanted to create “just a roof”. The house is a “bay window”, designed to draw the eye from even the most breathtaking landscape. In order to emphasize the natural environment, we create a structure of concrete horizontal slabs with columns of steel H-sections of 120mmx120mm to create a building with no walls. The structure defines the form of the house.

Low Budget House Collected in a Single Structural Gesture 4

We wanted to design a house that is more like exterior garden than interior, a space in which furniture and plants are placed directly under the blue sky.Our aim is a living space with a feeling of openness and connection to the richness of the environment. A series of sliding glass doors transforms an indoor space in an inside out. The wall-less transparent building provides an environment with maximum sunlight and well natural ventilated.

Low Budget House Collected in a Single Structural Gesture 5

To achieve a multifunctional and flexible space that can be opened and closed we added a space in-between the rooms and the garden. From that the residents may go outside to feel the breeze.

Low Budget House Collected in a Single Structural Gesture 6

We wanted to create a continuity between the natural setting and the house. We wanted to bring the exterior in and became part of the interior, where the inside and outside were surprisingly continuous. We like the idea of designing a house with the feeling “Volkswagen camper van” being seen as a rolling symbol of independence and freedom, combining comfort, performance and style living with nature.

Low Budget House Collected in a Single Structural Gesture 7

The residents can feel “an architecture of four seasons”, they can feel the movement of time, and they can appreciate the changes of nature, the enjoyment of climate.

Low Budget House Collected in a Single Structural Gesture 8

Low Budget House Collected in a Single Structural Gesture 9

Low Budget House Collected in a Single Structural Gesture 10

Low Budget House Collected in a Single Structural Gesture 11

Low Budget House Collected in a Single Structural Gesture 12

Subscribe to our newsletter

Modern Sustainability in Big Sur by Studio Schicketanz

By taking cues and inspiration from the surrounding landscape, Studio Schicketanz, led by Mary Ann Schicketanz, designed a breathtaking, sustainable home that literally blends into the hillside for a Silicon Valley-based family

Amchit Residence by Blankpage Architects

Projected by Blankpage Architects, Amchit Residence is situated on the sea coast in Aamchit, Lebanon, location which ensures a great connection with the Mediterranean...

Garden Studio Retreat by MODO Michael Ong Design Office

Following closely to our clients' lifestyle and philosophy to food and productive gardening, Garden Studio Retreat is a free standing "extension" that provides to their family needs without compromising their love of gardening. It does so by providing a vertical garden on one of it's external walls.

Complete Refurbishment and Extension of a Dilapidated Semi-Detached House in South London

The Pelham Road project was the complete refurbishment and extension of a dilapidated semi-detached house in South London. The clients wanted a bespoke four bedroom house and had some specific requirements, such as extending the ground floor to create a large and airy entertaining space.

Small Mountain Lodge for Short-Term Guests

Černá Voda, a small mountain lodge, is situated next to the “old” ski run near the Pomezní Boudy border checkpoint in the Krkonoše mountains. The original lower ski-lift station was replaced with a new wooden structure on the confluence of Kolben and Černá Voda streams, the latter of which the chalet is named after.

Recommended Stories