Residence de l’Isle by Chevalier Morales

Residence de l'Isle by Chevalier Morales

Project: Residence de l’Isle
Architects: Chevalier Morales Architectes
Architect Team: Stephan Chevalier, Principal; Sergio Morales, Principal; Julie Rondeau, Architect; Christian Aubin, Architect; Ève Beaumont-Cousineau, Architect
Location: the northern suburbs of Montreal, Québec, Canada
Area: 580 m2
Contractor: St-Laurent construction
Structural: Latéral
Landscape: Fabrique de paysages
Photo credit: Chevalier Morales

Designed for a couple and their two children, the Residence de l’Isle is a reinterpretation of Modern American Houses of the mid-20th century. This single-family home, built on the banks of a river, in the northern suburbs of Montreal, is the result of an architectural conversation with the design work of the architects of that era. Hidden behind a row of tall, mature pines, its siting allows the existing natural vegetation to become an integral part of the project while optimizing the views towards the water.

Residence de l'Isle by Chevalier Morales

The perfect 100 X 100 square
Revisiting some key architectural elements of modernism in a contemporary manner, the geometry of the floor and ceilings, the integrated wooden furniture and the masonry cladding have all been reimagined. The garage, a symbol of a time when suburbia and automobiles rhymed with progress and enthusiasm, is directly integrated into the house, which itself forms a perfect 100-foot square. The question of privacy versus openings, crucial in the 1950’s, enables a response that creates two rectangular courtyards. They are inserted into the volume, bringing natural light into the heart of the residence, while also integrating the back yard and the swimming pool. These exterior spaces that are extruded from the initial mass also serve to define and structure the geometry of the interior space of the project. The 100-foot square is therefore in contact with an ordered exterior space placed in the foreground of the natural setting that remains intact beyond the boundaries of the house.

Residence de l'Isle by Chevalier Morales

Integration in the landscape
The siting of the residence makes it possible to reintegrate the pre-existing alignments of the land and to therefore conserve as many existing trees as possible. Large coniferous trees were then planted in the heart of the first landscaped courtyard that provides vehicular access. The programmatic distribution of the interior spaces takes into consideration the relationship with the street, the relationship to the river, the solar orientation and the specific needs of the inhabitants. Also, the living room space was lowered a few steps and a glass pavilion has been installed on the roof. While initially design as a single-storey house, the pavilion creates a variety of spatial experiences.

Residence de l'Isle by Chevalier Morales

The north-south axis of the project houses the more intimate spaces with the need for privacy, while the living spaces are spread out along the river, thereby creating a strong link with the daily evolution of the surrounding landscape. The position of the garage makes it possible to minimize the presence of the residence to the street, while still creating a clear axis that marks the main entrance. It follows the same axis as the pre-existing access road, thus mitigating the impact on the site and its natural landscape. Abundant vegetation provides privacy for the residents while offering a green and natural context for the neighborhood.

Residence de l'Isle by Chevalier Morales

Treatment of materials
A palette of materials, matched to the colour of the natural trees bark, makes it possible to integrate the new tone-on-tone construction into its surroundings. Natural materials, including clay brick (wall), wood (soffit) and stone (flooring are natural), have been given preference. Brass accents have added to the project, as has metal cladding. On the front facade, a large bay window creates a visual flow through to the river while serving to accentuate the pavilion like feel of the design.

Residence de l'Isle by Chevalier Morales

The mezzanine space that allows residents to benefit from an additional view onto the river serves to accentuate the composition and break up the horizontality of the residence. Some areas of the roof are covered with a white granular membrane while others have been landscaped, offering a green and temperate environment for this level. The overall emphasis of a sustainable design approach is enhanced through the incorporation of geothermal wells that provide both heating and ventilation for the residence.

living room, Chevalier Morales

living room, Chevalier Morales

Residence de l'Isle by Chevalier Morales

Residence de l'Isle by Chevalier Morales

bathroom, Chevalier Morales

stairs, Chevalier Morales

Residence de l'Isle by Chevalier Morales

pool, Chevalier Morales

Residence de l'Isle by Chevalier Morales

Cafe Got by El Equipo Creativo

Cafe Got is a spot where the city of Barcelona and the Hotel Kimpton Vividora come together: an active space with a long façade facing the street which invites guests and locals to enter and interact.

Apartment by Łazienki Królewskie Park

The flat is located in a tenement house from 1932 in the Mokotów neighbourhood. The project included a partial reconstruction of all rooms.

A Light-Filled Dwelling with Magnificent Areas / F3 Studio

The partial renovation of this period home in Elsternwick is the result of a shared vision and a love of design between the client and designer. The timber clad extension completed by F3 Studio connects the existing period home to the refurbished open plan living area.

MAT Apartment by AG Design-Studio

Two–turned three–room apartment for a young family with kids is situated in Moscow, Tverskoy boulevard in a former campus of Moscow art academic theatre school- studio, which gave the name to the project.

West Los Angeles Residence / Clive Wilkinson Architects

The design of the West Los Angeles Residence begins with the story of its inhabitants. Two families had become one, and they needed a space that could meet the needs of their new family. The architect and owner Clive Wilkinson had two young children, and his wife Elisabeth had a 13-year-old daughter.

Related Articles